Poljoprivredna zadruga Cres – povijest, djelatnosti, proizvodi i još mnogo toga

Početkom 20. stoljeća, u doba narodnog preporoda, na otoku Cresu su osnovane prve zadruge. Sve je krenulo osnivanjem “Konzumnog društva” u čijem su se sklopu otvorile prodavaonice tekstilnih i prehrambenih proizvoda te mesnice. 1095. godine, to je društvo izgradilo prvu modernu uljaru. Okončanjem Drugog svjetskog rata, osnovane su nabavljačko-potrošačke zadruge, a uslijedili su i svi drugi oblici zadruga. Nakon nekog vremena su te nabavljačko-potrošačke zadruge prerasle u opće poljoprivredne zadruge. Od 1955. do 1963. godine je trajao proces ujedinjavanja osam zadruga na Cresu u jednu veliku pod imenom Opća poljoprivredna zadruga Cres. Kroz svoju povijest, zadruga se bavila raznim granama poljoprivrede, a danas je glavni subjekt u poljoprivrednoj proizvodnji na otoku.

Djelatnosti zadruge

Zadruga ima svoje četiri primarne djelatnosti, a to su: uljara, punionica, mesnica i klaonica.

Uljara

Riječ je o jedinoj uljari na otoku Cresu. 1975. godine, ova uljara prva u Hrvatskoj počinje koristiti centrifugalni stroj u svojoj proizvodnji. 2005. godine, uljara se opremila novim strojem koji masline prerađuje u vrlo kratkom roku, a osigurava izuzetnu kvalitetu maslinovog ulja. Poljoprivredna zadruga Cres godišnje obradi oko 300 tona maslina u prosjeku, nekada ta brojka seže i do čak 1000 tona.

Punionica

U poljoprivrednoj zadruzi Cres htjelo se brendirati maslinovo ulje koje se tu i proizvodi pa je stoga 2008. godine Poljoprivredna zadruga Cres uredila punionicu maslinovog ulja. Proizvedeno se ulje čuva u spremnicima od inoxa gdje se s vremenom prekrasno razbistri i čuva se njegova kvaliteta. Proizvedeno ulje plasira se na tržište pod imenom Mosaico.

Mesnica

Osnovna svrha mesnice Poljoprivredne zadruge Cres je izravna prodaja vlastitih proizvoda. Prvenstveno je riječ o janjećem i ovčjem mesu te posljednjih godina i maslinovom ulju. Mesnica se nalazi u staroj jezgri grada Cresa, a iz ponude se vrijedi izdvojiti: creska ovčetina i janjetina, junetina, svinjetina, piletina, puretina, meso kunića, patke, domaće pile, suhomesnati proizvodi.

Klaonica

Klaonica Poljoprivredne zadruge Cres registrirana je za klanje janjadi i ovaca. Posljednjih nekoliko godina radilo se na prilagođavanju klaonice standardima Europske unije, a opremilo ju se suvremenom klaoničkom opremom i komorama za rashlađivanje mesa. Budući da je riječ o jedinoj registriranoj klaonici na otoku Cresu, u njoj se vrši i uslužno klanje ovaca i janjaca.

Postignuća

2005. godine, Poljoprivredna zadruga Cres je prva u Hrvatskoj dobila certifikat za proizvodnju eko janjetine. Da bi neki proizvod bio certificiran i okarakteriziran kao ekološki, potrebno ga je proizvesti prema načelima Zakona o ekološkoj proizvodnji i pod stalnim nadzorom ovlaštenog kontrolnog tijela.

Osnovna svrha ekološke proizvodnje je briga i zaštita ljudi, prirode i okoliša potrošača. Uz ekološku proizvodnju osigurava se održivo gospodarenje prirodnim resursima te se zabranjuje upotreba kemijskih sredstava, mineralnih gnojiva i slično. Također, ovaj način proizvodnje omogućava i ravnotežu u prirodi te potiče razvoj ruralnih područja.

Oznaka izvornosti je naziv regije, određenog mjesta ili u iznimnim slučajevima, zemlje, koji se koristi za označavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji potječe iz te regije. Proizvodi koji nose tu oznaku daju veću sigurnost kvalitete proizvoda i cjenjeniji su na tržištu. Prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj s tom oznakom bilo je Extra djevičansko maslinovo ulje Cres koje je Poljoprivredna zadruga Cres 2013. godine stavila na tržište s oznakom izvornosti.