Lubenice, Cres – pogled kakav se viđa jednom u životu

Lubenice su maleno naselje koje administrativno pripada Cresu, a u tom naselju živi samo između 20 i 30 stanovnika. Naselje je smješteno na vrhu 378 metara visoke litice, a pogled koji se pruža s nje jedan je od najljepših pogleda kojima se može posvjedočiti. Glavni prizori koje promatrač može uhvatiti su Kvarnerski zaljev te plaža svetog Ivana. Upravo je ta plaža svetog Ivana u narodu poznata kao plaža Lubenice. Plaža Lubenice je zbog svoje ljepote jedna od glavnih tema na razglednicama i slikama Cresa. Iako se radi o predivnoj i jedinstvenoj plaži, do nje je poprilično teško doći pješice jer se potrebno iz naselja spuštati do nje, a put nije baš kratak. Također, vraćati se istim putem još je puno teže budući da je potrebno ići uzbrdo.

Povijest naselja Lubenice

Ovo naselje staro je impresivnih 4 tisućljeća, a prema skupljenim dokazima čini se da je u svakom trenutku tog vremenskog perioda netko živio na tom prostoru. Arheološki dokazi u Lubenicama sežu stoga još u brončano i željezno doba. Kroz svoju povijest Lubenice su imale više različitih imena, a jedno od njih tako je “Zima”, opisno ime koje je vjerojatno nastalo zbog poprilično hladnih vjetrova koji su uobičajeni na ovakvim nadmorskim visinama. Lubenice su bile mjesto koje je bilo poprilično teško osvojiti u bitci zbog svojeg odličnog strateškog položaja, a naselje je bilo i ograđeno zidinama kao dodatna zaštita od eventualnih napada. Lubenice su nominirane i za uvrštavanje na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske još u 2005. godini, ali pozitivni odgovor još uvijek nije stigao.

Znamenitosti Lubenica

Kada je riječ o znamenitostima Lubenica, možemo reći da je zapravo cijelo ovo naselje jedna veća znamenitost jer se u svakoj građevini vide očigledna obilježja baroka. Od pojedinačnih znamenitosti još bi imalo smisla istaknuti razne crkve koje su nastajale kroz povijest. Najprepoznatljivija od njih jest crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije koju krasi prepoznatljivi zvonik iz 18. stoljeća. Na ovom vrlo malenom prostoru mogu se pronaći još i crkva svetog Antuna Pustinjaka te manje crkvice – svetog Jakova i svete Nedjelje.

Turističko odredište

Iako je riječ o malenom naselju za koje se potrebno potruditi kako bi se došlo do njega, impresivan je broj posjetitelja i turista koji ga obilaze svake turističke sezone. Oni uživaju u prirodi, pogledu i arhitekturi, ali i priredbama i raznim događajima koji se organiziraju upravo za njih. Najpoznatije od priredbi su Lubeničke večeri gdje posjetitelji mogu uživati u raznim glazbenim sadržajima.

Nastanak imena Lubenice

Vjerojatno prvo što većini odmah upada u oko jest da se ovo naselje zapravo zove Lubenice. Prva pretpostavka bila bi da se ovdje uzgajaju lubenice pa je bilo prirodno nazvati mjesto tako. No, to nije slučaj. Definitivni razlog zašto je naselje dobilo to ime ne postoji, ali kako to često biva, postoji priča koja se već dugo prenosi u narodu. Naime, ona kaže kako je na obližnjem području živio kralj koji je imao kći. U njegovi kći je bio zaljubljen dečko koji je živio u današnjim Lubenicama. Kralj nije odobravao tu ljubav te je svoju kći otjerao s trona, a ona je odlučila živjeti s mladićem. Njeno ime bilo je Ljubica, a mjesto je u njezinu čast dobilo ime “Ljubenice”, što je kroz godine, krivim izgovorom postalo “Lubenice”.