Selce je maleno naselje koje se nalazi u neposrednoj blizini Crikvenice, u Primorsko-goranskoj županiji. Iako se radi o mjestašcu koje broji manje od 2000 stanovnika, Selce je nadaleko poznato po svojoj ljepoti, a to područje bilo je naseljeno još u prapovijesno doba. Upravo zato, osim ljudi koji uživaju u iznimnoj ljepoti predivnih plaža, uvala i bistrog mora, u Selcu će za sebe ponešto pronaći i ljubitelji povijesti.

Selce – plaže

Naravno, glavna atrakcija Selca definitivno su već spomenute predivne plaže. Kada je o njima riječ, dvije su najpoznatije i najatraktivnije, a to su plaža Poli Mora i plaža Rokan.

Poli Mora

Otprilike 300-tinjak metara jugozapadno od centra Selca nalazi se plaža Poli Mora koja se proteže duž manjeg poluotočića. Već na prvi pogled moguće je uočiti čistoću samog mora, a ako nekome to nije dovoljno kao dokaz o kvaliteti, mještani će se rado pohvaliti Plavom zastavom koju je ova plaža dobila upravo zbog svoje čistoće. Plaža je uglavnom šljunčana, ali postoje i manje pješčane uvalice. Ova plaža omiljeno je mjesto za osobe svih uzrasta, iako će oni malo mlađi pronaći i neke dodatne zabavne aktivnosti kao što su igrališta za mini golf, trampolini, pedaline i razni tobogani. Uz sve to, plaža svojim posjetiteljima nudi i mjesta za tuširanje, presvlačenje te razne udobne ležaljke koje se mogu unajmiti. Naravno, kako bi posjetiteljima bilo dostupno gotovo sve što mogu poželjeti od jedne posjete plaži, u neposrednoj blizini dostupni su i restoran te koktel bar.

Rokan

Drugo najpoznatije odredište koje nudi Selce – plaža Rokan, također se može pohvaliti Plavom zastavom i mnoštvom aktivnosti i predivnih prizora za sve posjetitelje. Radi se o betoniranoj plaži s nekoliko pješčanih područja, a u more se može ući koristeći betonske stepenice. Kada se posjetitelji žele odmoriti od kupanja i plivanja, na plaži ih čekaju ležaljke sa suncobranima, a osvježiti se i nešto pojesti mogu u nekom od restorana koji se nalaze neposredno uz samu plažu. Za one željne sporta tu su stolni tenis i teren za mini golf, a najmlađi mogu uživati u nizu sadržaja pripremljenih samo za njih.

Povijest

Kao što smo spomenuli ranije, u Selcu za sebe mogu ponešto pronaći i ljubitelji povijesti budući da ovo područje zapravo ima dužu povijest. Povijesne znamenitosti koje svjedoče o prošlosti Selca uglavnom su razne crkve i kapele među kojima su:
Crkva svete Katarine – 1888. godina, u stilu neobaroka
Kapela svete Katarine – predromanički stil
Kapela svetog Josipa – barokni stil
Kapela svetih Fabiana i Sebastiana – neobarokni stil
Kapela svetog Jurja – predromanički stil

Također, lijepo povijesno odredište je i “Mlin za masline” koji je sagrađen od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina te je tu još mnogo mjesta koja čekaju da budu istražena.

Gastronomija i događanja

Kao što bi pravo turističko središte i trebalo, tako i Selce nudi svojim posjetiteljima velik broj raznih restorana koji pripremaju tradicionalnu domaću te hranu po svačijem ukusu. Upravo ti restorani i manje konobe na svojevrsni način održavaju tradiciju Selca i duh koji ga krasi kroz dugi vremenski period.

Uz sve dosad navedene aktivnosti, puno je tu još raznih zabavnih sportskih i kulturnih priredbi koje uključuju sportski ribolov, koncerte, izložbe, fešte i festivale.

Restoran Kantunić

Restoran Kantunić prekrasno je mjesto za opustiti se uz dobro jelo i hladno osvježavajuće piće. Uvijek svježe napravljena jela velikog izbora od tradicionalnih do modernih zadovoljit će svačije nepce i u ovaj restoran obiteljske atmosfere doista se isplati otići na večeru s najdražima.

Izvor fotografija:

Similar Posts