Riječki muzeji – pomorstvo, prirodoslovlje, umjetnost, Peek and Poke

Rijeka je grad bogat muzejima. Iako gradove na Jadranu turisti posjećuju pretežito zbog njihovim plaža i kristalno čistog mora, postoje i one koji žele ući dublje u povijest i znamenitosti grada te saznati nešto više o njemu kada se već ovdje. Za takav tip posjetioca Rijeka može ponuditi puno toga. Prvenstveno je riječ o muzejima u kojima se definitivno može saznati najviše toga o gradu.

Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka

Sjedište ovog muzeja je bivša Guvernerova palača koja je riječki zaštićeni spomenik kulture. Guvernerova je palača izgrađena 1896. godine, a projekt je vodio mađarski arhitekt Alajos Hauszmann. U to vrijeme Rijeka je još bila pod mađarskom upravom. Ovdje je danas smješten Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka koji je osnovan 1961 godine. Muzej čine pomorski, kulturno-povijesni, etnografski i arheološki odjel. Na prvom katu prezentiran je očuvani dio izvorne građe Guvernerove palače koji uključuje namještaj i predmete umjetničkog obrta.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka nalazi se u sklopu parka Nikole Hosta. Riječ je o prvom muzeju na riječkom području jer je osnovan 1876. godine. Prvi koncept muzeja izradio je dr. Joseph Roman Lorenz prema uzoru na bečki Naturhistoriches Museum. 1945. godine odvaja se od Gradskog muzeja i seli na današnju lokaciju na kojoj se prethodno nalazio zoološki vrt i akvarij. Muzej je uglavnom okrenut istraživanju mora, a posebno je značajna njegova velika knjižnica koja obuhvaća područja biologije, geologije i paleontologije. Posjetitelji koji se odluče odvojiti nešto svoga vremena za posjet ovom muzeju moći će svjedočiti bogatim zbirkama koje predstavljaju geološku prošlost Jadrana.

Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke glavni je muzej u Rijeci i nalazi se u parku Guvernerove palače. Obiluje raznim povijesnim zbirkama od kojih vrijedi istaknuti glazbenu u kojoj su odlično očuvani neki od starih instrumenata i uređaja za reprodukciju zvuka te likovnu koja sadrži brojne radove velikih riječkih umjetnika kroz povijest. Uz to, tu su i ostale zbirke kao zbirke filatelije, fotografija, kazališne i filmske građe, oružja, tiska, umjetničkog obrta, zbirka numizmatike, vrijednosnica, medalja, odlikovanja i još mnogo toga. Sasvim je sigurno da će ljubitelji povijesti u ovom muzeju uživati i pronaći nešto interesantno za sebe.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Prvi počeci ovog muzeja nastaju u Galeriji likovnih umjetnosti koja je osnovana 1948. godine. Šest godina kasnije pokreće se Salon koji je bio izložba suvremenog kiparstva i slikarstva. Još osam godina kasnije, točnije 1962. godine, ustanova je preimenovana u Modernu galeriju Rijeka, a od 2003. godine nosi današnje ime. Danas se u njoj mogu pronaći zbirke radova domaćih umjetnika koje uključuju zbirke crteža, grafike, skulptura, plakata, slikarstva, fotografija i medijske umjetnosti.

Peek and Poke

Peek and Poke je muzej koji je još poznat i pod imenom “Muzej djetinjstva”. Riječ je o prvom hrvatskom muzeju koji je u potpunosti posvećen djetinjstvu, igrama, igračkama i općenito svemu što smo voljeli kao djeca. Danas Peek and Poke nudi preko 600 eksponata, a najstarija igračka koja je izložena datira iz davne 1900. godine. Ono što je specifično za ovaj muzej jest činjenica da ga zapravo stvaraju građani koji doniraju svoje igračke i uspomene na djetinjstvo koje tada bivaju izložene i prikazane. Ovo je krasno mjesto za posjetiti svima koji se nađu u Rijeci i budi jedan lijep i sjetan osjećaj nostalgije u svojim posjetiteljima.