Belišće – grad Pekmezijade, Pokladnog jahanja i tamburica

U Osječko-baranjskoj županiji, smjestio se gradić Belišće, koji se nalazi na samom sjeveru spomenute županije. Grad sačinjen je od 9 naselja, od kojih je najznačajnije Belišće. Sva spomenuta naselja skupa imaju gotovo 11 tisuća stanovnika.

Osim što se gradić smjestio na sjeveru županije, on se također nalazi na desnoj obali rijeke Drave, prirodne granice Hrvatske s Mađarskom. Osim što je Belišće dobro cestovno povezan, njegov položaj na rijeci Dravi također je imao ulogu u razvitku grada. Postoji još jedna rijeka na kojoj se gradić nalazi, a to je rijeka Karašica, koja je po veličini neusporediva s Dravom.

Prvi tragovi naseljenih ljudi u Belišću datiraju iz 6. pa onda 3. stoljeća prije Krista. Također su pronađeni brojni ostatci iz mladog kamenog, bakrenog, pa čak i brončanog to jest željeznog doba. Poslije Panonskih i nešto keltskih plemena naseljavaju se i Rimljani, Goti, Avari, Franci i mnogi drugi. Rani Slaveni su Belišće naselili tek u srednjem vijeku.

Pekmez ulica

Pekmez ulica sastoji se od sedam dobro očuvanih, mansardnih kuća koje su izgrađene između 1890. i 1895. Kuće izgrađene su masovnom opekom te imaju prizemlja i drvena stubišta koja vode u potkrovlje kuće. Svih sedam kuća građene su po jednakom tlocrtu, pravokutnog su oblika s četiri stana. Ova ulica dobila je svoj naziv „Pekmez ulica“ zbog toga što se nekada u dvorištima ovih kuća radio pekmez u masivnim kotlovima. Pekmez je bio od bazge te je zbog toga cijela ulica mirisala po slatkom cvijetu ove biljke.

Gutmannova palača

Ova jednokatnica izgrađena je 1905. godine te je dugi niz godina bila zgrada uprave Belišća d.d. Ova prekrasna i prostrana palača jedna je od ljepših arhitektonskih pothvata u Hrvatskoj. Kao spomenik kulture zaštićena je te je njezina vrijednost vrlo velika. Unutrašnjost palače nije mijenjana te se vidi izvoran stil prema uzoru na stilski pravu secesiju.

Ovu palaču izgradio je barun Edmund Gutmann te je zgrada u vrijeme Prvog svjetskog rata korištena kao vojna bolnica. Zbog poraza koje je palača pretrpjela tijekom Prvog svjetskog rata, danas su sačuvani samo vanjski zidovi i podrum koji je ujedno bio sklonište. Zgrada je u fazi rekonstrukcije kako bi se ponovno oživila njezina ljepota.

Netom pored palače nalazi se i spomenik Gater. Ispred same palače nalazi se spomenik palim borcima te žrtvama antifašizma.

Muzej Belišće

U 2016. godini Muzej Belišća i njegova zgrada dobile su potpunu obnovu. Današnja zgrada muzeja koristi se kako bi izložila industrijsku baštinu Belišća i okolice. U sklopu muzeja nalazi se i stara kuća u Pekmez ulici u kojoj je pak izložena kulturna baština i sadržaji iz društvenog i sportskog života.

U sklopu muzeja moguće je pogledati nalaze iz vremena neolitika, brončanog doba, sve do rimskog razdoblja i razdoblja Turaka. Sve od nalaza u Starom Valpovu do predmeta iz razdoblja Gutmanna, ovaj muzej izvrsno je mjesto za educirati se o gradu i njegovoj okolici.

Spomen-vlak

Dio muzejske zbirke Belišća je i spomen vlak koji je obnovljen i iznesen 1975. godine kako bi odao počast nekadašnjoj Slavonsko-podravskoj željeznici. Ta željeznica ukinuta je 1970. premda je imala veliku važnost u Slavoniji. Izložen je vlak s lokomotivom „Partizankom“ koja je dobila svoje ime u Drugom svjetskom ratu, tenderom, putničkim vagonom, dva teretna vagona i jednim zatvorenim vagonom. Ovaj vlak često je obnavljan i gradu daje predivnu toplinu i razigranost.

Zelene kuće i mlin

Zelene kuće ili Željezničarske kuće, dio su starih sačuvanih kuća u vijencu S. H. Gutmanna. Ove kuće pripadaju industrijskoj arhitekturi zbog svog posebnog, minimalističkog stila. Kuće su se bazirale na ekonomičnosti i praktičnosti, a ne raskoši i ljepoti. Kuće izgrađene su između 1907. i 1910. alpskim stilom. S blago nagnutim krovovima i specifičnim katnim dijelom oblika vijenca, ove zgrade vrlo su zanimljiv i drugačiji pristup arhitekturi.

Zgrada mlina, pak je izgrađena nešto kasnije, 1921. godine. Nekoć je ovaj mlin mljeo žitarice svih vrsta, ali danas je demontiran i ostao je samo nekadašnji uređaj za mljevenje kukuruza koji se koristi u ribogojstvu. Zbog interesantnog kombiniranja materijala i oblikovanja pročelja, ovaj mlin razlikuje se od drugih mlinova na području Slavonije.

Belišćanski bazen

Za one koji žele uključiti rekreaciju i relaksaciju u svoj odmor, Belišćanski bazeni prava su destinacija za posjet. Bazeni sastoje se od otvorenog i zatvorenog objekta. Postoje bazeni za one najmlađe te olimpijski bazeni koji služe za natjecanja i utakmice.

Ovaj gradić oduvijek se orijentirao na sport i proizveo mnoge sportaše na svjetskoj razini i sasvim je jasno zašto toliko ulažu u svoje bazene.

Naravno, svoje plivanje i sunčanje možete upotpuniti bogatom gastronomskom ponudom, ili pak ležernom kavom u jednom od caffea.

Pokladno jahanje i ostale manifestacije

Jedno od poznatijih manifestacija u Belišću jest pokladno jahanje. Svake godine mnoštvo jahača sastaje se kako bi prolazili jahaće rute i podsjetili stanovnike na njihovu bogatu tradiciju. Sve to popraćeno je glasnom pjesmom i tamburicama te bogatom gastronomskom ponudom.

U rujnu se pak održava manifestacija pod nazivom Belišćanska zlatna jesen. Ovaj susret zapravo je skup više događanja koja se vežu uz tradiciju i kulturu Belišća. Primjeri tih događanja su: Pekmezijada, Natjecanje u kuhanju čobanca, Glazbeni mostovi, Međunarodna smotra folklora i više.