Pula – 11 povijesnih znamenitosti koje morate posjetiti

pula

Pula se često naziva hrvatskim Rimom zbog bogate povijesne baštine i očuvane arhitekture. Pula je najveći grad istarskog poluotoka, smješten na samome jugu. Kotira kao osmi grad po veličini u Republici Hrvatskoj, a populacija se kreće oko brojke od 60 tisuća. Pula je poznata, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu po raznim starim rimskim građevinama od kojih je najistaknutiji pulski amfiteatar ili pulska Arena.

Osim po Areni i predivnim plažama, Pula je još poznata i po nekim djelatnostima kao što su vinarstvo, ribarstvo, brodogradnja i turizam. Od rimskih vremena pa sve do 1991. godine, Pula je bila i administrativno središte Istre, a tada je tu ulogu preuzeo grad Pazin.

Pula – koje znamenitosti posjetiti?

Pula doista ima što ponuditi svojim gostima kada je riječ o znamenitostima. Neke od njih jednostavno je nemoguće ne posjetiti ako se netko turistički zatekne u tom gradu.

  1. Pulska Arena

Naravno, prva i očita znamenitost koju je bitno posjetiti u Puli je već spomenuta Pulska Arena. Gradnju ove impresivne građevine započeo je car August koji je vladao od 27. do 14. godine prije Krista. Za njen izgled zaslužan je pak Vespazijan.

Namjena Arene bila je da se u njoj odvijaju gladijatorske borbe pred velikim brojem gledatelja. Procjenjuje se da je u ovaj pulski amfiteatar moglo stati čak 23 tisuće gledatelja.

Danas je Arena jedna od najposjećenijih lokacija u Republici Hrvatskoj i doista je šteta naći se u blizini Pule, a ne posjetiti ovaj značajan dio rimske i istarske povijesti.

2. Arheološki muzej Istre

Arheološki muzej Istre nastao je u 19. stoljeću. Prve artefakte u tom muzeju skupio je Auguste Marmont još davne 1802. godine. Njegovi artefakti uglavnom su bili sačinjeni od predmeta iz Augustovog hrama.

Muzej je 1930. godine smješten u zgradu bivše austrijske gimnazije, a sada u njemu možete razgledati razna povijesna bogatstva Pule i okolice iz prapovijesti pa sve do srednjeg vijeka.

3. Augustov hram

Augustov hram je odlično očuvani rimski hram posvećen prvom rimskom vladaru Augustu. Izgrađen je vjerojatno za vrijeme njegove vladavine koja je, kao što smo spomenuli, trajala od 27. do 14. godine prije Krista.

Ovaj hram visok je impresivnih 14 metara, a po izgledu je jako sličan hramu koji se nalazi u Nimesu, u Francuskoj. Za ta dva hrama smatra se kako su zapravo dva najbolje očuvana rimska spomenika koji se nalaze izvan Italije.

4. Crkva i samostan svetog Franje

Crkva i samostan svetog Franje datiraju još s kraja 13. stoljeća. Gradnja je dovršena 1314. godine, a ovu crkvu krasi predivni romanički stil uz neka gotička obilježja kao što su specifični okrugli prozori.

Unutrašnjost crkve je jedinstvena, a ono što je neuobičajeno jest da postoje dvije propovjedaonice umjesto jedne. Između crkve i samostana posjetioci mogu naići na velik broj malenih ploča i spomenika od kamena.

5. Dvojna vrata

Dvojna vrata jedna su od manjeg broja preostalih vrata tog tipa nakon što su gradske zidine srušene početkom 19. stoljeća. Dvojna vrata datiraju još iz polovice 2. stoljeća i pravo je čudo koliko su dugo preživjele u tako dobrom stanju u kakvom su danas. Lukovi vrata imaju proreze koji su bili korišteni kako bi se vrata mogla zatvarati spuštanjem nekog tipa rešetki.

