Svi pjevaju o šetnici Lungomare u Opatiji, evo zašto

Velik je broj pjesama u kojima se spominje najpoznatija i najljepša šetnica Opatije – Lungomare. “Opatijo bajna, biseru ti našeg mora”, u svojoj serenadi opjevao je Ivo Robić i ovo je samo jedna od mnogobrojnih pjesama koje su posvećene ovom gradu. Čitav grad Opatija zapravo se sastoji od još 8 manjih naselja, a to su: Dobreć, Ičići, Ika, Oprič, Pobri, Poljane, Vela Učka i Veprinac. Sva ova naselja zajedno s Opatijom imaju oko 12 tisuća stanovnika i izuzetno su lijepo i kvalitetno turističko odredište. Zbog svoje lokacije na istočnoj obali istarskog poluotoka te podno planine i parka prirode Učka, klima u Opatiji je odlična tijekom cijele godine pa se tako u bilo koje doba godine u Opatiji može naići na razne vrste zabavnih aktivnosti.

Lungomare

Opatija doista nudi ogroman broj znamenitosti, predivnih plaža i lokacija u kojima posjetioci i turisti mogu uživati. No, vrlo vjerojatno najpoznatija od njih je šetnica Lungomare. Pravo ime ove šetnice je Šetnica Franje Josipa I., ali u narodu će ju rijetko tko zvati tim imenom.

Ovaj veliki simbol grada Opatije proteže se duž morske obale i baš je zato vrlo brzo postao omiljena šetnica tog grada. Lungomare spaja maleno mjestašce Volosko s Opatijom, Ičićima, Ikom i Lovranom. Privlačnost šetanja baš ovom šetnicom ne leži samo u predivnom pogledu na more i velikom broj uvala koje se mogu uočiti tijekom hodanja, već i u uživanju u morskom zraku koji godi svima.

U 2011. godini je obilježena stota godišnjica otkako je izgrađena ova šetnica. Gradnja je počela krajem 19. stoljeća, a Lungomare je prvo izgrađen od Voloska do Opatije te se gradnja nastavljala u segmentima. Konačno je dovršena 1911. godine. Upravo se u tom razdoblju Opatija počela promicati u pravo turističko središte, a Lungomare je sasvim sigurno jedan od glavnih razloga tomu. Budući da je 1899. godine Opatija proglašena i klimatskim lječilištem, mnogi su potražili najbrži mogući put do ovog grada kako bi osjetili dašak te ljekovite klime.

Osim mora i zraka, šetajući Šetalištem Franje Josipa I. može se posvjedočiti još nekim predivnim prizorima. Prije svega u tu kategoriju spadaju prekrasne biljne vrste i drveće poput starih hrastova. Uz to, mnogi su nakon izgradnje šetališta pohrlili svoje vile izgraditi u neposrednoj blizini kako bi bili što je moguće bliže ovoj atrakciji tijekom svog boravka u Opatiji.

Ostale atrakcije i znamenitosti Opatije

Opatija posjetiteljima nudi još neke divne atrakcije, znamenitosti i građevine. Jedna od najpoznatijih bila bi Villa Angiolina. Ovaj nekadašnji ljetnikovac danas služi kao muzej turizma. Izložbe u njemu izuzetnog su bogatstva, može se sudjelovati i u raznim radionicama i projektima. Vrijedi istaknuti i samostan svetog Jakova po kojem je Opatija zapravo i dobila svoje ime. Naime, 1420-ih godina benediktinci koji su prebjegli iz furlanskog samostana svetog Petra u Rožacu, podigli su opatiju koja se sastojala od crkve svetog Jakova te samostana. Malo je zapravo ostalo od originalnog izgleda, ponajviše jer je 1506. godine opat Šimun preuredio izgled crkve, a početkom 20. stoljeća ona je znatno proširena. No, zauvijek će ostati zapamćena upravo po tome što je ovaj predivni grad dobio ime po njoj.