Šibenski otoci – 5 prekrasnih otoka šibenskog arhipelaga

Zasigurno ćete se složiti s nama da je Šibenik doista jedan od ljepših hrvatskih gradove s izuzetno bogatom i intrigantnom kulturno-povijesnom baštinom. Posljednjih se godina program raznovrsnih ljetnih događanja i koncerata sasvim lijepo popunio, što je u grad s vremenom počelo dovoditi sve više i više turista.

Ipak, koliko god lutanje šibenskim ulicama bilo zanimljivo, još više uzbuđenja donose ona malena neturistička mjesta gdje možete zaroniti u život lokalaca i upoznati tradicionalne običaje koje naši stari prenose već generacijama. Donosimo vam, stoga, 5 otoka prekrasnog šibenskog arhipelaga za koje možda još niste čuli, ali ih nikako ne smijete propustiti!

Prvić

Prvić je maleni otok koji će vas oduševiti mirnom atmosferom Šepurine i Prvić Luke, svojih dvaju ribarskih mjesta koji su, od strane Ministarstva kulture, sasvim opravdano proglašeni i nacionalnom kulturnom baštinom.

U povijesnim se zapisima prvi put spominje još u 11. stoljeću, dok nekakve značajnije valove naseljavanja doživljava nešto kasnije – naročito tijekom razdoblja kad su stanovnici obližnjih Srime i Vodica bježali pred Turcima. U 16. st., pak, postaje elitna lokacija na kojoj su imućni šibenski velikaši i plemići gradili svoje vile i ljetnikovce – uključujući i poznatu obitelj Vrančić.

Sam je Faust, veliki hrvatski matematičar, fizičar, filozof, jezikoslovac, znanstvenik i povjesničar iz 17. stoljeća, na otoku proveo svoje djetinjstvo, posjećujući ga i dolazeći iz rodnog Šibenika – zbog čega Prvić nerijetko nazivaju i Faustovim otokom.

Mirna atmosfera ovog prekrasnog otoka iz šibenskog arhipelaga upotpunjena je malim, tihim i živopisnim plažama, idealnima za lješkarenje na suncu, čitanje i sve ostale opuštajuće aktivnosti. Budući da je površina teritorija nekih 2,41 km², u istraživanje lokalnih ulica, skrivenih kutaka i prelijepih plaža komotno se možete uputiti i pješice.

Zlarin

Prvić je zapravo prirodni nastavak obližnjeg otoka zvanog Zlarin, a tome kao dokaz služe mnogobrojni podmorski plićaci, otočić Lupac i greben Raženik. Od ostalih iz skupine šibenskog arhipelaga, upravo je Zlarin najbliži gradu. Riječ je o otoku kulture, koralja i poznate hrvatske pjesnikinje, Vesne Parun.

Jedan je od rijetkih otoka na kojima nije dozvoljen pristup automobilima – što vas ne treba nimalo zabrinjavati jer je, baš kao i na Prviću, sve dostupno pješice. Zlarin obiluje prekrasnim kupalištima s pješčanim plažama, ali je ujedno miran i tih što ga čini savršenim izborom za pravi obiteljski odmor.

Unutrašnjost je nenaseljena i prekrivena gustim šumama borova i čempresa.

Dok ste tamo, možete iskoristiti priliku i za popričati s lokalcima te doznati nešto više o raznovrsnim otočkim pričama i običajima. Primjerice, dosta je zanimljivo i to da se njegovi stanovnici tradicionalno već dugi niz godina bave vinogradarstvom, ribarstvom, poljodjelstvom i spužvarstvom.

Najviša točka ovog prekrasnog otoka nalazi se na gotovo 170 metara nadmorske visine i naziva se Klepac. Tijekom sunčanih i vedrih dana, s nje možete vidjeti Velebit, ali i Jabuku, nenaseljeni vulkanski otočić zapadno od Visa.

Žirje

Naš treći izbor je Žirje, najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga. Poznat je kao izuzetno bogata ribolovna lokacija te, uz to, sasvim vjerno prikazuje onu tradicionalnu sliku malog dalmatinskog ribarskog mjesta. Ovaj prekrasni otok površine je 15,08 km² te, baš kao i njegovi prethodnici, služi kao idealna destinacija kad se poželite isključiti od svijeta i jednostavno odmoriti dušu.

