Lipik – ljekovito srce Slavonije

Grad Lipik smješten je na najzapadnijem dijelu Požeško-slavonske županije i često ga nazivaju “vratima Slavonije” jer je baš on mjesto u kojem se prvo mogu uočiti slavonski običaji i kultura, duboko protkani svakodnevnim životima Lipičana.

Lipik je smješten u plodnoj udolini obronaka Psunja, tik uz desnu stranu rijeke Pakre. S tek nešto više od šest tisuća stanovnika Lipik je korak po korak stasao u lijepi turistički grad, posebno poznat po svojoj ljekovitoj geotermalnoj vodi i po rasnim konjima lipicancima koji se tu uzgajaju.

Zanima li vas kako diše ovaj grad? Upustite se u istraživanje s nama i otkrijte zašto su strani plemići voljeli dolaziti u Lipik i po čemu je on tako poseban?

U šumama kraj Lipika su još u doba Rimljana otkriveni ljekoviti termalni izvori no godinama kasnije ova se hrastova šuma proširila i narasla u perivoj dok je ljekovita voda postala temelj razvoja ovog jedinstvenog hrvatskog lječilišta.

Turizam u Lipiku počinje još početkom 19. stoljeća i omogućuje nesmetan gospodarski razvoj cijelog kraja. Vlasnik ovog gospodarstva je bila grofovska obitelj Janković, i ona je bila ta koja je pronijela dobar glas o Lipiku pozivajući svoje prijatelje i obitelj na odmor u lječilište.

Tri generacije ove grofovske obitelji izgrađivalo je i uređivalo perivoj s velikim entuzijazmom. Jankovići su također zaslužni za razvoj ergele jer su se baš oni počeli baviti uzgojem konja na obližnjem imanju. To je bio začetak nastanka ergele plemenitih lipicanaca.

U 19. stoljeću kreće se s velikim ulaganjima u lječilište, grade se mnoge vile pa Lipik počinje izgledati kao aristokratski grad. Zbog svih svojih poznatih karakteristika Lipik postaje hit europskog kontinentalnog turizma.

Grade se novi turistički objekti kao što su  Mramorne kupke, Wandelbahn i Kursalon, a željeznica se koristi za povezivanje Lipika s Bečom i Budimpeštom zbog čega turisti postaju glavni izvor zarade mjesta jer dolaze tijekom cijele godine.

U 20. stoljeću se i dalje ulagalo u Lipik, gradile su se dodatne vile, otvoreni bazeni i još mnogo toga.

Nakon ratnog doba Lipik je nakratko  stao s razvojem no danas zdravstveni turizam ponovno jača, a lipicaneri i ergela se kvalitetom nalaze pri vrhu europskih ergela.

Dolaskom u Lipik svatko će se uvjeriti u jedinstvenost onoga što mjesto nudi, a osim lječilišta upoznat ćete i bogatu povijest grada.

Državna ergela lipicanaca je među najkvalitetnijima u Europi

Državna ergela se također može nazvati hrvatskim kulturnim blagom jer blaga nisu samo spomenici i umjetnička djela već i živa tvar.

Lipik je nadaleko poznat po uzgoju konja koja traje stoljećima, a ljubav prema uzgoju vidi se u stalnim naraštajima  plemićkih konja – lipicanaca.

Državna ergela Lipik nalazi se na imanju imena Izodorovac, na samom zapadnom ulazu u grad. U blizini se nalaze i jezera te poznato izletište Raminac.

Ergela broji oko sedamdesetak plemenitih konja, a njenoj ljepoti možete svjedočiti već pri ulasku u grad. Važnost ergele za Hrvatsku je nemjerljiva stoga je država lipicance proglasila kulturnim nematerijalnim dobrom i zaštitila njihov uzgoj i razvoj ergele.

Lipički  konj je posebna vrsta plemenite životinje koji se naziva “carski lipicanac”, a krase ga iznimne osobine poput plemenite i čvrste građe, velike volje za radom i učenjem te ogromne privrženosti ljudima. Blaga i dobra narav ovih krasnih konja omogućuje bezbrižno druženje s njima i lijepo sjećanje za sve one koji vole konje.

Lipički studenac

Lipik nije poznat samo po lipicancima i lječilištu već i po mineralnoj vodi “Lipički studenac”.

