Najljepši slapovi Hrvatske

Foto: Pixabay

Krajolici Hrvatske čuvaju mnoga blaga, neka već poznata svima, a neka još neotkrivena i tajna. Mogu proći godine dok ih se ne otkrije, a nekima je suđeno da to nikada ne bude. 

Slapovi su bili jedna od tih tajni, sada otkrivenih, i već godinama oduševljavaju ljude koji vole prirodu i njene veličanstvene ljepote.

Iako je u svijetu Hrvatska poznatija kao turistička destinacija koja je vezana uz more i obalu postoje mnoga mjesta u unutrašnjosti koja su zaslužila dobiti titulu najljepših mjesta Hrvatske. Među njih su zasigurno uračunati i sljedeći slapovi:

1. SKRADINSKI BUK

Skradinski buk se nalazi u Nacionalnom parku Krka, drugom najposjećenijem nacionalnom parku u Hrvatskoj (nakon Plitvičkih jezera). Park je poznat po sedam kaskadnih slapova s kojih se voda ulijeva u malene bazene predivne smaragdne boje, a upravo je sedmi slap najpoznatiji slap, a zove se Skradinski buk.

Skradinski buk je posljednji u nizu slap koji se nalazi na samom kraju rijeke Krke, a visok je 47 metara te na nekim mjestima širok i do 90 metara. Slap završava u bazenu kristalno čiste azurne vode pa je u njemu dozvoljeno i kupanje. 

Osim ovog prekrasnog slapa možete uživati i u starim vodenim mlinovima, šetnjama kroz prekrasnu nedirnutu prirodu i u miru kojeg nije lako pronaći.

Osim Skradinskog buka tu se nalaze i Roški slap visok 25 metara i slap Miljacka visok skoro 24 metara.

2. VELIKI SLAP

Najpoznatiji slap u Hrvatskoj nalazi se u Nacionalnom parku Plitvice koji je već godinama prvi na ljestvici najposjećenijih nacionalnih parkova u državi. Park se nalazi na popisu zaštićene svjetske baštine (UNESCO), što je vrlo razumljivo za svakoga tko je bar jednom posjetio ovo krasno mjesto i dio je Ličko – senjske županije.

Plitvice su najbogatiji park po broju slapova: 90 slapova različitih veličina. Tu je i 16 terasastih jezera u kojima se nalazi kristalno čista voda čije smaragdno-plave nijanse koje se prelijevaju pod suncem nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. 

Jezera se dijele na Gornja i Donja jezera, a upravo se u Donjim jezerima krije najviši slap u Hrvatskoj, Veliki slap. Nastao na kraju potoka Plitvica ovaj se monumentalni slap uz veliku buku obrušava s litice visoke čak 78 metara. 

Ovaj je slap najbolje posjetiti u proljeće i jesen jer je tada u potoku najviše vode pa je slap tada najjači i najintenzivniji. No neka vas to ne odvrati od posjete usred zime kada se slapovi zalede i pružaju fascinantan prizor ledenih skulptura.

3. SLAPOVI NA RIJECI MREŽNICI

Rijeka Mrežnica jako je popularno mjesto ljubiteljima prirode i kupanja. Mrežnica je duga 64 kilometara, izvire kod Slunja, a ulijeva se u karlovačku Koranu. Riječ je o rijeci u kršu u kojoj se nalazi preko devedeset sedrenih barijera koje tvore zanimljive slapove.

Različitost oblika slapova izdvaja ih od ostalih slapova pa iako nemaju visinu Velikog slapa ili Skradinskog buka, ovi slapovi su stvarno jedinstvenog izgleda. U prostoru između slapova nalaze se bazeni tople vode, omiljena mjesta brojnih kupača. 

Rafting je vrlo popularan na ovim slapovima, a posebno mjesto ima i Otok ljubavi.

4. SLAPOVI U RASTOKAMA

Rastoke su pitoreskno mjesto koje se nalazi tridesetak kilometara sjeverno od Plitvica. Ovdje se rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu, a upravo se na ovom mjestu stvaraju vodopadi i slapovi koje je predivno gledati. 

Najpopularniji slapovi su Buk, Vilina kosa i Hrvoje, a posebno oduševljava i prizor vidri u tim čistim vodama. 

Mjesto je bogato špiljama i kanjonima, a čitavi prostor odiše posebnim skladom čovjeka i prirode. Često ih se naziva i Malim Plitvicama.

5. SLAPOVI ZRMANJE

Jedan od najljepših kanjona u zemlji krije se upravo na rijeci Zrmanji, a kaskade, slapovi i špilje poseban su doživljaj za svakog posjetitelja. Divna netaknuta priroda i poseban sjaj smaragdne rijeke postale su omiljeno mjesto za sve ljubitelje prirode, ali i avanture. 

Ova se rijeka smjestila na sjeverozapadu Dalmacije i dugačka je gotovo 69 kilometara.

Slapovi su poznati kao odlično mjesto za rafting, a i ljubitelji kajaka uživat će u 200 metara dubokom kanjonu kao stvorenom za vožnju. Na nekim se mjestima strane kanjona uzdižu i do 300 metara u visinu. 

Najviši slap se zove Visoki buk, visok je 11 metara i okružen visokim stijenama kanjona. Sljedeći je slap dugačak čak 200 metara, a ime mu je Berberov buk. 

6. ZAREČKI KROV

U pazinskoj dolini, na toku rijeke Pazinčice, nalazi se interesantni mali vodopad imena Zarečki krov. Osim što je riječ o predivnom i nadasve ugodnom mjestu za kupanje njegov je prirodni okoliš izniman, a okolne su stijene vrlo popularno mjesto za penjanje. 

Nalazi se na tri kilometra udaljenosti od Pazina, ali ga je teško pronaći jer do njega vodi neobilježeni put. Slap pada sa stijene visoke desetak metara u jezero slične dubine, i jako je dobro posjećeno od domorodaca.

7. VELIKI SLAPOVI ŽUMBERKA

Pet najvećih slapova Žumberačke gore jednim se imenom nazivaju Velikim slapovima Žumberka. Većina je slapova smještena u Park prirode Žumberak, a najljepši od njih je Sopotski slap. Ovaj je slap visok 40 metara i sastavljen od tri kaskade, a neobičan je po tome što se nalazi na jako velikoj nadmorskoj visini, većoj od 700 metara.

Jedan od slapova se nalazi izvan Žumberka. Ime mu je Cerinski Vir i dio je Samoborskog gorja.

8. SLAPOVI NA RIJECI CETINI

Na dalmatinskoj rijeci Cetini se nalaze slapovi Gubavice koji padaju s visine od gotovo 50 metara. Slap se nalazi u dvjesto metara dubokom kanjonu, a posebno ga je impresivno gledati u kišnom periodu jer njime tada prolazi jako velika količina vode pa on postaje veličanstveno lijep i vrlo gromoglasan.

9. ZELENI VIR KOD SKRADA

Jedna od omiljenih destinacija Gorskog kotara je Zeleni vir kod Skrada, stijena visoka 70 metara s koje se spušta slap u obliku dva potočića. Jedan od tih potočića nestaje pod površinom, a drugi se ulijeva u potok Curak. 

10. SLAP SKAKAVAC

U samom srcu Papuka, u Parku prirode Papuk, smjestio se predivan slap Skakavac čiju čaroliju je vrlo teško nadmašiti. Ovaj je slap visok 35 metara okružen bujnim zelenilom i pravi je biser slavonskog gorja. Ako tražite mjesto u Slavoniji koje izgleda kao dio raja, slap Skakavac je upravo to mjesto.