Vela plaža, Baška – Prelijepa destinacija otoka Krka

Baška je naselje i općina koja se nalazi na otoku Krku u Republici Hrvatskoj. Pripada Primorsko-goranskoj županiji, a broji oko 1500 stanovnika. Kao i svako mjesto na otoku Krku, Baška je izuzetno popularna turistička destinacija i definitivno zaslužuje naći se na popisu najljepših hrvatskih turističkih središta.

U samoj Baškoj postoji čak oko tridesetak plaža, a velika većina istih je prigodna za sve uzraste pa se tako često nalazi na vrhu mjesta za posjetiti kod osoba koje imaju manju djecu u obitelji. Pogotovo je to tako kod osoba koje su već ranije planirale posjetiti Krk. Kada se jednom dođe na Krk, put do Baške je poprilično jednostavan. Ona se nalazi na samom jugoistočnom kraju otoka te na kraju prometnice kroz Krk.

Češki novinar pridonio popularnosti Baške

Igrom slučaja, dio svoje današnje popularnosti, Baška duguje Česima. Točnije, jednom Čehu pod imenom Emil Geistlich koji je bio direktor jednih Praških novina. On je osobno došao u Bašku kako bi napisao reportažu o ovom malenom mjestu početkom 20. stoljeća i malo je reći da je ostao očaran. Bio je toliko impresioniran ovim draguljem Jadrana da je u svoju reportažu unio puno osjećaja i jako nahvalio ovo mjesto. Reportaža nije mogla proći neopaženo od strane Čeha te su oni počeli masovno posjećivati Bašku. Ta privrženost Čeha prema Baškoj zadržala se i danas, ali za razliku od tog doba, danas u Bašku dolaze gosti ne samo iz Češke, već iz cijelog svijeta.

Vela plaža, Baška

Vela plaža je glavna plaža u Baškoj, a duga je gotovo 2 kilometra. Od 1999. godine nositeljica je Plave zastave. Plava zastava za plaže je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i obala, a dodjeljuje se plažama za njihovu iznimnu kvalitetu i čistoću. Riječ je o jednoj od cjenjenijih nagrada u turističkom svijetu.

Vela plaža je šljunčani tip plaže koji ne pruža prirodni hlad pa su tako posjetiocima i turistima raspoloživi suncobrani koji se mogu unajmiti. Obala ima svojih plitkih dijelova koji su najprivlačniji djeci koja se vole igrati u plićaku. Unajmiti se mogu i pedaline te se mogu koristiti i vodeni tobogani tako da će oni najmlađi imati predivan dan na plaži. Od ostalih aktivnosti i načina zabave vrijedi istaknuti i igraonicu koja najmlađima omogućava igranje različitih društvenih igara te stolnog nogometa, biljara, flipera, i drugih igara. Za nešto starije nude se razne aktivnosti, a prevladavaju one sportske. Najpopularnija je sasvim sigurno odbojka na pijesku. Također, uz plažu je smješten veći broj ugostiteljskih objekata koji nude osvježenja tijekom vrućih ljetnih dana. Naravno, može se nešto i pojesti u jednom od obližnjih restorana, a izbor jela je poprilično širok, od tradicionalne pa sve do moderne kuhinje. Od onih najosnovnijih potrepština, plaža nudi kabine za presvlačenje, tuševe te zahode. Hvale vrijedna je i infrastruktura za invalide koja im omogućava jednostavniji ulazak u more tako da i oni mogu uživati na Veloj plaži.

Vela plaža može se pohvaliti da već više od stoljeća iz sezone u sezonu privlači ogroman broj posjetioca. Naime, po prvi put je službeno otvorena kao kupalište davne 1908. godine, a popularnost joj je od prvog dana u neprekidnom rastu.