Supetar Brač – najveće naselje dalmatinskog otoka

Brač je otok u Jadranskom moru, a nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odmah ispred grada Splita. Iza Cresa i Krka, Brač je treći najveći otok Republike Hrvatske i najveći gledajući samo prostor Dalmacije. Čitav otok ima oko 14.5 tisuća stanovnika, a čini ga jedan grad i sedam općina. Jedini grad otoka Brača nosi ime Supetar i u njemu živi oko 4 tisuće stanovnika. To je ujedno najviše od svih naselja otoka, a Supetar je stoga gospodarsko, kulturno i turističko središte Brača. Sam Supetar smjestio se na sjeveru Brača, a čine ga četiri manja naselja: Mirca, Splitska, Supetar i Škrip.

Grad Supetar po prvi put se spominje pod tim imenom još davne 1423. godine, a ime je dobio po svetom Petru. Isprva je Supetar bio mali gradić koji nije imao puno stanovnika pa je tako ta brojka početkom 17. stoljeća bila na oko 160. Do kraja 17. i početka 18. stoljeća porasla je na 300-tinjak stanovnika. U 18. stoljeću taj se broj utrostručio, a pozitivan rast se kroz godine održavao i došao do današnje brojke. Supetar je tako vrlo brzo postao središte otoka Brača te se na njega prestalo gledati kao ruralno područje što je sa sobom donijelo izgradnju novih objekata, prije svega crkava.

Kada je o turističkoj sezoni riječ, može se reći da je Supetar jedan od turističkih centara, ne samo otoka Brača već i cijele Dalmacije. Budući da se radi o vrlo jednostavnom gradu koji je ujedno i poprilično lijep, posjetitelji su često zavedeni svime što nudi i bez dileme se odlučuju vratiti i neke od narednih godina. Brač s kopnom povezuje velik broj trajekata i brzih brodova koji prevoze putnike redovno pa doista nije problem s kopna doći do Supetra. Kao i velik broj hrvatskih jadranskih turističkih središta, Supetar prvenstveno turistima i posjetiocima nudi mnoštvo prirodnih ljepota i bogate kulturne i povijesne znamenitosti. Ono što je uvijek privlačno su pješčane plaže koje su većinom okružene borovim šumama koje pružaju predivan hlad u vrućim ljetnim danima. Osim pješčanih, na Supetru se mogu pronaći i šljunčane te stjenovite plaže pa svatko može pronaći što mu najviše odgovara.

Kada je riječ o znamenitostima, na vrhu želja mjesta koje treba posjetiti mnogima su crkva Navještenja Marijina pokraj koje se nalazi Leroj (zvonik sa satom) i crkveni muzej, skulptura Sv. Viktora (nalazi se na ulazu u crkveni muzej), skulptura Majke Tereze (nalazi se na ulazu u crkveno dvorište) te galerija Ivana Rendića. Uz sve to, u Supetru će ponešto za sebe pronaći i rekreativci koji, iako su na odmoru, ne žele prestati biti aktivni. Njima se nude gotovo sve vodene sportske aktivnosti kao ronjenje, plivanje, surfanje i slično. Uz to, mogu se okušati i u sportovima poput nogometa, košarke, tenisa, odbojke na pijesku ili se jednostavno prošetati ili provozati biciklom ovim predivnim gradom.

Za kraj, vrijedi spomenuti i da niti zaljubljenici u dobru hranu neće ostati zakinuti za posebno iskustvo. Supetar je prepun odličnih restorana i konoba koji u ponudi imaju tradicionalne bračke i dalmatinske specijalitete za sve koji žele kušati okuse ovog zavičaja, a u njima će garantirano i uživati.