Murter – plaže Čigrađa, Luke, Slanica, Podvrške

Murter je maleni sjevernodalmatinski otok kojeg čine četiri manja naselja: Betina, Tisno, Jezera i Murter. Osim znamenitosti koje ovaj kraj Hrvatske nudi svojim posjetiteljima, izuzetno je privlačan zbog svojih predivnih plaža i krajolika te pogleda koji se pružaju. Neke od njih spomenute su i u naslovu te vrijedi reći nešto više o njima.

Plaža Čigrađa

Plaža Čigrađa smjestila se u malenu uvalicu koja je udaljena oko dva kilometra od centra Murtera. Plaža je šljunčanog tipa, a na nekim dijelovima i stjenovitog. Do plaže je lako doći automobilom putem mjesne ceste, a na samoj plaži svim vozilima je dostupan parking. Plaža je pomalo izolirana pa je zato vrlo pogodna onima koji se žele opustiti uz malo mira i tišine u krugu prijatelja ili obitelji.

Nudi se ovdje dosta dodatnih aktivnosti za posjetioce, a najpopularnija je unajmljivanje pedalina koje su zabavne svim uzrastima. Budući da se šljunak na plaži u dodiru s vodom pretvara u pijesak, ljubitelji picigina na Čigrađi doći će također na svoje. Zbog svoje kristalne čistoće i prozirnosti more je na ovom prostoru odlično za ronioce koji žele zaviriti ispod morske površine i istražiti bogato podmorje Čigrađe. Uz samu plažu otvoreni su mnogi ugostiteljski objekti među kojima je vrlo popularni beach bar i restoran u kojem posjetioci mogu isprobati neka od tradicionalnih jela.

Preporučuje se posjetiocima da sa sobom ponesu suncobran ako su u mogućnosti jer nažalost nije ga moguće iznajmiti na licu mjesta, a niti plaža nije okružena drvećem koje bi pružilo nešto prirodnog hlada.

Plaža Luke

Plaža Luke nalazi se u samom naselju Murter, a riječ je o šljunčanoj plaži koja je djelomično betonirana. Pristupačna je svima s obzirom na to da se nalazi u centru Murtera, a zbog raznovrsnog sadržaja i blagog ulaza u more privlačna je onim najmlađim posjetiteljima.

Upravo će djeca najviše uživati u, primjerice trampolinu i na igralištu, a roditelji ih mogu nadgledati s plaže dok se sunčaju ili dok ispijaju neko hladno piće u jednom od obližnjih restorana i kafića. Plaža je opremljena svim standardnim potrepštinama koje uključuju tuševe, kabine za presvlačenje i zahode. Dostupne su i ležaljke te suncobrani na iznajmljivanje.

Plaža Slanica

Plaža slanica dosta je nalik plaži Luke po svom tipu i sadržajima koje nudi. Šljunčana je i djelomično betonirana te prava mala oaza za ljubitelje igranja picigina. Također, obitelji ovdje rado dolaze sa svojom djecom upravo zbog plićaka i aktivnosti koje se nude. Posjetioce i turiste privlače i razne sportske aktivnosti, a do plaže je lako i jednostavno doći. Isto tako, omogućen je i parking svima koji do plaže žele doći automobilima.

Slanica nudi tuševe, kabine za presvlačenje i ostale osnovne potrepštine, a okružena je odličnim ugostiteljskim objektima u kojima je moguće potražiti osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana u jeku turističke sezone.

Plaža Podvrške

Plaža Podvrške nalazi se na oko dva kilometra od centra Murtera. Do nje se može doći pješice, biciklom ili automobilom. Budući da za ovu plažu ne zna velik broj posjetioca i turista, njenu populaciju uglavnom sačinjavaju lokalni kupači. Plažu čine šljunak i kamenčići, a u dodiru s morem pretvaraju se u ugodni pijesak te se pri ulasku u mora stvara osjećaj hodanja na mekom tepihu. Voda je čista, tirkizne boje idealna je za ronioce.

Kao i na sve ostale murterske plaže, djeca bi ovdje trebala uživati sa svojim roditeljima jer se nudi puno aktivnosti namijenjenih upravo za njih. Postoji mogućnost unajmljivanja ležaljki i suncobrana te su omogućene i ostale potrepštine kao tuševi i kabine za presvlačenje. Također, tu su i neizostavni ugostiteljski objekti za one koji žele nešto pojesti i popiti nešto hladno.