Top 10 najljepših gradića na hrvatskoj obali

Foto: Pixabay

Iako mnogi ljudi vole svoj odmor provoditi u velikim gradovima na moru, kao što su Dubrovnik ili Split, jer vole gužvu, užurbanost i ljetne manifestacije kojima takvi gradovi ljeti obiluju, mnogi iskusni putnici svoju će pažnju usmjeriti prema manjim gradićima. 

Oni su već odavno otkrili čar malih gradova, a među njima su posebno interesantni jadranski priobalni gradići koji prikazuju istinsku i autohtonu ljepotu ovog dijela Hrvatske. Nastavak teksta donosi vam deset idealnih ljetnih destinacija na obali najljepšeg europskog mora.

1. BRELA, BLIZINA MAKARSKE

Brela je mjesto poznato po nekim od najljepših plaža na Jadranu, a nalazi se petnaestak kilometara od popularne Makarske. Ljeti u Brelima vlada velika gužva, ali čini se da mnogima ne smeta gužva, osobito na najpoznatijoj plaži u Brelima – plaži Punta Rata. 

Plaža Punta Rata, prekrasna šljunčana plaža prekrivena borovom šumom 2004. godine uvrštena je na popis najljepših plaža svijeta od strane uglednog američkog časopisa Forbes. Nalazi se na zaštićenom području , a njen poseban i prepoznatljiv simbol možete vidjeti na zapadnoj strani plaže. Kamen Brela jedinstveni je simbol Brela i krasi mnoge njihove tiskane primjerke, od razglednica do brošura.

Plaža je 1964. godine proglašena zaštićenim područjem kojeg prekrivaju alepski bor, mirta, pinije, masline i drugo. Ugodni miris ovog bilja i hladovina koju donosi jako su blagotvorni za ljudsko tijelo i psihu.

2. BAŠKA, OTOK KRK

Baška je najpopularnija destinacija turista na otoku Krku upravo zbog predivnih i iznimno čistih plaža te jako dobrog sadržaja za turiste s obzirom na to da svaki dan ima događanja u vidu koncerata, festivala hrane i slično. Baška je mjesto koje je zauvijek zapisano u hrvatskoj povijesti, kroz Baščansku ploču iz 1100 godine koja se smatra, ni manje ni više, krsnim listom Hrvata.

Baška je među turistima posebno cijenjena zbog svoje velike, gotovo dva kilometra duge plaže s prirodno finim pijeskom koje je pogodno i za neplivače.

Mediteranski ugođaj, hrana i priroda veliki su plis ovog priobalnog otočkog grada.

3. PRIMOŠTEN, ŠIBENSKO – KNINSKA ŽUPANIJA

Primošten je prekrasan gradić, iznimno razvijen i uređen, a posebno je poznat po prekrasnim vinogradima koji ga okružuju. Osobito popularno mjesto je i plaža Velika Raduča, najveća plaža u gradu, a u stopu je prati još jedna prekrasna plaža, Mala Raduča. 

Velika Raduča smještena je na sjevernoj strani poluotoka, a prirodna sjena i čisto tirkizno more stvaraju nezaboravan ugođaj. Mala Raduča se pak nalazi u središtu grada i s nje se vidi primoštenski poluotok, a omiljena je turistima jer ima brojne sadržaje.

Primošten je mjesto u kojemu se ima što razgledavati: kip Gospe od Loreta, najveći mozaički spomenik Gospi na svijetu; primoštenska čipka; godišnja utrka magaraca; regata katamarana i slično.

Ljepotu i uređenje baške potvrdila je i nagrada „Zlatni Cvijet Europe“ koju je primošten primio 2007.godine.

4. OMIŠ, OKOLICA SPLITA

Gradić bogate tradicije i rijetkog šarma smješten je u okolici Splita, tek tridesetak kilometara od Splita, može se pohvaliti prekrasnim povijesnim znamenitostima. 

Tvrđava Mirabela nalazi se iznad starog grada i predivan je vidikovac izgrađen u 13. stoljeću. Smatra se najvažnijim simbolom grada jer se s nje pruža predivan pogled na grad i okolicu. 

Fortica je još jedna poznata utvrda s koje se pruža jedinstven pogled na otoke Hvar, Brač i Šoltu, a do nje se može stići stazom iz centra grada. Iako je šetnja malo poduža vrijedna je svakog koraka jer će vam pružiti najljepše fotografije s vašeg putovanja.

U Omišu ne smijete propustiti posjetiti niti Kuću sretnog čovjeka, koja je ime dobila po posebno m natpisu u kojem vlasnik kuće zahvaljuje Bogu na svojem postojanju. Uređena je u renesansnom stilu i jedinstveni je primjerak venecijanske arhitekture.

Omiš okružuju jedinstvene šljunčane plaže okružene borovom šumom i udaljene od gradske vreve: Nemira i Duće. 

