7 razloga za jesenski posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera, smješten u srcu Hrvatske, tijekom jeseni pokazuje svoju najtopliju i najromantičniju stranu. Najbolji način za uživanje u žutim, narančastim i crvenkastim tonovima je šetnja njegovim stazama i šetnicama. Odabrali smo nekoliko zanimljivih informacijama zbog kojih ćete poželjeti provesti jesenski vikend na Plitvicama.

Nacionalni park na Unescovoj listi svjetske baštine

Iako u Hrvatskoj ima osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, Plitvička jezera su jedina na Unescovoj listi svjetske baštine. U ovom zaštićenom području koje se prostire na oko 300 četvornih kilometara nalaze se jezera, šume, špilje i slapovi. Zbog svog položaja u središnjem dijelu Hrvatske, nalazi se na pola puta iz bilo kojeg djela Hrvatske. Možete ga posjetiti iz Zagreba, ali i na putu iz Zadra, Splita ili Šibenika, u srednjoj Dalmaciji. 

16 jezera različite veličine

Plitvička jezera su posebna po jedinstvenim jezerima na različitim visinama koji su povezani slapovima. Ima ih 16, dijele se na gornje i donje, a između najvišeg i najnižeg je razlika od nevjerojatnih 136 metara. Gornja jezera su: Ciginovac, Prošćansko jezero, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Jezerce, Burgeti i Kozjak, a donja Gavanovac, Kaluđerovac, Novakovića Brod i Milinovac. Najviše je Prošćansko jezero (639 m), a najniže jezero je Novakovića Brod (503 m).

Raznolikost flore i faune

Raznolikost staništa u plitvičkom okolišu pogoduje prisutnosti velike raznolikosti faune (više od 259 vrsta). Među njima je oko 140 vrsta ptica, leptira, riba u jezerima (uglavnom pastrva), kukaca, guštera, jelena te, također, medvjeda i vukova. Ljubitelji botanike uživat će u promatranju nekih od 1400 vrsta i podvrsta flore prisutne u parku. Možete pronaći endemične, ugrožene i zaštićene sorte. 

Potpuna simbioza s prirodom

Nema puno prirodnih prostora koji omogućuju izravnu interakciju s okolišem, a da ga ne oštećuju. U ovom parku možete hodati “po vodi” ili među trskom zahvaljujući mostićima koji vam omogućuju prijelaz s jedne obale na drugu ili šetnju stazama između šuma. 

Više od 90 vodopada

Na Plitvičkim jezerima se nalazi više od 90 vodopada, a jedan od njih je osobito impozantan. Radi se o najvišem vodopadu u Hrvatskoj, Velikom slapu visine 78 metara. 

32 špilje i zanimljive legende

Osim predivne prirode i jezera, u Nacionalnom parku Plitvička jezera možete vidjeti 32 špilje i čak 82 jame. Špiljska temperatura iznosi ugodnih 10 stupnjeva, pa je idealna za posjetu tijekom vrućih, ljetnih mjeseci. Jedna od njih je bila dom zanimljivom mudracu, barem tako kaže legenda. Naime, špilja Šupljana na Donjim jezerima bila je mjesto susreta ljudi koji su posjećivali Plitvice sa zagonetnim čovjekom za kojeg se vjerovalo da je redovnik. Očito je zaintrigirao ljude svojom inteligencijom kad su dolazili po savjete i čašicu razgovora, a ova legenda se još i danas prepričava.

Spomen ploča za prvu donatoricu

Hrvatska dramska sopranistica Katarina Milka Trnina poznata je i kao jedna od prvih donatorica Plitvičkih jezera. Velika humanitarka koja je prihod od svog koncerta 1897. godine darovala tadašnjem Društvu za poljepšanje i uređenje Plitvičkih jezera i okolice, dobila je svoju vječnu zahvalnicu u obliku spomen ploče koju možete vidjeti tijekom šetnje Nacionalnim parkom.