Zašto je Ohridsko jezero biser Sjeverne Makedonije?

ohridsko jezero
Foto: Shutterstock

Ohridsko jezero je smješteno u jugozapadnoj regiji Sjeverne Makedonije na granici s Albanijom. Zbog jedinstvene bioraznolikosti i kulturnog značaja uvršteno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. S kristalno čistom vodom koja se proteže preko 30 kilometara u dužinu i 288 metara u dubinu, Ohridsko jezero može se pohvaliti zapanjujućim pogledom koji privlači putnike iz cijelog svijeta. Istražimo čuda Ohridskog jezera i otkrijmo zašto je ono jedno od najčarobnijih odredišta u Europi.

Kratka povijest Ohridskog jezera – tragom njegovog kulturnog značaja

Ohridsko jezero prepuno je kulturnog značaja koji se proteže tisućama godina. Bogata povijest jezera počinje sa starim Ilirima, koji su se prvi naselili u regiji oko 6. stoljeća prije Krista. Kasnije su Makedonci i Rimljani uspostavili svoju prisutnost na tom području, izgradivši impresivne građevine kao što je antičko kazalište u Ohridu. Kroz stoljeća, Ohridsko jezero je ostalo značajno središte za trgovinu, povezujući regiju Balkana s ostalim mediteranskim zemljama. Ohridsko jezero i njegov strateški položaj, učinili su ga važnom vojnom ispostavom, s mnogim ratovima vođenim na njegovim obalama.

Ohridsko jezero i njegov kulturni značaj nadilazi strateški položaj i trgovačke rute. Jezero se smatra svetim mjestom od strane Istočne pravoslavne crkve, budući da je bilo utočište ranih kršćanskih zajednica tijekom vladavine Osmanskog Carstva. Ohridsko jezero i njegova okolina obiluju brojnim crkvama i samostanima, kao što je crkva Svete Sofije – jedna od najstarijih i najznačajnijih crkava u regiji.

Godine 1979. Ohridsko jezero proglašeno je mjestom svjetske baštine UNESCO-a, prepoznajući njegovu kulturnu i prirodnu važnost. Organizacija je istaknula jedinstvenu bioraznolikost jezera, s više od 200 endemskih vrsta koje žive u i oko jezera. UNESCO-va oznaka također je prepoznala kulturnu baštinu jezera, uključujući brojne crkve, samostane i drevne ruševine koje su razasute diljem regije.

Bioraznolikost Ohridskog jezera – utočište za endemske vrste

Ohridsko jezero je dom za više od 200 vrsta endemske flore i faune, što znači da su jedinstvene za ovu regiju i ne nalaze se nigdje drugdje u svijetu. Jedna od najpoznatijih vrsta koje se mogu pronaći u Ohridskom jezeru je ohridska pastrva (Salmo letnica), slatkovodna riba koja se smatra delikatesom i vrlo je tražena među ribarima i gurmanima. Druge endemske vrste koje se mogu naći u jezeru uključuju ohridsku ukljevu (Phoxinellus starmachii) i ohridsku ukljevu (Alburnus belvica), koje su obje male slatkovodne ribe.

U jezeru je i nekoliko vrsta puževa, insekata i rakova, uključujući ohridskog amfipoda (Micruropus ohridanus), sićušnog slatkovodnog raka koji se nalazi samo u Ohridskom jezeru. Endemske vrste algi i dijatomeja koje se nalaze u jezeru od velike su znanstvene važnosti jer se mogu koristiti kao pokazatelji promjena u okolišu.

Uz endemske vrste, Ohridsko jezero također je važno mjesto za razmnožavanje nekoliko ptica selica, uključujući dalmatinskog pelikana (Pelecanus crispus) i malog kormorana (Phalacrocorax pygmaeus). Ove ptice privlače čista voda jezera i bogata riblja populacija, što ga čini vitalnim zaustavljanjem tijekom njihove godišnje migracije.

Kako bi zaštitila i očuvala jedinstvenu bioraznolikost Ohridskog jezera, makedonska je vlada provela nekoliko mjera očuvanja, uključujući uspostavu zaštićenog područja 2001. godine. Ohridsko jezero i okolno područje je pod upravom Ohridskog instituta za ribarstvo, koji prati kvalitetu vode jezera, bioraznolikost i riblje populacije.

ohridsko jezero
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ohridsko jezero – atrakcije i aktivnosti za turiste

Jedan od najboljih načina da doživite ljepotu Ohridskog jezera je vožnja brodom. Izleti čamcem dostupni su s nekoliko lokacija oko jezera i nude pogled na okolne planine i kristalno čistu vodu jezera. Također možete zaplivati u osvježavajućim vodama jezera ili se okušati u raznim vodenim sportovima kao što su vožnja kajakom, kanuom i stojeće veslanje na dasci.

Zanima li vas povijest i kultura, Ohridsko jezero nudi bogatstvo arheoloških nalazišta, drevnih ruševina te povijesnih crkava i samostana. Stari grad Ohrid mjesto je UNESCO-ve Svjetske baštine, sa zbirkom bizantske i srednjovjekovne arhitekture, uključujući poznatu crkvu Svete Sofije, koja datira iz 11. stoljeća.

Odlučite li tijekom posjeta jezeru maksimalno provesti vrijeme na otvorenom, postoji nekoliko pješačkih i biciklističkih staza s kojih se pruža prekrasan pogled na okolne planine i šume. Ohridsko jezero ima jednu od popularnih pješačkih staza koja vodi do manastira Svetog Nauma, koji se nalazi na litici s pogledom na jezero, pa svakako odaberite ovu zanimljivu rutu.

ohridsko jezero povijest
FOTO: SHUTUTTERSTOCK

Ohridska kulturna baština – drevne ruševine i arhitektonska čuda 

Grad Ohrid ima bogatu povijest koja seže još u antičko doba, a kroz povijest je bio pod utjecajem raznih civilizacija i carstava. Kao rezultat toga, Ohrid se može pohvaliti eklektičnom mješavinom arhitektonskih stilova koji su svjedočanstvo njegove kulturne baštine.

