Hrvatska kao sportska i kladionička destinacija

Nebitno o kojem je sportu riječ, Hrvatska je poznata kao “zemlja s 4 milijuna izbornika”. U pravilu, kada je riječ o nekom velikom sportskom natjecanju, Hrvati su prikovani uz male ekrane, bilo to doma s obitelji ili u kafićima s prijateljima gdje s velikom količinom ljubavi prate kako će odigrati Hrvatska te pritom svatko od njih ima svoje posebno viđenje situacije i uočio je greške izbornika koje bi on ispravio. Svi smo vidjeli scene koje su nastajale tijekom Svjetskog prvenstva 2018. godine na kojem je Hrvatska osvojila srebro i one su pravi dokaz koliko Hrvatska zapravo voli sport i svoju reprezentaciju. Snimke i fotografije dočeka nogometaša u Zagrebu tako su obišle svijet i ujedinile čitavu zemlju kao nijedan događaj dosad.

To što su Hrvati veliki obožavatelji sporta uvelike se odražava i na njihovim svakodnevnim navikama. Velik broj ih tako odlučuje pokušati iskoristiti sve to znanje koje su stekli gledajući razne sportske događaje i utakmice. Najčešći način na koji to rade je tako što pokušavaju unovčiti svoje znanje kladeći se na razne događaje. Kladionica u Hrvatskoj je sve više i sve su češće jedna od dražih hobi aktivnosti Hrvatima. Kladiti se danas može tako da se osobno posjeti kladionica ili putem Interneta, a za to mogu poslužiti računalo, tablet, mobitel pa čak i pametni TV. Sve je poprilično lako dostupno, a pristupiti mogu svi.

Po kvaliteti usluge, sve kladioničke kompanije u Hrvatskoj poprilično su slične, a svaka od njih broji i do nekoliko stotina poslovnica koje su raširene po cijeloj zemlji. Kada igrači biraju u kojoj će kladionici uplatiti svoje listiće, gledaju na više stvari kao što su kvote, porezi, načini uplate i slično. Tada se najčešće okreću kladionicama koje nisu bazirane u Hrvatskoj jer im pružaju puno više pogodnosti. Jedan od primjera takvih kladionica je Meridianbet. Budući da je klađenje putem Interneta u Hrvatskoj još uvijek relativno novo, mnogi su se igrači ranije opredijelili za neku stranu kladionicu i ostali joj vjerni te nisu odradili tranziciju na neku od domaćih.

Nedavno je donesen zakon koji je sve strane kladionice koje nisu bazirane u Hrvatskoj i ne plaćaju dio prihoda Hrvatskoj okarakterizirao kao ilegalne. Ministarstvo financija tako je blokiralo velik broj stranih kladionica i onemogućilo internetski pristup osobama iz Hrvatske. Mjera nije baš najbolje dočekana među strastvenim kladioničarima koji su tako uspjeli naći načina kako im pristupiti unatoč blokadi.

Klađenje je velika strast Hrvata i teško je zamisliti da će se to u neko skorije vrijeme promijeniti. Hrvatska će uvijek biti zemlja koja voli sport i adrenalin klađenja, a isti taj sport će ujedno biti i najmoćnije oruđe koje može ujediniti naciju kao nijedno drugo. I ne samo to, sport i hrvatski sportaši su već duži niz godina najbolji ambasadori zemlje u svijetu. Često tako ljudi koji nisu niti znali da Hrvatska postoji, sada dolaze ovdje provesti godišnji odmor jer su za nju saznali preko nekih naših sportaša. Još jedan od načina na koji se promovira Hrvatski turizam su strana poznata imena koja dolaze svoj godišnji odmor i ljetovanje provesti na hrvatskoj obali, a najčešće je to zbog njihovih hrvatskih suigrača koji su im to preporučili.