Otočac – krška ljepota koja ne prolazi

Smješten u Ličko-senjskoj županiji u Gackoj dolini, Otočac jedan je od najvećih gradova Like i najposjećenijih destinacija toga područja. Ovaj gradić smješten je između Male Kapele i Velebita te je pristupačan posjetiteljima sa svih strana svijeta.

Smatra se da je Otočac dobio ime po tome što je grad osnovan na malom otočiću okruženom vodom koja je polako nestajala sve dok otok nije prestao biti otok osim imenom.

U Otočac lako je doći iz Primorja prijevojem Vratnik, s Juga preko obronka Janjče, iz Gorskog Kotara prijevojem kod Velike i Male kapele te iz Plitvičkih jezera Homoljačkim klancem.

Položaj ovog grada, između dva nacionalna parka (Plitvička jezera i sjeverni Velebit) oduvijek je bio pogodan za njegov razvoj, zato što je on često bio usputna destinacija svim ljubiteljima prirode.

Dakako, ljepote obližnjih lokacija nisu jedina stvari koje Otočac može ponuditi turistima: sam grad nalazi se u dolini rijeke Gacke, rijeke koja je jedna od najpoznatijih salmonidnih voda u hrvatskoj, ali i u svijetu.

Prekrasna rijeka okružena je krškim reljefom i ogromnom količinom zelenih površina: na području mogu se naći brojne šume, proplanci i livade. Sa svojim rijekama, potocima, jezerima, ali i špiljama i ponorima, dolina u kojoj se Otočac smjestio jedna je od najtipičnijih krških područja u Hrvatskoj. 

Što se tiče gospodarstva ovog grada, on svoju industriju temelji na šumarstvu, drvnoj industriji, zdravstvu te kemijskoj i tekstilnoj industriji.

Vrila rijeke Gacke

U prošlosti se u području oko rijeke Gacke nalazilo više od šezdeset mlinova koristeći snagu rijeke kao pogon za izradu brašna. U Sincu se danas nalaze jedina vrela koja obavljaju svoju prastaru ulogu koristeći snagu vode, u ovom slučaju rijeke Gacke. Spomenuti mlinovi čuvaju sjećanja na ovaj star zanat, koji je mnogima u prošlosti osiguravao opstanak.

Danas turisti mogu doći razgledati mlin te naučiti o njegovom značaju. Moguće je gledati sam proces mljevenja žitarica od početnih priprema sve do dobivenog brašna. Za takvo razgledavanje je potrebna najava pa pokušajte ovaj izlet dogovoriti prije samog dolaska u Otočac. Osim učenja o ovome zanatu mnogi turisti dolaze i zbog pejzaža područja. Rad mlina i njegovo udaranje o vodu ima smirujući efekt na posjetioce, koji uistinu uživaju u zelenilu i mirisima prirode.

Centar za tradicijske obrte

Ovaj centar pokušava očuvati obrtničke proizvode, način života i kulturu Ličko-senjske županije, te usput educirati ljude o njima i njihovoj važnosti za ovaj kraj.

Jedan od tradicija za koji se posebno brinu jesu Ličke coklje – poznata tradicionalna obuća koju su Ličani nosili, a koje se i danas proizvode. Ova cipela napravljena je od upletenog te otkanog sukna, unutarnji dio cipele radi se pletenjem s čak pet igala pazeći da se rade prepoznatljivi uzorci na njezinoj prednjoj strani.

Ličke coklje nisu jedini odjevni komadi koji su se nosili u prošlosti, a još uvijek imaju veliku tradicionalnu vrijednost. Crvena kapa iliti Lička kapa (ponekad zvana i Crvenkapa) najpoznatiji je modni dodatak Like. Kapa se izrađuje vezom lančancem i vezanjem po čoji, pazeći da su na nju stavljani uzorci karakteristični za Liku. Na jedan dio ruba ove kape upletene su rese koje joj daju još prepoznatljiviji izgled. Ove kape se danas još uvijek nose – folklorna društva uvijek nastupaju u njima i ostaloj tradicionalnoj odjeći.

