Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kvarner

Selce – maleno mjesto velike ljepote

Selce je maleno naselje koje se nalazi u neposrednoj blizini Crikvenice, u Primorsko-goranskoj županiji. Iako se radi o mjestašcu koje broji manje od 2000 stanovnika, Selce je nadaleko poznato po svojoj ljepoti, a to područje bilo je naseljeno još u prapovijesno doba. Upravo zato, osim ljudi koji uživaju u iznimnoj ljepoti predivnih plaža, uvala i bistrog mora, u Selcu će za sebe ponešto pronaći i ljubitelji povijesti.

Selce – plaže

Naravno, glavna atrakcija Selca definitivno su već spomenute predivne plaže. Kada je o njima riječ, dvije su najpoznatije i najatraktivnije, a to su plaža Poli Mora i plaža Rokan.

Poli Mora

Otprilike 300-tinjak metara jugozapadno od centra Selca nalazi se plaža Poli Mora koja se proteže duž manjeg poluotočića. Već na prvi pogled moguće je uočiti čistoću samog mora, a ako nekome to nije dovoljno kao dokaz o kvaliteti, mještani će se rado pohvaliti Plavom zastavom koju je ova plaža dobila upravo zbog svoje čistoće. Plaža je uglavnom šljunčana, ali postoje i manje pješčane uvalice. Ova plaža omiljeno je mjesto za osobe svih uzrasta, iako će oni malo mlađi pronaći i neke dodatne zabavne aktivnosti kao što su igrališta za mini golf, trampolini, pedaline i razni tobogani. Uz sve to, plaža svojim posjetiteljima nudi i mjesta za tuširanje, presvlačenje te razne udobne ležaljke koje se mogu unajmiti. Naravno, kako bi posjetiteljima bilo dostupno gotovo sve što mogu poželjeti od jedne posjete plaži, u neposrednoj blizini dostupni su i restoran te koktel bar.

Rokan

Drugo najpoznatije odredište koje nudi Selce – plaža Rokan, također se može pohvaliti Plavom zastavom i mnoštvom aktivnosti i predivnih prizora za sve posjetitelje. Radi se o betoniranoj plaži s nekoliko pješčanih područja, a u more se može ući koristeći betonske stepenice. Kada se posjetitelji žele odmoriti od kupanja i plivanja, na plaži ih čekaju ležaljke sa suncobranima, a osvježiti se i nešto pojesti mogu u nekom od restorana koji se nalaze neposredno uz samu plažu. Za one željne sporta tu su stolni tenis i teren za mini golf, a najmlađi mogu uživati u nizu sadržaja pripremljenih samo za njih.

Povijest

Kao što smo spomenuli ranije, u Selcu za sebe mogu ponešto pronaći i ljubitelji povijesti budući da ovo područje zapravo ima dužu povijest. Povijesne znamenitosti koje svjedoče o prošlosti Selca uglavnom su razne crkve i kapele među kojima su:
Crkva svete Katarine – 1888. godina, u stilu neobaroka
Kapela svete Katarine – predromanički stil
Kapela svetog Josipa – barokni stil
Kapela svetih Fabiana i Sebastiana – neobarokni stil
Kapela svetog Jurja – predromanički stil

Također, lijepo povijesno odredište je i “Mlin za masline” koji je sagrađen od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina te je tu još mnogo mjesta koja čekaju da budu istražena.

Gastronomija i događanja

Kao što bi pravo turističko središte i trebalo, tako i Selce nudi svojim posjetiteljima velik broj raznih restorana koji pripremaju tradicionalnu domaću te hranu po svačijem ukusu. Upravo ti restorani i manje konobe na svojevrsni način održavaju tradiciju Selca i duh koji ga krasi kroz dugi vremenski period.

Uz sve dosad navedene aktivnosti, puno je tu još raznih zabavnih sportskih i kulturnih priredbi koje uključuju sportski ribolov, koncerte, izložbe, fešte i festivale.

Restoran Kantunić

Restoran Kantunić prekrasno je mjesto za opustiti se uz dobro jelo i hladno osvježavajuće piće. Uvijek svježe napravljena jela velikog izbora od tradicionalnih do modernih zadovoljit će svačije nepce i u ovaj restoran obiteljske atmosfere doista se isplati otići na večeru s najdražima.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Svijet

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase...

Istra

Zmije u mnogim ljudima izazivaju veliki strah, a za pobjeđivanje straha najbolje je znati određene činjenice i imati točne informacije o tome što se...