5. TROGIR, OKOLICA SPLITA

Trogir je omiljena ljetna destinacija smještena na obalama srednje Dalmacije, pa iako je riječ o manjem gradiću on je iznimno bogat sadržajima. Osim raznolikih mjesta za razgledavanje unutar grada, postoji i mnogo iznimnih sadržaja u blizini.

U blizini Trogira se nalaze dva slabo naseljena otoka, Drvenik Veli i Drvenik Mali, poznata po netaknutim plažama i kristalno čistom moru. Ovo su zasigurno mjesta na koje se dolazi odmarati i maknuti od buke, a posebno je prekrasna plaža Krknjaši.

Na Drveniku Velom se nalazi Plava laguna, uvala na jugoistoku otoka, čija ljepota oduzima dah.

Ne smijemo zaboraviti na Via Crucius Under The Sea, unikatno umjetničko djelo koje se nalazi nekoliko metara pod morem. Riječ je o križnom putu napravljenom od više desetaka skulptura, a koje je moguće vidjeti samo pod vodom.

6. ROVINJ, ISTRA

Na zapadnoj obali Istre smjestio se Rovinj, ponosni grad bogat raznim prirodnim i kulturnim znamenitostima. Blaga klima, izvrsna hrana i dašak u povijesti u svakoj maloj rovinjskoj uličici dobar su razlog za posjet Rovinju u svakom dijelu godine.

Najpoznatija rovinjska znamenitost je barokna crkva Sv. Eufemije s čijeg se tornja pruža jedinstveni pogled na cijeli grad i krajolik koji ga okružuje. Na vrhu crkve se nalazi brončani kip Sv. Eufemije koji se okreće u smjeru vjetra, pokazujući smjer rukom. Stari grad, zaštićena park šuma imena Zlatni rt, muzej batana, arheološko nalazište Monkodonja i ornitološki rezervat su samo neka od posebnih mjesta koja ne smijete propustiti u Rovinju.

7. UMAG, ISTRA

Na sjeveru Istre smjestio se još jedan lijepi gradić istarskog poluotoka – Umag. Diči se svojim Starim gradom i naslijeđem Rimskog Carstva pa nikako ne smijete propustiti Umaške gradske zidine i Crkvu Sv. Roka. 

Osim umaškog teniskog turnira u srpnju, kada grad živne i više nego inače, u njemu možete uživati kroz razne karnevale, festivale, gastro manifestacije i mnoga druga događanja. 

8. BIOGRAD NA MORU, OKOLICA ZADRA

Biograd na moru je grad koji se smjestio na poluotok u Pašmanski zaljev, samo tridesetak kilometara udaljen od Zadra, prekrasno je mjesto bogate kulturne povijesti i prekrasne prirode. Ovo je grad u kojem možete uživati u raznim aktivnostima, kupati se čitav dan na najljepšim plažama ili uživati u upijanju novih znanja o hrvatskoj povijesti.

Osobito ćete uživati u posjeti prekrasne pješčane uvale do koje se dolazi čamcem, pješice ili automobilom, a poznata je pod nazivom Crvena luka. Okružena je borovom šumom koja pruža hladovinu na čak tri kilometara dugoj plaži.

Biograd je posebno cijenjen među nautičarima jer je obala u tom dijelu Jadrana jako razvedena pa ako volite jedrenje i aktivnosti na vodi ovaj je grad kao stvoren za vas.

Poseban doživljaj djeci bit će i Fun Park Biograd, veliki zabavni park s više od 20 različitih vožnji.

9. CAVTAT, DUBROVAČKA RIVIJERA

Cavtat je prekrasan stari gradić smješten na poluotoku Ratu, protkan divnim mediteranskim zelenilom i urešen najljepšim primjercima povijesne arhitekture. Mjesto obiluje ostacima iz antičkog doba pa tako možete uživati u obilasku raznih arheoloških nalazišta, starog amfiteatra, biblioteke rijetkih knjiga i mnogih drugih nalazišta.

Uživajte u dugim šetnjama uz more i odmoru u uvalama skrivenim od pogleda ili se zabavite raznim sportskim, rekreacijskim ili zabavnim aktivnostima koje vam pruža Cavtat.

10. SOLIN, SPLITSKO – DALMATINSKA ŽUPANIJA

Grčka kolonija Salona nastala je u doba prije Krista, a po tome je grad Solin dobio ime. Kroz povijest je bila značajan dio Rimskog Carstva i hrvatskih kraljevina, što se može vidjeti kroz mnoge ostatke iz tog doba. Najpoznatije nasljedstvo su zidine s kulama, amfiteatar, hramovi i slično. 

Ako želite moderniji odmor trebate znati da Solin nudi i mnoštvo sportskih aktivnosti, od paintballa do ronjenja i planinarenja. Ako je duhovna obnova oni što je trenutno potrebno u vašem životu tada se uputite u najstarije marijansko svetište koje se zove Gospin otok.