Tučepi – plaže, atrakcije, proizvodnja sapuna

Tučepi su općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalaze se na istočnom dijelu Makarskog primorja. Općina broji nešto manje od dvije tisuće stanovnika i vrlo je lijepa turistička destinacija posjetiteljima iz Hrvatske, ali i diljem Europe.

Plaža Tučepi

Plaža Tučepi je plaža duga oko 4 kilometra koja se prostire duž gotovo cijele općine, a svojim većim dijelom je prekrivena borovom šumom koja pruža predivan hlad u vrućim ljetnim danima. Čitava plaža je šljunčanog tipa, a većinom je ulazak u more poprilično blag što je uvijek prigodno i zabavno za najmlađe. Uz samu plažu prolazi šetnica uz koju se nalazi velik broj ugostiteljskih objekata kao što su restorani i kafići te nekolicina suvenirnica s lijepim suvenirima i uspomenama na posjet Tučepima. Od zabavnih aktivnosti na samoj plaži uživati se može na raznim toboganima, trampolinima ili vožnjama na banani. Za ljubitelje adrenalina tu je parasailing koji ne samo da je zabavan i uzbudljiv, već nudi i prekrasni panoramski pogled na plažu i okolicu. Od osnovnih potrepština, posjetiocima su osigurane kabine za presvlačenje, zahodi i tuševi.

Plaža Nugal

Plaža Nugal je također predivna plaža u Tučepima, no može se reći da nije baš po svačijem ukusu jer je riječ o djelomično nudističkoj plaži. Za one koji uživaju u takvom načinu boravka na plaži ili im pak ne smeta ako to drugi vole, ovdje će pronaći prekrasan mir daleko od gužve i buke koje uglavnom sa sobom donosi turistička sezona. Smještena je malo izvan Tučepa, ispod velikih litica, a okružena je gustom borovom šumom.

Atrakcije i aktivnosti

Tučepi nude neke od nesvakidašnjih aktivnosti i atrakcije koje će biti zabavne svima, neovisno o broju godina.

kKuTz

kKuTz je vrlo vjerojatno najzanimljiviji festival na čitavoj Makarskoj rivijeri, a održava se u zaseocima Tučepa. Riječ je o svojevrsnom dijeljenju talenta raznih umjetnika koji vole pjesništvo, glazbu, kiparstvo ili slikarstvo. Ovo je jako posjećen festival i predivan je doživljaj posjetiti ga. O njegovoj popularnosti govori dosta činjenica da ljudi ponekad sjede na krovovima uslijed velikih gužvi.

Zip line

Zip line je fenomenalna aktivnost za zabavu i podizanje razine adrenalina. Zip line iznad Tučepa dug je oko kilometar i svaki trenutak “letenja” iznad mjesta ostavlja dah. Razloga za strah nema jer organizacijom se bave profesionalci, potrebno je samo skupiti hrabrosti i prepustiti se ovoj velikoj avanturi.

Proizvodnja sapuna

U Tučepima se nalazi i sapunerija koja nosi ime Rustika. Riječ je o sapuneriji koja ručno izrađuje kozmetiku na bazi maslinovog ulja. Sve je započelo kao ideja mladog para koji je uspio realizirati svoje snove i mala sapunerija sada je postala izuzetno popularna do te mjere da svoje proizvode izvoze i izvan granica Hrvatske. Sapuni izrađeni u Rustici su jedinstveni, a to garantira činjenica da su ručno oslikani pa tako ne postoje dva identična sapuna po izgledu. Ovo je još jedno divno mjesto koje svima koji su se zaljubili u Tučepe nudi razne suvenire, samo ovaj put u obliku i s mirisom sapuna. Za sve dodatno zainteresirane u samu proizvodnju sapuna, obitelj Delić koja upravlja Rustikom je pripremila i video koji prikazuje na koji način se dolazi do završnog proizvoda – prekrasnih sapuna.