Proizvodnja mineralne vode počinje još 1875. godine, a izvorna geotermalna voda se distribuirala diljem Europe jer je glas o Lipiku i njegovoj ljekovitoj vodi bio već daleko poznat.

Izvori se nalaze na nekoliko lokacija, a najpoznatiji izvor se nalazi u lipičkom parku i iz njega se crpi geotermalna voda. Na zapadu grada je otkriveno i nekoliko izvora obične vode koja se također vadi.

Lipičke Toplice

Lipičke Toplice nastale su na prirodnim izvorima ljekovite termalne vode, a višestoljetna tradicija u liječenju svoju bazu ima na ljekovitim svojstvima vode. Voda ima odlične balneološke karakteristike, za koje je zaslužna i stalna temperatura izvorišta od 62°C.

Iako se vjeruje da su već Rimljani uživali u blagodati ove vode prvi pisani dokument o lječilištu nastao je u 16.st. i on spominje tzv. “Lipička vrela”.

18. stoljeće donosi potvrdu kvalitete lipičke vode pa se grade natkriveni bazeni i kupališta te investira u pripadajuće objekte.

19. stoljeće donosi ozbiljne promjene što se tiče pristupa ljekovitoj vodi jer počinje građenje prve bušotine, koju danas nazivamo Grofovo vrelo. Mineralna voda na tom mjestu dolazi iz dubine od skoro 300 metara sa stalnom temperaturom od 62˚C. Zbog toga je kvaliteta vode iznimna  i koristi se i za piće, ne samo za kupanje.

Ovako dobre balneološke karakteristike vode koja sadržava natrij,  hidrogenkarbonate i klorid ubrzo su lipičku vodu proslavile diljem Europe.

Lipička proizvodnja stakla

Iako je Lipik najpoznatiji po svojoj ljekovitoj vodi ona nije jedino prirodno bogatstvo kojim se grad može pohvaliti. Naime,  priroda na području Lipika bogata je 100% prirodnim i potpuno jedinstvenim pijeskom – kvarcnim pijeskom.

Kvarcni pijesak je posebna vrsta pijeska koja ima posebna svojstva i stoga je prikladna za proizvodnju stakla koja je započela još u 19. stoljeću.

U 20. stoljeću, industrijalizacija je promijenila smjer korištenja pijeska prema automobilskoj industriji i kućanstvu.

Današnja tvornica stakla “Lipik Glas” proizvodi autostakla za najcjenjenije automobile kao što su Aston Martina Bentley, Lamborghini,  i drugi.

Wandelban

Wandelban je velebno natkriveno šetalište koje vodi do kupališta, a dugačko je 85 metara. Izgrađena je s namjerom da pruži zaštitu šetačima u slučaju lošeg vremena.

Na samom početku Wandelbana je postavljena slavina s ljekovitom lipičkom vodom, duž šetnice su se nalazile male obrtničke radnje u kojima su se mogli kupiti suveniri, ali i štošta drugo. Wandelban je također bio i mjesto zabave pa su u njegovoj blizini održavane plesne zabave, a često je svirao i bečki orkestar. Nažalost, Wandelban je jako uništen za vrijeme Domovinskog rata pa su od njega ostale samo ruševine.

Wandelban je svoje originalno ime dobio od stranaca, s obzirom na to da  su baš oni kontinuirano uvodili nove običaje u Slavoniji.

Veličanstveni Kursalon

Ako želite osjetiti duh Beča i stare škole ne smijete propustiti istražiti jednu od najreprezentativnijih građevina u Lipiku.

s obzirom na to da  su najčešći gosti lječilišta bili Austrijanci i Mađari nije čudno da je uprava lječilišta angažirala mađarskog arhitekta Gustava Ratha da projektira Kursalon po uzoru na istoimeni bečki. Gradnja Kursalona je završena pred kraj 19. stoljeća i mnogi ga danas smatraju simbolom Lipika.

U ono je doba Kursalon bio jedna od najljepših građevina u Slavoniji, sa mnogo različitih dvorana, kavanom, lječilišnim i ugostiteljskim dijelom.

Što god odlučili vidjeti i raditi u Lipiku posjeta ovom gradu će biti nezaboravna.