Čari Virovitice probudit će znatiželju u vama

Na sjeveroistoku Hrvatske uzdigao se grad koji je danas središte Virovitičko-podravske županije. Virovitica se sastoji od deset naselja te se smjestila pored gradova poput Slatine i Orahovice.

Ovaj gradić zapadna je granica Slavonije i početak Podravine, područja na kojemu se nalaze važni gradovi poput Pitomače i Đurđevca. S nešto više od dvadeset tisuća stanovnika, on je nemjerljivo najvažniji grad u županiji te jedan od važnijih u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Ime samog grada dolazi od potoka koji se nalazi u blizini Bilogore te prolazi pored samog naselja. Taj isti potok danas se zove Ođenica iliti Odžin potok.

Dvorac Pejačević

U samom središtu Virovitice nalazi se Dvorac Pejačević, samo jedna u dugom nizu građevina koje je obitelj Pejačević izgradila na području Slavonije. Dvorac je izgrađen negdje između 1800. i 1804. godine i ova obitelj ga posjeduje sve do sredine 19. stoljeća kada su ga radi lošeg financijskog stanja bili primorani prodati. Grof Ivan Drašković ga kupuje u 1911. godini te ga 1930. preuzima grad Virovitica u čijoj je službi trenutno.

Dvorac Pejačević izgrađen je kada je klasicizam polagano prelazio u barok. Zbog toga moguće je vidjeti značajke iz oba razdoblja. Izdužen tlocrt jedna je od očitih klasicističkih značajki. Ovaj dvorac jest spomenik kulture prve kategorije i grad Virovitica posebno se brine o njegovom izgledu.

Danas je dvorac potpuno obnovljen i vraćen mu je perivojni izgled. U parku uređene su šetnice i posađene biljke, napravljena je nova fontana. U parku oko dvorca izgrađeno je čak pet mostova: Most ljubavi, Most zrcala, Gimnazijski most, Portal most i Glazbeni most. Razlog tome je što su ovi mostovi izgrađeni u čast povijesti ovog predivnog grada: u prošlosti on je bio poznat kao „mala Venecija“ zbog nevjerojatnih 16 mostova samo u centru grada.

Gradski muzej

Dvorac Pejačević danas je dom Gradskom muzeju čija je nova tema „Drveno doba“. U sklopu tog muzeja prikazuju se brojni aspekti razvoja grada kroz povijest i posjetitelji se upoznaju s davnom prošlosti grada. Drugi dio muzeja se pak bazira na drveću i njegovoj važnosti u svakodnevnom životu. Moguće je ući u sobu „Šuma“ u kojoj se čuje šuštanje lišća i osjećaju opojni mirisi šume, do soba u kojima se prikazuju životi seljačke obitelji. U jednom krilu nalazi se salon obitelji Pejačević s klavirom te se prikazuju stari drveni instrumenti i slično. Muzej je iznimno raznovrstan i zbog toga privlači različite posjetitelje koji su željni naučiti nešto novo.

Palača Pejačević i ostale plemićke građevine

Obitelj Pejačević ostavila je još jednu vrijednu građevinu u gradu Virovitici i to je palača Pejačević. Ova barokna palača nastala je u drugoj polovici 18. stoljeća te se danas u njoj smjestila uprava grada.

Svratište „K Lippeovoj ruži“ jedna je od građevina koju je izgradila njemačka obitelj Schaumburg-Lippe. Upravo ova obitelj imala je velik gospodarski značaj: započela je uzgoj ribe i proizvodnju šećera te je poticala šumarstvo, stočarstvo i poljoprivredu.

Dvorac Janković u Cabuni jedan je od objekata grofovske obitelji Janković. Dvorac je izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća, ali je u 20. stoljeću potpuno propao i danas je moguće vidjeti samo ruševine.

Ova obitelj izgradila je još jedan objekt ali u Suhopolju. Izgrađen je sredinom 18. stoljeća i okružen je monumentalnim perivojem. Danas je dvorac obnovljen s mnogim ulogama od kojih je najzanimljivije 5D kino.

Jedan od najstarijih spomenika u ovoj županiji definitivno je Ružica grad, utvrda pokraj Orahovice koja datira iz 13. stoljeća. Ovo je samo jedan od dragulja skrivenih u prostranim šumama oko Virovitice.

Franjevački samostan i crkva sv. Roka

Crkva sv. Roka  nastala je u 18. stoljeću te je izvrstan primjer energičnog i dinamičnog baroknog stila. Unutrašnjost ove crkve krase brojni barokni ukrasi, raskošni oltari i orgulje. U sakristiji sačuvan je izvoran namještaj koji više nije u funkciji.

Uz ovu crkvu možete pronaći i Franjevački samostan koji je danas muzej sa zbirkom od više od deset tisuća crkvenih predmeta poput ruha, slika, posuđa i skulptura. U muzeju se nalazi i ogroman opus knjiga i svitaka

Prirodne ljepote

Virovitica je okružena divljom i iznimno netaknutom prirodom. Zbog toga možemo pronaći brojne prirodne ljepote koje oduševljavaju sve one spremne na boravak u divljini i tjelesnu aktivnost. Jedna od takvih destinacija jesu Virovitički ribnjaci. Ovih 9 jezera prepuna su slatkovodnom ribom i omiljena su destinacija ljubitelja ribolova.

Oni koji uživaju u lovu oduševit će se Virovitičkom Bilogorom u kojoj je flora i fauna gotovo netaknuta. Ono što je specifično za lovišta tog prostora jest da se u njima spajaju segmenti nizinskih i brdskih lovišta.

Jedno od najvećih atrakcija ove županije definitivno je Park prirode Papuk koji je pod zaštitom UNESCO-a. Iznimno je cijenjen zbog njegove životinjske i biljne raznolikosti: s više od 1300 vrsta ovaj ekosustav iznimno je kompleksan.

U samom srcu Papuka nalazi se gorsko izletište koje je grof Josip Janković izgradio u 19. stoljeću. Ova tu građevina jedna je od najposjećenijih dijelova Papuka. Prekrasna arhitektura kuće spojena s netaknutom divljinom stvara smirujuć ugođaj i oduzima dah.