Sveti Filip i Jakov – plaže središnje točke obale Jadrana

Sveti Filip i Jakov je hrvatska općina koja se nalazi oko 25 kilometara jugoistočno od Zadra. Općinu čini šest naselja, a smještena su na samoj sredini jadranske obale. Najbliže veće turističko središte općini Sveti Filip i Jakov je Biograd na moru koji se nalazi na samo 3 kilometra udaljenosti. Ne treba ni pokušavati naglasiti koliko je ovaj dio Hrvatske važan za turizam, a zato su najviše zaslužne predivne rajske plaže od kojih ćemo nabrojati neke najpopularnije i najposjećenije tijekom turističke sezone.

Plaža Iza banja

Plaža Iza banja je glavna plaža u općini Sveti Filip i Jakov te se proteže od samog centra. Svojim posjetiocima nudi sve vrste podloge pa oni, ovisno o tome tko što preferira, mogu izabrati između pješčane, šljunčane i kamenite plaže. Osim toga, plaža nudi predivan prirodni hlad jer je puna mjesta ispod okolnog drveća i pravo je mjesto za sve koji žele provesti miran i opuštajući dan na plaži. Kupači mogu uživati i u dodatnim sadržajima kao što su igrališta i sportski objekti. Od onih osnovnijih potrepština, svima su dostupni i tuševi, zahodi te je moguće unajmiti ležaljke i suncobrane. Budući da je riječ o glavnoj plaži općine, mnoštvo ugostiteljskih objekata i hotela smješteno je u neposrednoj blizini tako da svi koji žele uzeti maleni predah mogu otići po osvježenje te se vratiti i nastaviti u svom danu na plaži.

Plaža Croatia

Plaža Croatia nalazi se u istoimenom turističkom i apartmanskom naselju i svojim posjetiocima nudi izuzetno bogatu ponudu sadržaja i atrakcija. Naselje se nalazi na stotinjak metara od mora i izuzetno je popularna destinacija za sve koji žele svoj odmor provesti u Svetom Filipu i Jakovu. U ponudi između ostalog postoji velik broj sportskih aktivnosti od kojih su najpopularnije tenis i odbojka na pijesku, razni sadržaji za najmlađe kao igrališta, predstave i slično, kafići, restorani i naravno, odmor na predivnoj plaži Croatia. Plaža je od sitnog šljunka s blagim ulazom u vodu koji je prigodan za najmlađe posjetioce i nudi istinsko opuštajuće iskustvo i atmosferu. Voda je prepoznatljivo kristalna, a sami pogled je već dovoljan razlog posjeta ovom mjestu.

Plaža Morovička

Plaža Morovička jedna je od najmodernijih plaža u Republici Hrvatskoj. Riječ je o šljunčanoj plaži koja se nalazi u blizini prometnice, ali od nje je odvaja zeleni pojas. Bogata je raznim sadržajima, a posljednjih godina se sve više radi na njoj i cilj je od nje napraviti jednu prepoznatljivu hrvatsku plažu koja će konkurirati i nekim od većih hrvatskih, pa i europskih turističkih središta. Ona se nalazi na nekih 20-ak minuta laganog hoda od Svetog Filipa i Jakova, ali apsolutno se isplati odvojiti taj maleni dio vremena kako bi se posjetilo Morovičku. Uz sve sadržaje koji se kupačima nude, a njih je zaista mnogo, pogled s plaže očarat će svakoga. Zanimljivo, u neposrednoj blizini ove plaže, točnije prema jugu, nalazi se svjetski poznat otočić Galešnjak. Za one koji nisu čuli za taj otočić, karakterizira ga to što njegov oblik podsjeća na srce što je vrlo brzo pokupilo velik broj simpatija ljubitelja prirode diljem svijeta.