Crveni otok – rovinjska turistička idila

Crveni otok, još poznat i pod imenom Sveti Andrija, to ime dobio je 90-ih godina prošlog stoljeća. Radi se otoku koji je nastao tako što je umjetnom prevlakom od nasipa zapravo spojeno dva otočića – otok Sveti Andrija i otok Maškin. Crveni otok lociran je pred zapadnom obalom Istre, udaljen je otprilike 1 kilometar od rta Kurent koji se nalazi kod grada Rovinja.

Povijest Crvenog otoka

Mišljenja povjesničara današnjeg doba su složna u pretpostavci da je Crveni otok bio naseljen još u prapovijesno doba. U 6. stoljeću na njemu su benediktinci podigli prvu crkvu te ujedno utemeljili i prvi samostan. Kada je riječ o tom razdoblju povijesti, crkva iz 9. stoljeća ostala je poprilično dobro očuvana do danas. Točnije, očuvan je središnji dio crkve zajedno sa svojom kupolom. S vremenom su objekti na Crvenom otoku postali pomalo zanemareni da bi u 15. stoljeću bili ustupljeni franjevcima koji su uz mnogo truda uspjeli obnoviti i crkvu i samostan.

Više od tristo godina tako su se zadržali franjevci na ovom otoku. 1809. godine, na taj otok dolaze Francuzi i crkva i samostan ponovno polako počinju propadati i taj proces se odvijao skroz do 1892. godine kada objekti na otoku dobivaju drugu namjenu. Naime, te je godine na otoku osnovana tvornica cementa i vapna pa je crkveni zvonik iskorišten kao dimnjak tvornice.

Crveni otok je 1891. godine otišao u ruke obitelji Hutterott koja ga je kupila za sebe. Puno je novih radova u tom periodu odrađeno na otoku pa je tako samostan postao ljetnikovac obitelji, a otok je preuređen u predivan park kojeg su krasile razne biljke iz cijelog svijeta. Čak i danas, na otoku se može pronaći preko 180 različitih vrsta biljaka. Upravo zbog obitelji Hutterott, Crveni otok bio je jedna od omiljenih destinacija posjetiteljima i čitave Austro-ugarske.

U današnje vrijeme, na otoku Sveti Andrija i dalje se nalazi rezidencija obitelji koja je kupila Crveni otok, a na otoku Maškinu može se pronaći njihov obiteljski mauzolej.

Plaže

Na Crvenom otoku moguće je pronaći razne predivne plaže. Duž čitavog otoka prevladava mediteranska makija i crnogorične šume, izgrađeni su i mnogi hoteli sa svojim cvjetnim parkovima i stazama te se to sve zajedno spaja u jedan i više nego privlačan i lijep ambijent u kojem mogu uživati ljubitelji netaknute prirode. Inače, kako bi se došlo do Crvenog otoka i njegovih plaža i hotela, potrebno je 15-ak minuta vožnje iz centra Rovinja taksi brodicom. Te brodice voze svakih sat vremena tako da su pristupačne u gotovo svakom dijelu dana.

Najčešće plaže na otoku su kamenite plaže, iako je moguće naići i na manje uvalice u kojima prevladava šljunak. Plaže koje su najposjećenije tijekom sezone nalaze se na južnoj strani otoka jer su u neposrednoj blizini svih hotela i restorana. Puno je tu i aktivnosti za sve uzraste, a one uglavnom uključuju i igrališta za odbojku, terene za golf, bazene i razne druge. Za sve željne mira i tišine, tu je zapadna strana otoka koja nije baš toliko posjećena. Ona je prigodna i za avanturiste koji vole skokove u vodu budući da se na njoj nalazi i nekolicina stijena uz samo more.

Štete nastale 2002. godine

Sklad i ljepotu Crvenog otoka 2002. godine narušilo je veliko nevrijeme koje je potopilo velik broj stanova i poslovnih objekata u Rovinju, a na samom Crvenom otoku porušilo je stotine stabala te nosilo krovove hotela što je uzrokovalo poplave u istim i to u najgorem mogućem trenutku – dok je na otoku gostovalo gotovo 1000 ljudi. U lukama su stradale barke i jedrilice, ali na veliku sreću, nitko od ljudi nije bio ozlijeđen.

Budući da je od ove katastrofe prošlo sada već dosta vremena, Crveni otok uspio je ponovno stati na svoje noge i opet je važna turistička destinacija, vrlo vjerojatno još i važnija i veća nego što je to bio prije ovog, ni po čemu dobrome, poznatog nevremena.