Ova tradicionalna odjeća i obuća te pripadajući folklor vrlo su popularna kod turista koji se rado slikaju uz folkloraše ili kupuju vlastite primjerke nošnji.

Muzej Gacke

U samom centru grada nalazi se Muzej Gacke poznat po svojim bogatim zbirkama koje upoznavaju publiku s kulturom i povijesti grada i područja doline Gacke.

Muzej posjeduje pet zbirka od kojih je najvažnija zbirka zvana „Otočac kroz povijest“. Ona prati razvoj grada od dolaska Rimljana sve do današnjeg, suvremenog grada.

Grad je kroz povijest doživio puno turbulentnih ratnih razdoblja: bio je u vlasti Rimljana, napadan od strane Turaka, u jednom dijelu povijesti bio je i unutar teritorija Vojne Krajine, a doživio je i velika razaranja u Domovinskom ratu. Upravo su ovi trenutci oni koji su oblikovali Otočac u grad koji je on danas, grad koji cijeni tešku borbu iz koje je iskovan.

Jedna od popularnih zbirka čuvana u muzeju je i Japodska zbirka koja pomoću nakita, oruđa i oružja te ostalih predmeta povezuje ljude s kulturom ilirskog plemena Japoda koji je živio na ovom prostoru u brončanom dobu.   U zbirci Domovinskog rata možemo vidjeti brojno oružje koje je bilo korišteno te ostatke bombi, metaka i sličnog. Zbirka nas također educira o kronologiji ovog rata i zbivanjima kroz mnoge slike ruševina i pogođenih područja iz tog doba. Mnogim posjetiteljima koji su izgubili bližnje u Domovinskom ratu ova je zbirka još uvijek prebolna za gledanje.

Etnografska zbirka predstavlja tradicionalan život ljudi s područja Gacke doline i njezini sadržaji izloženi su kroz brojne kulturne predmete iz prošlosti poput narodnih nošnji i predmeta za tkanje.

Zadnja, ali jednako važna zbirka je Spomen zbirka posvećena Stojanu Aralici, poznatom slikaru podrijetlom iz Otočca. Izloženi su i njegovi radovi kao i njegova imovina – alati kojima je crtao, knjige koje je čitao i još mnogo toga. Osim njegovih radova postavljači zbirke žele da njihovi posjetitelji upoznaju i samog Aralicu i njegov karakter.

Velebitsko utočište za medvjede

Smješteno u Kuterevo, ovo utočište od 1995. pomaže u očuvanju divljine Like tako da pruža pomoć mladunčadi medvjeda koja su se izgubila ili na neki način bila povrijeđena. Osoblje im daje utočište te se prema tim medvjedima postupa iznimno moralno, pokušavajući im pružiti stanište što sličnije njihovom prirodnom, to jest divljini.

Ovo utočište pokušava educirati ljude o medvjedima te im objasniti kako oni žive i percipiraju ljude i životinje oko njih. Mnogi turisti posjećuju lokaciju kako bi saznali više o ovoj vrsti, ali i zbog gledanja ovih prekrasnih životinja. Utočište se može posjetiti cijele godine, izuzev zimi kada ove životinje spavaju zimski san.

Osim gore navedenih aktivnosti i događanja, postoji još mnogo načina da uživate u gradu Otočcu i okolici. Postoje mnoge biciklističke staze koje se protežu dolinom rijeke Gacke i podvelebitskim selima u očaravajućem okruženju.

Ljubitelji pješačenja se mogu okušati na pješačkoj stazi od mjesta Humac do Gacke ili se mogu uspeti planinarskom stazom do Zavižana.

Ako ste skloniji drugoj vrsti hobija možete uživati i u sportskom ribolovu na samoj rijeci Gackoj.