Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dalmacija

Biograd na Moru – centar rivijere jadranske obale i nautički raj

Na red je došla još jedna od dobro nam znanih i često biranih destinacija kad je u pitanju godišnji odmor – Biograd na Moru! Smješten 50-ak km od Šibenika i gotovo 30 km od Zadra, ovaj je grad poznat ne samo zbog svoje kulturne pozadine, već i zbog nautičkih sadržaja te brojnih zabavnih, zanimljivih, sportskih i ostalih aktivnosti u kojima možete uživati dok ste tamo.

Iako možda ne spada u mjesta na kojima ćete potražiti mirniji odmor bez gužvi, svakako je, baš zbog cijele palete sadržaja koje nudi, svakako mjesto vrijedno posjete i istraživanja.

Malo o gradu

Začeci turizma u ovom gradu datiraju iz razdoblja između dva svjetska rata, a prvi gosti bili su Česi koji su počeli dolaziti tijekom 1920-ih godina. Prvi hotel nastao je 1935., i to na mjestu onog što je današnji hotel Ilirija.

Gospodarstvo se, osim na turizmu, bazira i na poljoprivredi i ribolovu. Zahvaljujući izvrsnoj poziciji na najrazvedenijem dijelu naše obale te dvije marine, grad pruža odlične mogućnosti za plovidbu i nautički turizam kao malo koji dio Sredozemlja. Sama činjenica da je lokacija na kojoj se organizira poznati Biograd boat show također daje do znanja da je riječ o izuzetno bitnoj destinaciji u kontekstu ove oblasti. Također, za Biograd su karakteristične i škole jedrenja, regate te brojne druge nautičke aktivnosti kojim možete prisustvovati tijekom cijele godine.

Biograd je savršeno odredište za sve izletnike i zbog činjenice da u prosjeku ima 300 sunčanih dana u godini, ali i zato što je u neposrednoj blizini čak 5 nacionalnih parkova (Kornati, Krka, Paklenica, Plitvice i Sjeverni Velebit), kao i 3 parka prirode (Telašćica, Vransko jezero i Velebit). Također, boravak u Biogradu izvrsna je prilika i da posjetite neke od obližnjih povijesnih gradova kao što su Šibenik, Zadar i Nin.

Street Music festival

Street Music Festival hvale je vrijedna manifestacija i jedan od izuzetno specifičnih elemenata biogradskog turizma koji se počeo održavati 2017. godine. Naime, tijekom srpnja i kolovoza biogradska riva dobije potpuno novo ruho i postaje šarena pozornica koju svojim performansima upotpunjuju raznovrsni ulični svirači i zabavljači sa svih krajeva svijeta (Brazil, Japan, Portugal, Argentina…).

Grad je prije tri godine došao na izvrsnu ideju da umjetnicima osigura hranu, smještaj i mjesto za nastup – dok zauzvrat dobiju pregršt zanimljivih, intrigantnih i zabavnih performansa za brojne posjetitelje biogradske rive, i to na svakodnevnoj razini.

Vransko jezero

Kao što smo već spomenuli, boravak u Biogradu svakako vam olakšava i pristup jednom od 11 hrvatskih parkova prirode – Vranskom jezeru. Rijedak je to primjer kriptodepresije (jezera čija je površina iznad, a dno ispod razine mora) te ujedno i najveće jezero u mediteranskom dijelu Hrvatske. Riječ je o prirodnom fenomenu potopljenog krškog polja te jednom od većih močvarnih područja na kojem obitavaju brojne vrste ugroženih ptica – zimi se tu može naći čak i do 100 000 ptica vodarica.

U ekološkom i biološkom kontekstu, najvažniji dio ovog parka bio bi ornitološki rezervat. Upravo tamo borave, odmaraju se i hrane mnogobrojne ptice preletnice za vrijeme seljenja iz hladnijih u toplije krajeve (i nazad).

Panoramska staza koja okružuje jezero duga je nekih četrdesetak kilometara, zbog čega je omiljeno odredište brojnim biciklistima i ljubiteljima aktivnijeg odmora.

