Labin – povijest, znamenitosti, lokacije i Due Fratelli

Labin je grad koji se nalazi u Istri, a samim time pripada i Istarskoj županiji. U Labinu živi nešto više od 11 tisuća stanovnika, a grad čini čak 17 manjih naselja. Iako je u Istri, Labin nema izlaz na more već je njegova udaljenost od mora nekih tri kilometra. Na brežuljku Labina smjestio se Stari grad, a drugi dio grada poznat je pod simboličnim imenom Podlabin.

Zanimljivosti iz povijesti Labina

Prvi povijesni izvor koji spominje Labin kao grad bio je antički pisac imena Artemidor iz Efeza. On je to učinio još u 2. stoljeću prije Krista. U to vrijeme Labin je nosio ime Albona. Tek je 1947. godine, nakon potpisa mirovnog sporazuma s Italijom Albona zapravo postala Labin.

Na ovom prostoru postojala je i republika, a riječ je o Labinskoj republici koju su 1921. godine proglasili rudari nakon štrajka i demonstracija koje su organizirali. Republika je postojala nešto više od mjesec dana kada su talijanske vlasti odlučile stati joj na kraj i slomiti otpor rudara slanjem vojske na Labinsku republiku.

Znamenitosti

Labin je grad bogat povijesnim znamenitostima koje su uvijek privlačne turistima koji imaju običaj posjetiti Labin čak i ako su odsjeli u nekom od gradova koji imaju izlaz na more. Vrijedi stoga spomenuti neke od znamenitosti koje su najposjećenije.

Gradske zidine i vrata

Do kraja 19. stoljeća, grad Labin nalazio se unutar gradskih zidina izgrađenih kako bi ga štitile. Dobar dio zidina uspio je preživjeti i do danas iako su izgrađene u davnom 16. stoljeću. Zidovi oko stare jezgre grada počeli su se graditi u 19. stoljeću, a građeni su u nekoliko faza s prekidima. Gradnja je stoga potrajala dugih 40-ak godina. Prilikom gradnje ovog zida nastao je i trg koji nosi ime San Marco na kojem je izgrađena i lijepa fontana 1937. godine.

Gradska loža

U 16. stoljeću nije postojalo baš puno objekata koji su se nalazili izvan gradskih zidina. No, jedan od njih bila je gradska loža. Izgrađena je sredinom 16. stoljeća i renovirana kroz 17. stoljeće. Uvijek je bila važan objekt za Labin i u ovom javnom objektu odvijalo se mnogo različitih događaja, a njegova namjena bila je višestruka. Ispred same lože se trgovalo kao na tržnici te su se održavali različiti sajmovi i fešte, a unutar iste su se sklapali bračni i mnogi drugi ugovori. Zadnji puta je loža obnovljena 1932. godine kada je dobila svoj današnji prepoznatljivi izgled.

Podestatova palača

U unutrašnjosti labinske stare jezgre, odmah nakon prolaska kroz glavna vrata dolazi se na trg koji nosi ime Stari trg. Na Starom trgu najuočljiviji objekt je velika zgrada sa žutom fasadom, a riječ je o Podestatovoj palači. Ona je izgrađena 1555. godine u renesansnom stilu, ali danas nije očuvano puno tih renesansnih motiva. Na pročelju usmjerenom prema Starom trgu stoji mletački lav s ljudskom glavom koji je simbol Venecije. U Podestatovoj palači nalazilo se sjedište podestata za Labin i Plomin, kao i sud te gradska uprava. U podzemlju palače nalazio se zatvor.

Turizam

Turizam grada Labina usko je povezan s njegovim turistički eksponiranim dijelom koji nosi ime Rabac. Rabac se smjestio na istočnoj obali Istre i riječ je o malenom mjestu koje je nekoć bilo prepoznatljivo po svom ribarstvu, a danas je važna turistička destinacija. Obiluje prekrasnom prirodom i šljunčanim plažama, a more je kristalno čisto i naziva se biserom cijelog Kvarnera. Ovo je idealno mjesto za turiste ne samo zbog spomenute plaže već i drugih aktivnosti koje se posjetiteljima nude. To Labin i Rabac čini odličnim lokacijama za posjetiti tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima.

Due Fratelli

Kao odlično mjesto za posjetiti svakome tko se nađe u Labinu vrijedi istaknuti restoran koji nosi ime Due Fratelli ili u prijevodu na hrvatski: “dva brata”. Restoran je to koji vodi računa o održavanju obiteljske atmosfere, a tome doprinosi i njihov jelovnik. Na njemu se nalaze specijaliteti svih oblika, a prevladavaju tradicionalna jela za ovaj kraj. Može se tako isprobati hrana koja se u Istri priprema već stoljećima i kroz samu hranu moguće je okusiti povijest i način života stanovnika Labina i Istre. Restoran uvijek vrlo srdačno dočeka svakoga, a na isti način se priprema i hrana. Od jela za koje većina nikad nije niti čula, a ima priliku okusiti ih u restoranu Due Fratelli, vrijedi izdvojiti neke poput: “črepnje”, domaći fuži, njoki, pljukanci i “Labinjonske” krafe.

Ako se ikada nađete u Labinu, ovaj restoran ima toplu preporuku.