Rovinj – znamenitosti istarskog turističkog središta

Rovinj je gradić koji se nalazi na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Ovaj grad broji 15-ak tisuća stanovnika, a može se reći da je s Porečom najjači turistički centar Istre. Osim predivnih plaža i ponude ljetnih odmarališta, glavni razlozi posjeta ovom gradu su i znamenitosti koje on nudi svojim posjetiteljima. Istaknut ćemo stoga neke uistinu vrijedne posjete svima koji se nađu u Poreču ili okolici u bilo koje doba godine.

Starogradska jezgra

Nešto što je nemoguće izbjeći posjetiteljima i turistima u Rovinju je starogradska jezgra. Velik broj gradova na Jadranu očuvao je povijesnu jezgru i svaka od njih privlačna je za razgledavanje. Jezgra Rovinja isprepletena je starim kamenim ulicama prepunih trgovima i šarenim kućicama. Iako ne djeluje tako, ulice Rovinja nalik su labirintu i doista je moguće na trenutak se izgubiti u njima. Lutajući tako u potrazi za pravim putem, moguće je da ćete sasvim slučajno naići na neku od impozantnih povijesnih građevina koje definitivno spadaju u ovu kategoriju znamenitosti.

Crkva svete Eufemije

Jedna od upravo spomenutih znamenitosti na koje možete naići “lutajući” uličicama Rovinja je crkva svete Eufemije. Ova je crkva izgrađena još u davnom 10. stoljeću. Porastom broja stanovnika, crkva je zahtijevala i neke dorade pa je tako u 18. stoljeću proširena, dodani su novi oltari i orgulje, a taj izgled zadržala je i do danas. Izvana je itekako lako prepoznati ovu crkvu jer je potpuno bijela i izdiže se iznad ostatka grada te ju je lako uočiti. Iznutra se može pronaći oltar svetih Jurja, Marka i Roka na kojem se nalaze predivni mramorni kipovi te trojice svetaca. S lijeve strane od ulaza u crkvu nalazi se oltar Presvetih Sakramenata, a s desne oltar svete Eufemije po kojoj crkva nosi ime i koja je zaštitnica grada Rovinja.

Dvigrad

15-ak kilometara od središta Rovinja nalazi se Dvigrad. Točnije, nalaze se ostaci ovog nekadašnjeg grada. U 16. i 17. stoljeću, u Rovinju je vladala kuga, a nije izbjegla niti Dvigrad. Tada je stanovništvo tog gradića brojalo oko 700 ljudi, a većina njih bježi od ove bolesti te grad za njima ostaje pust. Iako je duže vrijeme bio napušten, a na tom području vođeni su i mnogi ratovi, poprilično je dobro očuvan. Upravo je zato postao česta destinacija turista koji mogu do njega doći kraćom vožnjom iz Rovinja. Dodatni motiv je i selo Mrgani koje se nalazi u neposrednoj blizini Dvigrada, a za koje se po predaji kaže da je mjesto na kojem je gusarski kapetan Morgan zakopao svoje blago.

Zavičajni muzej Rovinj

Zavičajni muzej Rovinj svoj dom je pronašao u palači grofova Califfi koja datira iz 17. stoljeća. Muzej je osnovan 1954. godine i radi se o tipu muzeja u kojem se prikupljaju razna kulturna bogatstva te se odvijaju mnoga izlaganja. U ovom muzeju sačuvana je jedna od najbogatijih zbirki starih majstora koja je nastala u vremenskom periodu od 15. pa sve do 19. stoljeća. Ova lokacija primarno je namijenjena posjetiteljima koji gaje ljubav prema umjetnosti, a konkretno je u muzeju moguće, uz umjetnine, pronaći i razne knjige, dokumente, fotografije te arheološke nalaze. Najveći broj umjetnina u muzeju je iz doba baroka dok je moguće pronaći i neke od renesansnih umjetnina.