Selce – povijest, zanimljivosti, događanja i 2 najbolje plaže

selce

Selce je maleno naselje koje se nalazi u neposrednoj blizini Crikvenice, u Primorsko-goranskoj županiji. Iako se radi o mjestašcu koje broji manje od 2000 stanovnika, Selce je nadaleko poznato po svojoj ljepoti, a to područje bilo je naseljeno još u prapovijesno doba. Upravo zato, osim ljudi koji uživaju u iznimnoj ljepoti predivnih plaža, uvala i bistrog mora, u Selcu će za sebe ponešto pronaći i ljubitelji povijesti.

Selce – plaže

Naravno, glavna atrakcija Selca definitivno su već spomenute predivne plaže. Kada je o njima riječ, dvije su najpoznatije i najatraktivnije, a to su plaža Poli Mora i plaža Rokan.

Poli Mora

Otprilike 300-tinjak metara jugozapadno od centra Selca nalazi se plaža Poli Mora koja se proteže duž manjeg poluotočića. Već na prvi pogled moguće je uočiti čistoću samog mora, a ako nekome to nije dovoljno kao dokaz o kvaliteti, mještani će se rado pohvaliti Plavom zastavom koju je ova plaža dobila upravo zbog svoje čistoće.

Plaža je uglavnom šljunčana, ali postoje i manje pješčane uvalice. Ova plaža omiljeno je mjesto za osobe svih uzrasta, iako će oni malo mlađi pronaći i neke dodatne zabavne aktivnosti kao što su igrališta za mini golf, trampolini, pedaline i razni tobogani.

Uz sve to, plaža svojim posjetiteljima nudi i mjesta za tuširanje, presvlačenje te razne udobne ležaljke koje se mogu unajmiti.

Naravno, kako bi posjetiteljima bilo dostupno gotovo sve što mogu poželjeti od jedne posjete plaži, u neposrednoj blizini dostupni su i restoran te koktel bar.

Rokan

Drugo najpoznatije odredište koje nudi Selce – plaža Rokan, također se može pohvaliti Plavom zastavom i mnoštvom aktivnosti i predivnih prizora za sve posjetitelje. Radi se o betoniranoj plaži s nekoliko pješčanih područja, a u more se može ući koristeći betonske stepenice.

Kada se posjetitelji žele odmoriti od kupanja i plivanja, na plaži ih čekaju ležaljke sa suncobranima, a osvježiti se i nešto pojesti mogu u nekom od restorana koji se nalaze neposredno uz samu plažu. Za one željne sporta tu su stolni tenis i teren za mini golf, a najmlađi mogu uživati u nizu sadržaja pripremljenih samo za njih.

selce

Povijest

Kao što smo spomenuli ranije, u Selcu za sebe mogu ponešto pronaći i ljubitelji povijesti budući da ovo područje zapravo ima dužu povijest. Povijesne znamenitosti koje svjedoče o prošlosti Selca uglavnom su razne crkve i kapele među kojima su:

  • Crkva svete Katarine – 1888. godina, u stilu neobaroka
  • Kapela svete Katarine – predromanički stil
  • Kapela svetog Josipa – barokni stil
  • Kapela svetih Fabiana i Sebastiana – neobarokni stil
  • Kapela svetog Jurja – predromanički stil

Također, lijepo povijesno odredište koje možete posjetiti kada dođete u Selce je i “Mlin za masline” koji je sagrađen od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina te je tu još mnogo mjesta koja čekaju da budu istražena.

Gastronomija i događanja

Kao što bi pravo turističko središte i trebalo, tako i Selce nudi svojim posjetiteljima velik broj raznih restorana koji pripremaju tradicionalnu domaću te hranu po svačijem ukusu. Upravo ti restorani i manje konobe na svojevrsni način održavaju tradiciju Selca i duh koji ga krasi kroz dugi vremenski period.

Uz sve dosad navedene aktivnosti, puno je tu još raznih zabavnih sportskih i kulturnih priredbi koje uključuju sportski ribolov, koncerte, izložbe, fešte i festivale.

Šetalište Rivijera Crikvenica

Ako volite duže šetnje, Selce je povezano sa Crikvenicom lijepom Rivijerom. Od uvale Slana u Selcu do rta Kačjak u Dramlju proteže se pješačka staza od 8 kilometara. Dio staze koji vodi iz uvale Slana u Selcu do hotela Kaštel u Crikvenici nosi naziv šetnica zdravlja i prolazi kroz ovo slikovito mjestašce – pruža se uzduž niza pitomih uvala, zelenih vrtova i parkova.

Selce je čak 4 puta proglašeno najuređenijim turističkim mjestom na Kvarneru. Ovo simpatično primorsko mjestašce okrunjeno je “Plavim cvijetom” kao najuređenije mjesto na Jadranu. Selce je mali, skromni gradić, nekada dom ribara i zidara, a danas živopisno mjesto za nezaboravan odmor.