Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Istra

Lungomare – najopjevanija šetnica Opatije

“Opatijo bajna, biseru ti našeg mora”, u svojoj serenadi otpjevao je Ivo Robić i ovo je samo jedna od mnogobrojnih pjesama koje su posvećene ovom gradu, a velik je broj i onih u kojima se spominje najpoznatija i najljepša šetnica tog grada – Lungomare. Čitav grad Opatija zapravo se sastoji od još 8 manjih naselja, a to su: Dobreć, Ičići, Ika, Oprič, Pobri, Poljane, Vela Učka i Veprinac. Sva ova naselja zajedno s Opatijom imaju oko 12 tisuća stanovnika i izuzetno su lijepo i kvalitetno turističko odredište. Zbog svoje lokacije na istočnoj obali istarskog poluotoka te podno planine i parka prirode Učka, klima u Opatija je odlična tijekom cijele godine pa se tako u bilo koje doba godine u Opatiji može naići na razne vrste zabavnih aktivnosti.

Lungo Mare

Opatija doista nudi ogroman broj znamenitosti, predivnih plaža i lokacija u kojima posjetioci i turisti mogu uživati. No, vrlo vjerojatno najpoznatija od njih je šetnica Lungomare. Pravo ime ove šetnice je Šetnica Franje Josipa I., ali u narodu će ju rijetko tko zvati tim imenom.

Ovaj veliki simbol grada Opatije proteže se duž morske obale i baš je zato vrlo brzo postao omiljena šetnica tog grada. Lungomare spaja maleno mjestašce Volosko s Opatijom, Ičićima, Ikom i Lovranom. Privlačnost šetanja baš ovom šetnicom ne leži samo u predivnom pogledu na more i velikom broj uvala koje se mogu uočiti tijekom hodanja, već i u uživanju u morskom zraku koji godi svima.

U 2011. godini je obilježena stota godišnjica otkako je izgrađena ova šetnica. Gradnja je počela krajem 19. stoljeća, a Lungomare je prvo izgrađen od Voloska do Opatije te se gradnja nastavljala u segmentima. Konačno je dovršena 1911. godine. Upravo se u tom razdoblju Opatija počela promicati u pravo turističko središte, a Lungomare je sasvim sigurno jedan od glavnih razloga tomu. Budući da je 1899. godine Opatija proglašena i klimatskim lječilištem, mnogi su potražili najbrži mogući put do ovog grada kako bi osjetili dašak te ljekovite klime.

Osim mora i zraka, šetajući Šetalištem Franje Josipa I. može se posvjedočiti još nekim predivnim prizorima. Prije svega u tu kategoriju spadaju prekrasne biljne vrste i drveće poput starih hrastova. Uz to, mnogi su nakon izgradnje šetališta pohrlili svoje vile izgraditi u neposrednoj blizini kako bi bili što je moguće bliže ovoj atrakciji tijekom svog boravka u Opatiji.

Ostale atrakcije i znamenitosti Opatije

Opatija posjetiteljima nudi još neke divne atrakcije, znamenitosti i građevine. Jedna od najpoznatijih bila bi Villa Angiolina. Ovaj nekadašnji ljetnikovac danas služi kao muzej turizma. Izložbe u njemu izuzetnog su bogatstva, može se sudjelovati i u raznim radionicama i projektima. Vrijedi istaknuti i samostan svetog Jakova po kojem je Opatija zapravo i dobila svoje ime. Naime, 1420-ih godina benediktinci koji su prebjegli iz furlanskog samostana svetog Petra u Rožacu, podigli su opatiju koja se sastojala od crkve svetog Jakova te samostana. Malo je zapravo ostalo od originalnog izgleda, ponajviše jer je 1506. godine opat Šimun preuredio izgled crkve, a početkom 20. stoljeća ona je znatno proširena. No, zauvijek će ostati zapamćena upravo po tome što je ovaj predivni grad dobio ime po njoj.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Svijet

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase...

Istra

Zmije u mnogim ljudima izazivaju veliki strah, a za pobjeđivanje straha najbolje je znati određene činjenice i imati točne informacije o tome što se...