Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kvarner

Poljoprivredna zadruga Cres – povijest, djelatnosti, proizvodi i još mnogo toga

Početkom 20. stoljeća, u doba narodnog preporoda, na otoku Cresu su osnovane prve zadruge. Sve je krenulo osnivanjem “Konzumnog društva” u čijem su se sklopu otvorile prodavaonice tekstilnih i prehrambenih proizvoda te mesnice. 1095. godine, to je društvo izgradilo prvu modernu uljaru. Okončanjem Drugog svjetskog rata, osnovane su nabavljačko-potrošačke zadruge, a uslijedili su i svi drugi oblici zadruga. Nakon nekog vremena su te nabavljačko-potrošačke zadruge prerasle u opće poljoprivredne zadruge. Od 1955. do 1963. godine je trajao proces ujedinjavanja osam zadruga na Cresu u jednu veliku pod imenom Opća poljoprivredna zadruga Cres. Kroz svoju povijest, zadruga se bavila raznim granama poljoprivrede, a danas je glavni subjekt u poljoprivrednoj proizvodnji na otoku.

Djelatnosti zadruge

Zadruga ima svoje četiri primarne djelatnosti, a to su: uljara, punionica, mesnica i klaonica.

Uljara

Riječ je o jedinoj uljari na otoku Cresu. 1975. godine, ova uljara prva u Hrvatskoj počinje koristiti centrifugalni stroj u svojoj proizvodnji. 2005. godine, uljara se opremila novim strojem koji masline prerađuje u vrlo kratkom roku, a osigurava izuzetnu kvalitetu maslinovog ulja. Poljoprivredna zadruga Cres godišnje obradi oko 300 tona maslina u prosjeku, nekada ta brojka seže i do čak 1000 tona.

Punionica

U poljoprivrednoj zadruzi Cres htjelo se brendirati maslinovo ulje koje se tu i proizvodi pa je stoga 2008. godine Poljoprivredna zadruga Cres uredila punionicu maslinovog ulja. Proizvedeno se ulje čuva u spremnicima od inoxa gdje se s vremenom prekrasno razbistri i čuva se njegova kvaliteta. Proizvedeno ulje plasira se na tržište pod imenom Mosaico.

Mesnica

Osnovna svrha mesnice Poljoprivredne zadruge Cres je izravna prodaja vlastitih proizvoda. Prvenstveno je riječ o janjećem i ovčjem mesu te posljednjih godina i maslinovom ulju. Mesnica se nalazi u staroj jezgri grada Cresa, a iz ponude se vrijedi izdvojiti: creska ovčetina i janjetina, junetina, svinjetina, piletina, puretina, meso kunića, patke, domaće pile, suhomesnati proizvodi.

Klaonica

Klaonica Poljoprivredne zadruge Cres registrirana je za klanje janjadi i ovaca. Posljednjih nekoliko godina radilo se na prilagođavanju klaonice standardima Europske unije, a opremilo ju se suvremenom klaoničkom opremom i komorama za rashlađivanje mesa. Budući da je riječ o jedinoj registriranoj klaonici na otoku Cresu, u njoj se vrši i uslužno klanje ovaca i janjaca.

Postignuća

2005. godine, Poljoprivredna zadruga Cres je prva u Hrvatskoj dobila certifikat za proizvodnju eko janjetine. Da bi neki proizvod bio certificiran i okarakteriziran kao ekološki, potrebno ga je proizvesti prema načelima Zakona o ekološkoj proizvodnji i pod stalnim nadzorom ovlaštenog kontrolnog tijela.

Osnovna svrha ekološke proizvodnje je briga i zaštita ljudi, prirode i okoliša potrošača. Uz ekološku proizvodnju osigurava se održivo gospodarenje prirodnim resursima te se zabranjuje upotreba kemijskih sredstava, mineralnih gnojiva i slično. Također, ovaj način proizvodnje omogućava i ravnotežu u prirodi te potiče razvoj ruralnih područja.

Oznaka izvornosti je naziv regije, određenog mjesta ili u iznimnim slučajevima, zemlje, koji se koristi za označavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji potječe iz te regije. Proizvodi koji nose tu oznaku daju veću sigurnost kvalitete proizvoda i cjenjeniji su na tržištu. Prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj s tom oznakom bilo je Extra djevičansko maslinovo ulje Cres koje je Poljoprivredna zadruga Cres 2013. godine stavila na tržište s oznakom izvornosti.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...