Aktivni odmor na Jadranu – popularne vodene aktivnosti

Foto: Pixabay

Aktivni odmor najzanimljiviji je odmor i čest je odabir većine putnika i turista koji dolaze na Jadran. Hrvatska je poznata kao idealna zemlja za aktivni odmor jer zbog svoje kilme i reljefa ima jako široku ponudu aktivnosti kojima se možete baviti. Možete birati između raznih vodenih i kopnenih adrenalinskih aktivnosti na našoj obali, a u nastavku pročitajte koja su top mjesta na Jadranu za vaš aktivni odmor u vodenom okruženju.

Najbolje vodene adrenalinske aktivnosti

1. RONJENJE 

Ronjenje je jedna od najomiljenijih vodenih aktivnosti na našoj obali, osobito jer je obala jako razvedena i ima bogato podmorje. Ako ste zainteresirani za ronjenje kao turistički obilazak možete zaroniti u bilo kojem dijelu godine, ali ako vas zanima podvodni ribolov tada su za vas najbolja doba ljeto i rana jesen.

Postoji nekoliko top mjesta za ronjenje u Jadranu, od kojih ćemo prvo spomenuti grad Rovinj. U rovinjskom arhipelagu se nalazi potonuli brod imena Baron Gautsch, potonuo davne 1914. godine. Brod se nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture i smijete ga obilaziti samo uz propisanu pratnju.

Vrlo interesantno mjesto za ronjenje je i područje oko otoka Premude, najzapadnijeg otoka zadarskog arhipelaga. Njegovo tajnovito podmorje krije mnogo veličanstvenih špilja koje nazivaju Katedralom. 

Među najljepše ronilačke lokacije na moru svakako se ubraja i Kampanel, teško dostupni „podmorski neboder“ promjera šest metara oko kojeg struje jake struje pa je preporučljiv samo za iskusne ronioce i pratnja je obavezna. Do lokacije se stiže brodom.

2. JEDRENJE

Jedrenje je vrlo popularno na Jadranu, osobito zbog prekrasne ljepote tisuća otoka, hridi i grebena na koje se može doći i uživati u njima. Jedrenje vas može odvesti na neke od najljepših jadranskih plaža, a moguće je jedriti u svako doba godine.

Nautičari imaju dugu listu omiljenih mjesta za jedrenje, ali mi ćemo vam nabrojati samo tri čarobna mjesta. Lastovo je jedan od najljepših i najšumovitijih jadranskih otoka pa je prepuno idiličnih mjesta za pristajanje. Najpopularnije mjesto na otoku je uvala Zaklopatica, sakrivena od pogleda i sigurna za smještaj.

Otok Šolta krije još jedno omiljeno mjesto za nautičare, a to je uvala Maslinica koja se nalazi na zapadnoj strani Šolte. Uz nju se nalazi i uvala Šešula i nautičarima posebno drag dvorac Marchi iz 18. stoljeća, u kojemu se nalazi hotel i restoran.

Vrlo sigurna jadranska marina smjestila se u središnju Dalmaciju, u grad Primošten. Mnogi je smatraju najsigurnijom marinom na čitavom Jadranu.

3. WINDSURFING

Jedrenje  na dasci jedan je od najpopularnijih ljetnih sportova, a hrvatsko je more idealno za njega s obzirom na često puhanje raznih vjetrova.

Najpopularnija lokacija za jedrenje na dasci je plaža Zlatni rat na otoku Braču, gdje je stalno vjetrovito: ujutro puše lagani vjetar, a poslijepodne maestral.

Osim Bola i Zlatnog rata vrlo popularno mjesto je i akvatorij Preluka. Riječ je o zaštićenom zaljevu u kojem surferi dočekuju zoru i sjeverac kako bi zajahali valove. Kraj ljeta i početak jeseni najbolja su doba za windsurfing na ovom mjestu.

U blizini Šibenika nalazi se još jedna omiljena surferska destinacija: Jadrija. 

4. KITEBOARDING 

Ljubiteljima kitesurfinga na odabir je nekoliko dobrih destinacija od kojih je najpopularnija adresa Viganj. Riječ je o morskom kanalu koji se smjestio između Korčule i Pelješca, a koji je u jutarnjim satima sličan jezeru sve dok u poslijepodnevnim satima ne krene puhati maestral.  Na ovom području ima i nekoliko škola za kitesurfing, sve od početničkih tečajeva pa do naprednih.

Na ušću rijeke Neretve puše stalan vjetar, maestral, koji omogućuje stvaranje idealnog područja za početnike u ovom vodenom sportu. Plaža je pješčana i ima prostrani plićak, idealan za učenje.

Plaža Sabunike još je jedna popularna kitesurfing plaža, a nalazi se u blizini Zadra. Omiljena je zbog bure koja puše s Velebita i stvara idealne uvjete za ovaj sport. Ova uređena pješčana plaža pravi je primjer idealne plaže za surfere.

5. WAKEBOARDING

Iako prilično nepoznat široj populaciji ovaj je vodeni sport sve popularniji u Hrvatskoj. Riječ je o surfanju na dasci koju pokreće motor i/ili kabelski sustav. Wakeboarding se odvija na nekoliko mjesta u lijepoj našoj, u tzv. kabelskim parkovima.

Kabelski parkovi se nalaze na Krku i u Kaštelima, a najmoderniji i najpoznatiji se nalazi u Novalji na otoku Pagu. Viši je od ostalih (10 metara) zbog čega je wakeboarding na njemu mnogo uzbudljiviji.

6. RAFTING 

Rafting je vrlo popularan vodeni sport već godinama, a odvija se na rijekama planinskog toka, koje su ujedno i najljepše rijeke Hrvatske.

Najomiljenija destinacija za rafting je kanjon rijeke Zrmanje, u blizini Zadra.  Duljina toka za rafting je 12 kilometara, a rijeka je za rafting najbolja u proljeće i jesen jer je tada viši vodostaj. 

Rijeka Cetina, u području kod Omiša, također ima kanjon u kojem se odvija rafting, a duljina rijeke pogodna za rafting je 11 kilometara. Ovo se područje smatra jednim od najljepših na Jadranu i zaštićeno je zakonom.

Rafting na Mrežnici također se većinom odvija u proljeće i jesen i idealno je mjesto za provod s obitelji jer je rijeka topla i bistra.

7. VOŽNJE KAJAKOM

Kajakarenje nije široko rasprostranjen vodeni sport, ali ima svoje poklonike. Najbolje vrijeme za njega su proljeće i jesen, a osobito je zanimljivo kajakiranje u grupi. 

Tri najpopularnije lokacije za kajakarenje su Trogir, Prvić i Biševo. U Trogiru će vam ono omogućiti razgledavanje Trogira iz mora; na jadranskom otočiću Prviću upoznat ćete kulturno naslijeđe otoka koji je pod zaštitom Ministarstva kulture; Zelena i Plava Špilja svojom će netaknutom prirodom dirnuti u svačije srce.

Koju god vodenu aktivnost izaberete ne možete pogriješiti jer svaka od njih ima čari kojima je nemoguće odoljeti. Svaka od njih će vas upoznati s prekrasnim ljepotama Jadranskog mora, donijeti vam sportsko uzbuđenje koje ste željeli ( ponekad i natjecateljsko), a o zdravlju i boravku na otvorenom ne trebamo ni pričati.

Veliki plus svih ovih vodenih sportova, adrenalinskih i manje adrenalinskih, je njihov utjecaj na psihofizičko stanje čovjeka, a osobito moramo napomenuti korist koju donose u smanjivanju stresa i stvaranju osjećaja opuštanja.