Top Destinacije

Uređenje mjesta 5 Naša ocjena
6.00
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.65
OTOK MURTER

Da biste došli na otok Murter, potrebno je preći preko malog pokretnog mosta u mjestu Tisno. Pokretni most je sagrađen u 19. stoljeću i od tada otok Murter zapravo postaje povezan sa kopnom. Most se otvara na pola sata dva puta dnevno, u 9.00 i 17.00 sati, a kako bi brodovi i jedrilice skratile plovidbu i prošle kroz Tjesnac.
Na otoku Murteru mogu se pronaći ostaci brojnih rimskih ljetnikovaca, mozaika i freski iz antičkog doba. Na južnom kraju otoka nalazi se bizantska utvrda Tureta iz 6. stoljeća.
 

MURTER - POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Mjesto Murter prvi put se spominje u 13. stoljeću pod nazivom Veliko Selo. U 18. stoljeću dobilo je današnje ime.
U podnožju brda Gradine leže ostaci rimskog grada Colentuma. Pretpostavlja se da su ga u 2. stoljeću napali i razrušili gusari.
Na rtu Gradina smješteno je mjesno groblje i Crkva Gospe u Gradini iz 17. stoljeća.  Na groblju su pronađeni starohrvatski grobovi.

 
 
Na brdu Vršina nalazi se Crkva Sv. Roka iz 18. stoljeća i do nje se može doći vrlo uskom cestom ili stepenicama s glavne ceste.
Odavde se pruža prekrasan pogled na cijeli Murter i Betinu. Doživljaj samog tog pogleda je vrijedan da se popnete na ovaj vrh.

Najljepša i najpoznatija je Župna crkva Sv. Mihovila do koje se dolazi prekrasnim perivojem. Crkva je rekonstruirana u 18. stoljeću i poznata je po prekrasnom baroknom oltaru koji svakako vrijedi vidjeti. Ova crkva je i omiljeno okupljalište starijih Murterina.
Iako je Murter uglavnom bio ruralno naselje, vrlo se njegovala kultura, pa je tako još  1866. godine u Murteru utemeljena jedna od prvih čitaonica na hrvatskom jeziku u Dalmaciji. Sredinom 19. stoljeća Murter dobiva i pučku školu, a ubrzo zatim i osnovnu školu i poštu.  U prvim godinama 20. stoljeća osnovani su crkveni pjevački zbor, amaterski dramski ansambl i Uljarska zadruga.
Murter je ulaz u Nacionalni park Kornati. Opčinjen ljepotom Kornata, poznati pisac George Bernard Shaw zapisao je: „Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.“
Kurnatari, kako se nazivaju stanovnici Murtera, vlasnici su gotovo svih 150 otoka u Nacionalnom parku Kornati. Stoljećima su na svojim posjedima gradili kamene suhozide i obrađivali škrtu zemlju.
Kako su bili sudbinski vezani za plovidbu morem, izrasli su u vješte brodograditelje. Ta je tradicija očuvana sve do današnjih dana. Jedan od najpoznatijih brodova je Betinska gajeta, prilagođena svakodnevnim putovanjima do otoka u Kornatima. Karakteristična je po upotrebi tzv. latinskog jedra, tj. specifičnog jedra trokutastog oblika. Udaljenost do Kornata svladavala se uglavnom snagom mišića i veslanjem.
 

ŠETNJA MJESTOM

0tok Murter poznat je po obilju vrhunskih smokava. S obzirom da ih domaćini uzimaju zdravo za gotovo, drveće smokava u samom središtu mjesta prepuno je slatkih plodova koje slobodno možete ubrati. Nema ništa slađe nego jesti voće direktno ubrano sa stabla.
Naravno, pri tome nemojte pretjerivati i ulaziti na privatne posjede bez pitanja, ali nepisano pravilo je da oni plodovi koji se mogu ubrati s ceste,  pripadaju turistima.
Primijetili smo da je omiljena zabava djeci jahanje mehaničkih konja i magaraca, za što zaista nema potrebe jer samo nekoliko metara dalje naišli smo na prave magarce koji se mogu jahati.
Nadomak Murtera je mjesto Betina, poznato kao brodograđevno središte otoka. Posebno su ponosni na Betinsku gajetu koja se proizvodi još od 1745. godine. Ukoliko ste na otoku Murteru u vrijeme održavanja regate i ribarske fešte, ne propustite uživati u šetnji i razgledavanju brodica.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Na otoku Murteru pronaći ćete prekrasne uvale i plaže, a mi svakako preporučujemo posjet plažama u uvalama Slanica i Čigrađa. Tamo ćete pronaći i odličano mjesto za kavu u sjeni borova kao i lijep restoran uz more gdje možete lagano ručati ili provesti romantičnu večeru.
 
Iako na otoku Murteru nažalost više nema službene plaže za pse koja je nekad bila u mjestu Jezera, na prekrasnoj plaži u sklopu autokampa u Jezerima vaši se ljubimci mogu osvježiti jer dovođenje pasa nije zabranjeno.
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane ističemo opuštenu i romantičnu atmosferu, prekrasnu prirodu i čisto more, odlično riješeno parkiranje u centru mjesta i uživanje u najslađim smokvama.
Lošija strana je večernja zabava u samom mjestu Murter jer osim nekoliko kafića nema mjesta za dobar noćni izlazak
.
Plaže u mjestu Murter bi mogle biti kvalitetnije opremljene raznim sadržajima. Sigurni smo da je to nedostatak koji je vrlo jednostavno ispraviti.

Murter je idealna destinacija za one koji žele pobjeći od razvikanih mondenih mjesta za ljetovanje, one koji ne žele razmišljati što će obući i tko će ih vidjeti. Murter je mjesto bezbrižnog uživanja i opuštanja. 
 
 
NE PROPUSTITE!

Utvrda Tureta
Ostaci antičkog naselja Colentum
Izlet na Kornate
Uvale Čigrađa i Slanica

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!