Bogata rimska povijest na otoku Krku – rimski mozaik

O Krku, drugom hrvatskom otoku po svojoj površini, napisano je dosta, ali ne baš o bogatoj rimskoj povijesti koja prevladava otokom. Iako je otok naseljen bio i u prapovijesti, najviše ostataka njegove bogate prošlosti ostalo je iz vremena Rimljana. Ogroman je broj ljubitelja povijesti čije je najdraže razdoblje bila upravo vladavina Rimljana i na Krku će oni definitivno doći na svoje. Velik dio ostataka moguće je razgledati i danas pa stoga vrijedi izdvojiti pokoju riječ o njima i istaknuti gdje se nalaze.

Ostaci u gradu

Ostaci Rimljana najuočljiviji su u samom gradu. Tako je uvjerljivo najstariji i najistaknutiji spomenik povijesti gradski bedem koji datira do 4 stoljeća prije Krista. Prvi zapis o ovim zidinama zapisan je za vremena velike povijesne bitke Julija Cezara i Pompeja koja se odvijala u moru upravo negdje oko otoka Krka. Tada je Cezarova flota pretrpjela velik poraz.

Rimski grad Fulfinum

Rimski grad Fulfinum nalazio se tek nekoliko kilometara udaljen od današnjeg Omišlja. Fulfinum je izuzetno bogato arheološke nalazište na otvorenom i često mjesto posjeta turista i važna atrakcija otoka Krka. Grad nije postojao jako dugo, procjenjuje se da je njegov period bio od 1. do 3. stoljeća. Od trenutka kada je prestao postojati, nije ni na koji način bio dograđivan niti renoviran pa tako možemo reći da je sve što se može u njemu vidjeti zapravo autentično i originalnog oblika, a takvih je spomenika izuzetno malo, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Lokalitet sveti Petar

U 6. stoljeću je izgrađena crkva na ranijim rimskim ostacima. Ta se crkva nije održavala pa je unutar njenih ostataka sagrađena manja crkvica koja nosi ime Sveti Petar. Ona je sagrađena negdje u srednjem vijeku, a primjer njezine gradnje odiše zapravo rimskom arhitekturom.

Ostaci Rimljana u Baškoj

Za sve ljubitelje povijesti, Baška će uvijek prvo asocirati na najstariji hrvatski spomenik – Baščansku ploču. Ono što ne znaju baš svi jest da se u Baškoj može pronaći neki od spomenika koji datiraju čak i tisućljeće prije same Baščanske ploče. Riječ je o ostacima Rimljana. Ne može se sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je Baška bila naseljena za vrijeme Rimljana, ali oni su u svakom slučaju ostavili dosta toga za sobom na tom prostoru. Najveći od njih je rimsko groblje za koje se pretpostavlja da je povezano s Rimljanima koji su živjeli na prostoru današnjeg grada Senja.

Rimski mozaik

Spuštanjem Ribarskom ulicom od Vele place u smjeru juga, može se naići na kafić imena “Mate”. U tom kafiću nalazi se mozaički pod koji sadrži bogat figuralni prikaz. Prema njegovim karakteristikama smatra se kako datira negdje u 1. stoljeće, a ujedno predstavlja rad više različitih majstora. Mozaičkim prikazom dominira središnji lik mitološkog bića pod imenom Triton. Riječ je o biću koje ima ljudsko tijelo i riblji rep. Po rimskom vjerovanju on je bio sin Posejdona i Nereide Amfirtide. Tritonov lik je okružen raznim morskim motivima kao što su dupini, ribe i morska fauna. Smatra se kako je mozaik sadržao četiri figure, ali je Triton jedina sačuvana u potpunosti. Dvije su djelomično sačuvane, a jedna je uništena raznim pregradnjama i renoviranjima. Vjeruje se kako je ovaj mozaik vjerojatno krasio pod nekadašnjih rimskih termi.