Top 10 najljepših hrvatskih pješčanih plaža

Hrvatska je zemlja prekrasnih krajolika, divnih povijesnih i kulturnih znamenitosti te predivne prirodne baštine. Upravo je priroda najveći hrvatski adut, a osobito je dragocjeno Jadransko more koje je poznato u čitavom svijetu. Njegova čistoća, boja i temperatura ugodne su za ljude svih dobi, a ljeto je najidealnije godišnje doba za posjetu i odmor uz ovo predivno plavetnilo. 

Osobito su popularne i bajkovite jadranske plaže, idealno mjesto za odmor i opuštanje na ugodnom povjetarcu i pod toplim suncem. Ako niste sigurni koju destinaciju odabrati možda će vam pomoći popis najboljih i najpopularnijih pješčanih plaža u Hrvatskoj. One su osobito prikladne za obitelji s malom djecom koja obožavaju igranje u pijesku, ali su atraktivne i za sve ostale jer su vrlo ugodne za ležanje, bavljenje sportom i slično.

1. RAJSKA PLAŽA U LOPARU, OTOK RAB

Za ljubitelje izrazito plitkog mora idealna je Rajska plaža koja se smjestila u mjestu Lopar, „pješčanom raju“ koji se nalazi na samo 12 kilometara udaljenosti od grada Raba i poznat je po brojnim prirodnim pješčanim plažama, što je prilično neobično za Jadran.

Kvaliteta i izgled plaže te čistoća mora donijele su Rajskoj plaži i Plavu zastavu kojom se diči još od 2003. godine. Ovaj međunarodni simbol kvalitete govori u prilog kvaliteti plaže, očuvanom okolišu i sigurnosti kupača nad kojima najveći dio vremena bdiju spasioci. 

Plaža je duga 1, 5 kilometar, široka 30 metara pa je površina plaže fantastičnih 45 tisuća metara kvadratnih. Plaža je vrlo pristupačna i do nje se može stići asfaltiranom cestom, a ima osiguranih 200 parkirnih mjesta. 

Plaža se odlikuje mnogim prigodnim sadržajima, igralištem za djecu, sportskim igralištima, vodenim toboganom, ležaljkama i još mnogočime. Sportske aktivnosti su mnogobrojne pa se na ovoj plaži možete opustiti boćanjem, jedrenjem na dasci, odbojkom na pijesku, bicikliranjem, skijanjem na vodi, vaterpolom, vožnjom skuterima, windsurfingom i još mnogo toga drugog.

Plaža je omiljena destinacija i za obitelji s malom djecom i za neplivače jer je vrlo pristupačna i ima plitki dio koji je siguran za njih. 

Uz plažu su otvoreni razni sadržaji kao što su restorani, pekarnice, barovi, slastičarnice i slično. 

2. PLAŽA SAKARUN ILI SAHARUN, DUGI OTOK

Na samom sjeveru Dugog otoka, u blizini naselja Veli Rat, smjestila se još jedna očaravajuća pješčana plaža imenom Saharun. Plaža je dugačka oko osam stotina metara, a nalazi se na području od 80 hektara zemljišta. 

More uz plažu je duboko oko 10 metara, a jako je popularno zbog sitnog bijelog pijeska uz vodu i kamenih oblutaka na žalu. U blizini se nalazi borova šuma, a podmorje krasi velika bioraznolikost pa je ova plaža dio značajnih krajobraza Dugog otoka. 

Plažu krase prirodni suncobrani od trstike I turistički vlakić koji vozi do obližnjeg mjesta Božave. Plaža je na žalost bila zapostavljena na neko vrijeme, ali velikim trudom joj se pokušava vratiti njen prvobitni sjaj.

3. PLAŽA CRNI MOLO, CRIKVENICA

Popularna plaža Crni molo smještena je na Crikveničkoj rivijeri i vrlo je popularna i među domaćim i stranim turistima. Nalazi se na udaljenosti 1,3 kilometara od centra i vrlo je popularna za sve uzraste. Ima pjeskovito morsko dno pa je jako draga djeci koja grade kule od pijeska ili se brčkaju u plitkoj vodi. 

Plaža je okružena borovima pa se možete opustiti u odmoru u prirodnoj hladovini. Bitno je napomenuti da plaža ima i dizala za invalidska kolica, spasilačku službu te veliku ponudu jela i pića.

Ako ste ljubitelj sportskih aktivnosti ili želite svojoj djeci pružiti aktivni odmor možete birati među raznim aktivnostima kao što su skijanje na vodi, vodeni tobogan, minigolf, ronjenje, odbojka na pijesku i mnoge druge.

4.  PLAŽA BIJECA, MEDULIN

Pješčana plaža Bijeca nalazi se u Medulinu i dugačka je jedan kilometar, a posebno je popularna zbog svog blagog ulaza u more i brojnih sadržaja u kojima jednako uživaju i stari i mladi. Površina plaže je jedanaest tisuća metara kvadratnih, a do nje se može doći i asfaltnim putem, ali i pješačkom stazom i obalnim putem.