Na Žirju se imate priliku upustiti i u istraživanje čak osam prirodnih jama i spilja: Mala buža u Tratinskoj, , Podvodnje , Draževica, Gravanjača, Golubnica, Mala Jama , Gradina i Mala buža za Prisligom. Kopno je u najvećem postotku sastavljeno od vapnenca, dok je reljefno izuzetno zanimljivo komponirano; uzdužno se prostiru dva izdignuta bila, dok srednji dio čini plodno polje veličine 108 hektara.

Žirje, kao i brojna druga manja dalmatinska mjesta, ima problem s raseljavanjem, tako da na otoku tijekom cijele godine zapravo živi manje od sto stanovnika. Ljeti se ta brojka poveća, iako nikad drastično, budući da Žirje doista nema tendenciju postati poprištem masovnog turizma.

Kaprije

Kad iskusite onu smirenu svakodnevicu na još jednom otoku bez automobila, neizmjerno se teže vratiti u ”civilizaciju”, prometne gužve i ubrzani ritam svakodnevice. Budući da je moderni svijet jednostavno takav, efektnog rješenja nema – osim da što češće pronalazite prekrasne male i mirne oaze kao što je Kaprije.

Nazvan je prema mediteranskoj začinskoj biljci kapari i jedan je od najudaljenijih šibenskih otoka, smješten oko 15 kilometara jugozapadno od grada. Ovaj se otok proteže na 7,11 km² te manje od 200 stanovnika tu živi tijekom cijele godine. Pozicioniran je u predivnoj maloj uvali koja je prirodno zaštićena od jačih udara vjetra, tako da izvrsno služi i kao omiljeno pristanište brojnih jedriličara.

Ljepota ovog otoka je i u tome što možete uživati u izuzetnoj gastronomskoj ponudi u vidu domaćih specijaliteta koje vam nude nekolicina obližnjih konoba i restorana. Uz uživanje u lokalnoj hrani, otok vam pruža i predivnu šetnicu, izvanredne plaže, opuštajuću atmosferu, te miran i kvalitetan odmor – sve to upotpunjeno netaknutom prirodom te zamamnim mirisima maslina i borova.

Obonjan

Poznat i kao ‘otok mladosti’, Obonjan definitivno spada u neke od živopisnijih otoka Jadranskog mora. Karakteriziraju ga netaknuta priroda i kristalno čisto more – ali je, za razliku od dosad spomenutih lokacija, ciljano orijentiran na turiste.

Drugim riječima, niti jedan od prethodno navedenih otoka nije primarno fokusiran na turizam, što znači da će vaš boravak tamo više biti stapanje s lokalnom atmosferom i blagodatima mirne atmosfere koja prevladava u manjim dalmatinskim mjestima.

Obonjan, pak, nosi potpuno drukčiju priču. Namijenjen je avanturistima, svjetskim putnicima, parovima i, generalno, svima koji preferiraju odmor u resortima. Nosi oznaku adults-exclusive što ga ne čini opcijom pogodnom za obiteljski odmor s djecom.

Na ovom su vam otoku dostupni raznovrsni organizirani sadržaji poput satova joge, radionica, masaža, glazbenih evenata, vodenih sportova, odmaranja u bazenu, i slično. Smještajnu ponudu ne čine tradicionalni hoteli i apartmani, već luksuzne šumske kućice i šatori koji vam pružaju svu moguću udobnost, ali istovremeno i avanturistički štih.

Zaključak

Iako su svi ovi otoci dosta blizu Šibenika i okolnih mjesta, boravak tamo doista vam donosi osjećaj kao da ste nebrojenim miljama udaljeni od civilizacije. Ako želite pronaći idealan bijeg od užurbane svakodnevice i priuštiti si nezaboravno iskustvo, poprilično je jednostavno – odaberite jedan od otoka šibenskog arhipelaga čija vam priča najviše paše te ispišite nove stranice, potpuno drukčije od ičeg dosad.

3,2,1… Neka savršeni odmor počne!