Požega – slavonski gradić okružen starim gorjem

Požega

Požega je grad u Slavoniji, a sjedište je Požeško-slavonske županije. U dugom periodu od 1929. do 1991. godine nosila je ime Slavonska Požega. U njoj živi nešto više od 25 tisuća stanovnika i odlična je destinacija kontinentalnog dijela Hrvatske. Okružena je predivnih starim gorjem koje čine Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Osim predivne prirode, Požegu krase i razne znamenitosti koje su vrijedne posjeta.

Znamenitosti

Požega katedrala
Foto: Wikipedija

Trg Svetog Trojstva glavni je gradski trg i središte stare povijesne jezgre Požege. Trokutastog je oblika, a površinom je veći od većine srednjovjekovnih trgova koji su ostali očuvani u Republici Hrvatskoj. Od sredine 18. stoljeća ovaj gradski trg bio je središte gospodarskog, političkog i kulturnog života, a tu ulogu zadržao je sve do danas.

Kužni pil

Kužni pil je zavjetni spomenik Svetom Trojstvu kojeg su Požežani podigli 1749. godine nakon što je kuga 1739. godine odnijela 798 života. Izgradio ga je Gabrijel Granicije za 2000 jaja i 300 forinti, a to je spomenik koji se vjerojatno najprije uoči kada se po prvi put posjeti Trg Svetog Trojstva. Građen je u baroknom stilu te se na njegovom vrhu nalazi kip Svetog Trojstva te na samom spomeniku piše kako su ga izgradili građani Požege.

Crkva Svetog Duha i franjevački spomenik

Nasuprot Kužnog pila nalaze se crkva Svetoga Duha i franjevački samostan. Iako se ne može precizno definirati godina kada je izgrađena crkva sa samostanom, puno dokaza upućuje na to da se radi o 1285. godini. Za vremena turske vladavine na ovim prostorima pretvorena je u džamiju pa je tako i njezin izgled kroz povijest mijenjao svoj oblik. Izgled koji ima danas dobila je u drugoj polovici 19. stoljeća kada je obnovljena nakon velikog požara koji je pogodio Požegu. Sami crkva i samostan se smatraju jednim od najvrjednijih baroknih građevina na području Slavonije. Najveća vrijednost dolazi iz knjižnice samostana koju su osnovali franjevci, a sadrži rijetke knjige i inkunabule.

Gradska kuća

Zgrada u kojoj se nalazi gradski magistrat Požege poznata pod imenom Gradska kuća, izgrađena je 1785. godine. Ona je i izgrađena kako bi služila kao središte političkog života Požežana i njena namjena je tako nepromijenjena sve ove godine. Kroz svoje postojanje, zgrada je par puta stradala, ali bi se obnovila. Srećom, zadnje veliko oštećenje zabilježeno je 1842. godine, kada je požar zadesio Požegu.

Gradski muzej Požega

Zgrada Gradskog muzeja izgrađena je u 18. stoljeću i sa sobom također nosi vrlo bogatu povijest. Jedinstveni je primjer baroknog graditeljstva i ujedno jedna od najstarijih zgrada u gradu. 1953. godine muzej je uselio na ovu lokaciju, a s vremenom se proširio i na još dvije građanske kuće. Sam muzej, iako ne oduvijek na ovoj lokaciji, osnovan je 6. prosinca 1924. godine, a po svom tipu muzej je zavičajni i sastoji se od četiri odjela: arheološkog, povijesnog, povijesno-umjetničkog s galerijom i etnološkog.

Palača požeško-slavonske županije

Palača požeško-slavonske županije, kao i mnoge druge znamenitosti u Požegi također datira iz 18. stoljeća. 1745. godine zgrada je postala sjedište Požeške županije te biva obnovljena, a svoj današnji izgled dobila je krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog njenog lijepo uređenog interijera ne čudi činjenica da su kroz povijest ovdje boravile ličnosti kao Franjo Josip I. i ban Josip Jelačić.

Gradsko kazalište Požega

U Požegi je bogata kazališna tradicija, koja datira još iz 1715. godine kada je odigrana prva kazališna predstava. Godine 1945. u Požegi je osnovana Sindikalna kazališna grupa koja je u samo nekoliko godina djelovanja postavila temelje za osnutak profesionalnog kazališta. Gradsko kazalište Požege osnovano je 1994. godine odlukom Gradskog vijeća, a svečano je otvoreno 10. ožujka 1995. godine kada je izvedena predstava „Gle kako dan lijepo počinje“.

Zgrada biskupije

Zgradu biskupije u Požegi gradili su isusovci u periodu od 1709. do 1711. godine na zemljištu uz crkvu svetog Lovre. Zgrada je kroz svoje postojanje bila i vojno skladište, bolnica te trgovačko skladište. 1832. godine postala je sirotište, a 1904. godine poprima svoj današnji prepoznatljivi izgled. Kada je Požeška biskupija osnovana 1997. godine, ova je zgrada postala njezinim sjedištem.

Crkva svetog Lovre

Crkva svetog Lovre jedan je od najstarijih spomenika gotike. Hodnikom je povezana sa zgradom biskupije, a izgrađena je krajem 13. i početkom 14. stoljeća. Naravno, kroz svoju dugu povijest nadograđivana je više puta, ali se u unutrašnjosti još uvijek mogu naći ukrasne freske koje datiraju iz 14. stoljeća. Danas je riječ o jednom spomeniku i znamenitosti koja ima zavidnu svjetsku umjetničku vrijednost. Zanimljivo je napomenuti kako u kripti crkve svetoga Lovre leže posmrtni ostatci znamenitog isusovca Antuna Kanižlića.

Turizam

Puno je razloga zašto posjetiti baš Požegu, osim navedenih znamenitosti koje iako su među najistaknutijima, definitivno nisu jedine koje grad može ponuditi svojim posjetiocima. Lokalno stanovništvo voli nabrojati neke od razloga zašto doći u njihov predivni grad. Tako imamo razloge poput raznih mogućnosti ribolova, degustiranja tradicionalnih jela i pića ili pak uživanja u predivnom pogledu sa Sokolovca. Sokolovac je brdo s kojega se pruža i više nego lijep pogled na čitav grad i okolno gorje. Također, tu se nalazi i „Staza Sokola“ koja vodi do Trga Svetog Trojstva okrunjena sa 16 poučnih ploča o flori, fauni i povijesti ovog dijela grada.

Paragliding je još jedna o atraktivnih aktivnosti koja privuče velik broj posjetitelja. Požega ima svoj Paragliding klub koji će svakome omogućiti ovu nezaboravnu avanturu na nebu iznad grada.

Iako sve dosad navedeno predstavlja odličan razlog za posjet Požegi, restorani, krčme i seoska domaćinstva nude pravu, rukom rađenu hranu spremljenu na tradicionalan način baš kako su je nekoć pripremali i nudili gostima u  nadaleko poznatom slavonskom gostoprimstvu.