Plaže

Ukoliko preferirate destinacije gdje se za kupanje u bistrom i prekrasnom moru od centra ne trebate udaljiti više od stotinjak metara, Biograd je definitivno mjesto za vas! Možete se uputiti i u istraživanje i potražiti sebi savršenu plažu – dok su istovremeno tu i neki naši prijedlozi koji bi vam mogli olakšati izbor.

Za početak su tu Soline, jedna od omiljenih biogradskih plaža. Pješčana je, nalazi se na južnom dijelu grada i uključuju široku ponudu raznovrsnih kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. Okružena je borovima u čijoj hladovini možete potražiti osvježenje i spas od užarenog ljetnog sunca.

Plaža Bošana smjestila se, pak, na sjeverozapadnom dijelu grada. Prostrana je, opremljena brojnim suncobranima i ležaljkama te nudi mogućnost iznajmljivanja pedalina, kajaka i čamaca. Ljubitelje odbojke na pijesku zasigurno će privući izvrsni uređeni tereni, dok će djeca svoju zabavu moći pronaći i na obližnjem igralištu.

Tu su još i plaže Dražica, Slanica, Kumenat i Crvena Luka – svaka od njih izuzetno lijepa, ali isto tako, svaka sa svojim nekakvim specifičnostima i vlastitom pričom. Za one koji ipak preferiraju osamu, bolja su opcija ipak pošumljeni i prekrasni otočići Pašmanskog kanala.

P.S. Ukoliko ste fan tenisa, oduševit će vas i to što se u Biogradu nalazi jedan od najopremljenijih i najboljih teniskih kampova u ovom dijelu Dalmacije. Tamo vas čeka 14 teniskih terena sa zemljanom i 6 terena s tvrdom podlogom – a cijelo područje nalazi se u (blizini plaža i) osvježavajućoj hladovini borove šume.

Pašman

Pašman je prekrasan otok zadarskog arhipelaga koji je izuzetno bogat pješčanim plažama, impresivnom florom i faunom te brojnim uvalama. Za doći tamo trebat će vam nekih 20 minuta trajektom od Biograda.

Ljubitelji aktivnijeg odmora i boravka u prirodi moći će uživati u odlično uređenim brdskim biciklističkim stazama, ali i u pogledu na Kornate, Pašmanski kanal, Vransko jezero i ostale ljepote ovog kraja jednom kad se popnu na vrh.

Onima koji prilikom posjeta određenoj lokaciji vole uroniti i u bogatstvo njezine povijesno-kulturne zaštite naročito će se svidjeti franjevački samostan i crkva Sv. Duje, jedan od najvažnijih sakralnih područja na cjelokupnom zadarskom teritoriju. Tu su i u okolici ujedno i crkva Sv. Antuna Opata, crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, crkva Sv. Marka Evanđelista te brojne druge značajne kršćanske građevine.

Fun Park Biograd

I za kraj, bilo koji obiteljski posjet Biogradu teško da će proći bez odlaska u zabavni park koji služi kao omiljena lokacija za vaše najmlađe. Nudi raznovrsne tematske cjeline kao što su Gusarski grad, Divlji zapad i Svemir – a tu je i Atlantis, gdje se vagon u kojem se nalazite penje na visinu od 20 metara, nakon čega se velikom brzinom spuštate u vodu.

Osim adrenalinskog dijela, zabavi pridonose i žongleri, cirkusanti, mađioničari, stand-up komičari te ostali performeri iz različitih dijelova svijeta.

Zaključak

Osim po povijesno-kulturnom naslijeđu, Biograd je, kao što vidite, ujedno i izvrsna lokacija za uživanje na prekrasnim plažama, bogatim uvalama te raznim sportskim i izletničkim aktivnostima. Također, nudi i izvrsnu ponudu raznovrsnih domaćih specijaliteta i međunarodne kuhinje – što je upravo stavka koja, nakon ispunjenog dana, stavlja točku na i i čini vaš odmor savršeno potpunim.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...

Svijet

Sicilija je otok na jugu Italije koji je u posljednjih nekoliko desetljeća postao omiljena turistička destinacija i mjesto za odmor, neovisno o kojoj se...

Svijet

Glavni grad Mađarske, Budimpešta, osobito je lijep grad iznimno bogate povijesti na kojeg je najviše utjecala činjenica da je dugo vremena bio jedan od...