Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slavonija i Baranja

Čari Virovitice probudit će znatiželju u vama

Na sjeveroistoku Hrvatske uzdigao se grad koji je danas središte Virovitičko-podravske županije. Virovitica se sastoji od deset naselja te se smjestila pored gradova poput Slatine i Orahovice.

Ovaj gradić zapadna je granica Slavonije i početak Podravine, područja na kojemu se nalaze važni gradovi poput Pitomače i Đurđevca. S nešto više od dvadeset tisuća stanovnika, on je nemjerljivo najvažniji grad u županiji te jedan od važnijih u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Ime samog grada dolazi od potoka koji se nalazi u blizini Bilogore te prolazi pored samog naselja. Taj isti potok danas se zove Ođenica iliti Odžin potok.

Dvorac Pejačević

U samom središtu Virovitice nalazi se Dvorac Pejačević, samo jedna u dugom nizu građevina koje je obitelj Pejačević izgradila na području Slavonije. Dvorac je izgrađen negdje između 1800. i 1804. godine i ova obitelj ga posjeduje sve do sredine 19. stoljeća kada su ga radi lošeg financijskog stanja bili primorani prodati. Grof Ivan Drašković ga kupuje u 1911. godini te ga 1930. preuzima grad Virovitica u čijoj je službi trenutno.

Dvorac Pejačević izgrađen je kada je klasicizam polagano prelazio u barok. Zbog toga moguće je vidjeti značajke iz oba razdoblja. Izdužen tlocrt jedna je od očitih klasicističkih značajki. Ovaj dvorac jest spomenik kulture prve kategorije i grad Virovitica posebno se brine o njegovom izgledu.

Danas je dvorac potpuno obnovljen i vraćen mu je perivojni izgled. U parku uređene su šetnice i posađene biljke, napravljena je nova fontana. U parku oko dvorca izgrađeno je čak pet mostova: Most ljubavi, Most zrcala, Gimnazijski most, Portal most i Glazbeni most. Razlog tome je što su ovi mostovi izgrađeni u čast povijesti ovog predivnog grada: u prošlosti on je bio poznat kao „mala Venecija“ zbog nevjerojatnih 16 mostova samo u centru grada.

Gradski muzej

Dvorac Pejačević danas je dom Gradskom muzeju čija je nova tema „Drveno doba“. U sklopu tog muzeja prikazuju se brojni aspekti razvoja grada kroz povijest i posjetitelji se upoznaju s davnom prošlosti grada. Drugi dio muzeja se pak bazira na drveću i njegovoj važnosti u svakodnevnom životu. Moguće je ući u sobu „Šuma“ u kojoj se čuje šuštanje lišća i osjećaju opojni mirisi šume, do soba u kojima se prikazuju životi seljačke obitelji. U jednom krilu nalazi se salon obitelji Pejačević s klavirom te se prikazuju stari drveni instrumenti i slično. Muzej je iznimno raznovrstan i zbog toga privlači različite posjetitelje koji su željni naučiti nešto novo.

Palača Pejačević i ostale plemićke građevine

Obitelj Pejačević ostavila je još jednu vrijednu građevinu u gradu Virovitici i to je palača Pejačević. Ova barokna palača nastala je u drugoj polovici 18. stoljeća te se danas u njoj smjestila uprava grada.

Svratište „K Lippeovoj ruži“ jedna je od građevina koju je izgradila njemačka obitelj Schaumburg-Lippe. Upravo ova obitelj imala je velik gospodarski značaj: započela je uzgoj ribe i proizvodnju šećera te je poticala šumarstvo, stočarstvo i poljoprivredu.

Dvorac Janković u Cabuni jedan je od objekata grofovske obitelji Janković. Dvorac je izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća, ali je u 20. stoljeću potpuno propao i danas je moguće vidjeti samo ruševine.

Ova obitelj izgradila je još jedan objekt ali u Suhopolju. Izgrađen je sredinom 18. stoljeća i okružen je monumentalnim perivojem. Danas je dvorac obnovljen s mnogim ulogama od kojih je najzanimljivije 5D kino.

Jedan od najstarijih spomenika u ovoj županiji definitivno je Ružica grad, utvrda pokraj Orahovice koja datira iz 13. stoljeća. Ovo je samo jedan od dragulja skrivenih u prostranim šumama oko Virovitice.

Franjevački samostan i crkva sv. Roka

Crkva sv. Roka  nastala je u 18. stoljeću te je izvrstan primjer energičnog i dinamičnog baroknog stila. Unutrašnjost ove crkve krase brojni barokni ukrasi, raskošni oltari i orgulje. U sakristiji sačuvan je izvoran namještaj koji više nije u funkciji.

Uz ovu crkvu možete pronaći i Franjevački samostan koji je danas muzej sa zbirkom od više od deset tisuća crkvenih predmeta poput ruha, slika, posuđa i skulptura. U muzeju se nalazi i ogroman opus knjiga i svitaka

Prirodne ljepote

Virovitica je okružena divljom i iznimno netaknutom prirodom. Zbog toga možemo pronaći brojne prirodne ljepote koje oduševljavaju sve one spremne na boravak u divljini i tjelesnu aktivnost. Jedna od takvih destinacija jesu Virovitički ribnjaci. Ovih 9 jezera prepuna su slatkovodnom ribom i omiljena su destinacija ljubitelja ribolova.

Oni koji uživaju u lovu oduševit će se Virovitičkom Bilogorom u kojoj je flora i fauna gotovo netaknuta. Ono što je specifično za lovišta tog prostora jest da se u njima spajaju segmenti nizinskih i brdskih lovišta.

Jedno od najvećih atrakcija ove županije definitivno je Park prirode Papuk koji je pod zaštitom UNESCO-a. Iznimno je cijenjen zbog njegove životinjske i biljne raznolikosti: s više od 1300 vrsta ovaj ekosustav iznimno je kompleksan.

U samom srcu Papuka nalazi se gorsko izletište koje je grof Josip Janković izgradio u 19. stoljeću. Ova tu građevina jedna je od najposjećenijih dijelova Papuka. Prekrasna arhitektura kuće spojena s netaknutom divljinom stvara smirujuć ugođaj i oduzima dah.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...