Na plaži se nalazi mnoštvo sadržaja: od sportskog igrališta i plesališta do vodenog tobogana, a za one najaktivnije u ponudi je i jedrenje na dasci, jet-ski, vožnja kajakom, odbojka na pijesku, ronjenje, skijanje na vodi, i mnoge druge adrenalinske aktivnosti.

Plažu osim prekrasne obale krase i brojni razasuti otočići koji čine lijepi vidikovac.

5. PLAŽA VELIKA SABUŠA, OTOK UGLJAN 

Otok Ugljan mjesto je odmora koje se može samo poželjeti! Najpoznatija pješčana plaža na ovom otoku je plaža Sabuša ili Velika Sabuša koja se nalazi na zapadnom dijelu otoka, a koja je popularna zbog male dubine mora pa je idealna za manje uzraste. 

Plaža se nalazi u zaklonjenoj uvali i betonska je, ali se u vodi nalazi pijesak. Ovo je plaža idealna za sunčanje, ali potrebno je biti iznimno oprezan jer na nju pada sunce cijeli dan.

U blizini se nalazi i naturistička plaža koja se zove Mala Sabuša. 

6. PLAŽA CRVENA LUKA, BIOGRAD NA MORU

Na udaljenosti od 3 kilometra od grada Biograda nalazi se poznata pješčana plaža Crvena luka. Plaža je izuzetno prirodna i rustikalna te se do nje može doći pješice ili plovilom. 

Pješčani dio plaže je dug oko 150 metara, ali je sakriven u najdubljoj uvali ove tajnovite plaže pa je omiljeno mjesto za romantičare i avanturiste. Kristalno čista modra i smaragdno zelena boja mora mami uzdahe svih posjetitelja, a mekani pijesak i hladovina mirisnih borova dodatni su plus za ovu prekrasnu plažu.

Uvala u kojoj se plaža nalazi protkana je bijelim dalmatinskim kamenom koji svojom prirodnom ljepotom stvara idealan ugođaj za opuštajući odmor. 

Odmor se može nadopuniti i raznim aktivnostima od kojih su najpopularniji tenis, biciklizam i fitness.

7. PLAŽA ZATON – KOD ZADRA

U blizini jednog od najljepših jadranskih obalnih gradova, Zadra, nalazi se lijepa pješčana plaža Zaton. Plaža se diči Plavom zastavom koja predstavlja simbol kvalitete smještaja, s posebnim osvrtom na uređenost plaže, pristupačnost osobama s invaliditetom i čistom moru i okolišu.

Ova je pješčana plaža i djelomično popločana i pošljunčana, a dugačka je oko kilometar i pol. Idealna je za mlađe uzraste jer je more prilično plitko. 

Plaža nudi mnogo sadržaja i sportskih aktivnosti od kojih su najpopularnije igranje tenisa, odbojke i mini golfa. Osim toga postoji i mnogo sadržaja za djecu u vidu zabavnih parkova, tobogana i slično.

8. PLAŽA SLANICA, OTOK MURTER

Plaža Slanica idilična je plaža koja se nalazi na samo jedan kilometar od centra Murtera. Popularna je zbog plitkog, ali potpuno kristalno čistog mora pa je uvijek popunjena kupačima. Dio obale je betoniran za ugostiteljske sadržaje i zabavnog dječjeg centra, a od sadržaja koji su u ponudi za  veće uzraste najpopularnije su vožnje čamcem i skuterima.

Ovdje je posebno popularan picigin u vodi pa se slobodno priključite ovoj veseloj morskoj razonodi!

9. PLAŽA VELA PRŽINA, KORČULA

Vela Pržina jedna je od hrvatskih pješčanih plaža koja se izdvaja smještajem u uvali koju okružuje mnoštvo vinograda. To je najveća prirodna pješčana plaža u gradu Lumbardi.  

Plaža se nalazi na južnoj strani otoka Korčule i nalazi se u otvorenom zaljevu koji gleda prema otoku Lastovu koji se može vidjeti na pučini. Prekrasni pijesak i kristalno čisto more najveći su adut ove predivne plaže.

10. PLAŽA SABUNIKE, KOD ZADRA

U blizini gradova Nin i Zadar smjestila se plaža Sabunike, nadasve omiljena među obiteljima s djecom. Plaža je duga nekoliko kilometara i proteže se uz kristalno čisto more.

Plaža je omiljena i jedriličarima i surferima jer je smještena na mjestu na kojem uvijek ima povjetarca koji dolazi s Velebita. 

Na ovoj se plaži može uživati i u terapiji ljekovitim blatom što je još jedna prednost ove plaže za koju mnogi ne znaju, ali se oduševe kad dođu i otkriju o čemu je riječ.