Danas, iako im namjena nije kao što je nekad bila, Dvojna vrata su ipak jedan važan element u gradu Puli jer prolaskom kroz njih se ide ravno ka Arheološkom muzeju te tunelu Zerostrasse.

6. Forum

Forum je nastao u 1. stoljeću prije Krista, a još jedna je u nizu znamenitosti koje su izgrađene u čast Augustu. Na Forumu su se nekoć nalazila tri hrama od kojih je preostao samo jedan – Augustov hram.

Danas je Forum važan dio Pule budući da je administrativno središte grada. Uz to, na Forumu je otvoren i pokoji restoran i kafić koji okupljaju velik broj gostiju, a lokacija je poprilično često i rezervirana za razne koncerte i priredbe.

7. Kaštel

Mletačka utvrda koju je 1630. godine izgradio arhitekt Antoine de Ville, odnosno Kaštel, danas je Povijesni i pomorski muzej Istre. Ovaj muzej od velikog je značaja za cijelu Istru jer broji preko 75 tisuća artefakta.

Posjetioci će tako u ovom muzeju moći razgledati razne stare instrumente koje su koristili pomorci, vojničko ordenje, karte, zastave i još uistinu mnogo toga.

8. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije izgrađena je u 6. stoljeću. Izgrađena je preko ostataka prvobitne građevine u kojoj su se okupljali kršćani kako bi se molili još u rimskim vremenima.

Kroz povijest, ova je katedrala gotovo cijela izgrađena iznova i obnovljena, a najznačajniji radovi na njoj odrađeni su u 15. stoljeću. Njen sadašnji izgled upotpunjen je u 16. stoljeću kada je dobila svoje renesansnu fasadu koja ju doista čini jedinstvenom i posebnom.

9. Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište, kao što mu i samo ime kaže, bilo je namijenjeno za razne predstave u rimsko doba. Prvobitno je postojalo dva takva kazališta, jedno veće, a drugo manje.

Od većeg kazališta nažalost nije ostalo mnogo dok je malo poprilično očuvano. Kazalište je moglo primiti do čak 5000 gledatelja.

10. Zlatna vrata

Zlatna vrata ili Slavoluk Sergijevaca, kako je ova znamenitost još poznata, još su jedna velika kamena vrata i jedan od najpoznatijih remek-djela u Puli i Hrvatskoj.

Zlatna vrata izgrađena su u 1. stoljeću prije Krista u čast tri pripadnika Sergijevaca koji su bili poznata plemićka obitelj. Vrata su izgrađena helenističkim stilom i krasi ih mnoštvo detalja koje uistinu vrijedi posjetiti i vidjeti.

11. Zerostrasse

Pred Prvi svjetski rat, u Puli se puno brige vodilo o načinima na koje bi se zapravo moglo zaštititi grad. Tako je podzemlje Pule postalo svojevrsno skladište za oružje, ali i utočište za stanovništvo u slučaju rata.

Nakon Prvog svjetskog rata, tuneli su dodatno nadograđeni, a navodno u njih u trenutnom stanju može stati gotovo cijela populacija grada Pule, točnije oko 50 tisuća ljudi.

12. Ostala mjesta

Puno je još raznih znamenitosti koje Pula nudi svojim posjetiteljima, a neke od njih nisu poznate kao ove koje smo naveli gore. Ono što je privlačno kod Pule jest da svatko može sam istraživati grad i zagarantirano je da će otkriti nešto što dotad nije znao.

Uz to, grad je prepun predivnih plaža, restorana, hotela i svih ostalih destinacija i detalja koji bi boravak u tom gradu trebali učiniti posebnim. Upravo zbog svih ovih znamenitosti i još mnogo toga, Pula je grad koji, iako se nalazi na moru, zapravo vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine jer uvijek postoji nešto zanimljivo za naučiti i razgledati.

U neposrednoj blizini Pule, na svega 10-ak kilometara udaljenosti, nalazi se Fažana, bajkovita destinacija s prekrasnim plažama koju bi bilo šteta ne posjetiti ako ste već tako blizu.