Jedno od najznačajnijih arhitektonskih čuda u Ohridu je Ohridska tvrđava, koja datira iz 4. stoljeća prije Krista. Tvrđava je doživjela nekoliko obnova tijekom stoljeća, a sada je popularna turistička atrakcija s koje se pruža prekrasan pogled na grad i jezero. Turisti mogu istražiti zidine, kule i tamnice tvrđave te naučiti o njezinoj povijesti kroz vođene obilaske.

Važno mjesto u Ohridu je i crkva Svetog Ivana Kanea iz 13. stoljeća koja se nalazi na stjenovitom brežuljku s pogledom na jezero. Zapanjujuća arhitektura i freske crkve svjedočanstvo su bizantskog naslijeđa grada. Crkva je također popularno mjesto za promatranje zalaska sunca nad jezerom.

U Ohridu se nalazi i nekoliko antičkih ruševina, uključujući antičko kazalište, koje datira iz 2. stoljeća prije Krista. Kazalište je izvorno korišteno za gladijatorska natjecanja i kazališne predstave, a sada se koristi za kulturna događanja i predstave. Stara jezgra grada još je jedno arhitektonsko čudo koje vrijedi istražiti. Stari grad je labirint uskih ulica i uličica s tradicionalnim kućama i trgovinama. 

ohridsko jezero baština
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako doći do Ohridskog jezera – prijevoz i savjeti

Za dolazak do Ohridskog jezera na raspolaganju je nekoliko opcija prijevoza:

  • Zrakoplov: Najbliža zračna luka je Ohridska zračna luka Sv. Pavla Apostola, koja se nalazi samo 10 km od centra grada. Nekoliko zračnih prijevoznika nudi izravne letove za Ohrid iz velikih europskih gradova, uključujući Zagreb, Dubrovnik, London, Beč i Rim.
  • Cesta: Ohrid je dobro povezan s drugim gradovima u Sjevernoj Makedoniji i susjednim zemljama mrežom autocesta. Do Ohrida ćete brzo doći autobusom i automobilom, osobito ako dolazite iz susjednih zemalja kao što su Albanija i Grčka ili ste na proputovanju kroz balkanske zemlje.

Kada stignete u Ohrid, kretanje po gradu je lako i praktično. Grad je malen, a većina atrakcija nalazi se na pješačkoj udaljenosti jedna od druge. Za sve koji žele istražiti okolna područja oko jezera, na raspolaganju je nekoliko opcija prijevoza kao što je taxi ili rent-a-car što je zgodna opcija za obitelji ili grupe prijatelja. 

Lokalna jela Ohridskog jezera

Jedno od najpopularnijih jela u Ohridu je tradicionalna makedonska pita koja podsjeća na burek. Radi se od tijesta punjenog raznim slanim sastojcima, poput sira, špinata i mesa, a glavno je jelo makedonske kuhinje. Svježe pečenu pitu možete pronaći u lokalnim pekarama i restoranima oko jezera, a domaćem i toplom jelu sigurno nećete moći odoljeti.

Jelo koje se svakako ubraja u obaveznu degustaciju u Ohridu je i tzv. “tavče gravče”, tradicionalni složenac od paprike, luka i ostalih začina. Osim u vegetarijanskom izdanju, može se pripremati i s mesom, poput janjetine ili kobasicama. Ovo izdašno i ukusno jelo obično se poslužuje s hrskavim kruhom i savršeno je za prohladne večeri. Za ljubitelje morskih plodova, ohridska svježa jezerska pastrva mora se probati. Pastrva (ohridska pastrmka) je lokalnog porijekla i obično se peče na žaru ili prži i poslužuje uz dodatak svježe salate ili pečenog povrća. Osim slanih jela, Ohrid se može pohvaliti i raznim slatkim poslasticama. 

“Tulumbi” je popularna makedonska slastica od prženog tijesta namočenog u šećerni sirup i slična je bliskoistočnoj slastici “qatayef”. Još jedan popularan desert je “baklava”, pecivo napravljeno od slojeva tijesta, orašastih plodova i sirupa od meda. Turisti mogu uživati u poznatom makedonskom vinu i tradicionalnoj voćnoj rakiji. Blaga klima i plodno tlo regije čine je idealnom lokacijom za proizvodnju vina, s nekoliko lokalnih vinarija koje proizvode visokokvalitetna vina.

ohridsko jezero tulumbe
Foto: Shutterstock

Balkanska tura – Crna gora, Albanija i Sjeverna Makedonija

Ako dolazite autom u Sjevernu Makedoniju i Ohridsko jezero, te planirate nekoliko dana ili tjedana provesti na putovanju po Balkanu, savjetujemo da putem posjetite Crnu goru i Albaniju. Zemlja koja graniči sa Sjevernom Makedonijom može se pohvaliti predivnim krajolikom, od plaža, mirnih jezera do gustih šuma. S bogatom kulturnom baštinom koja datira još iz ilirskih i rimskih vremena, Albanija nudi iskustvo za ljude koji traže jedinstvenu avanturu.

Obavezno se zaputite u glavni grad Albanije, Tiranu i istražite šarene ulice, tržnice i tradicionalne kafiće. Posjetite Nacionalni povijesni muzej, muzej Bunk’Art 2 i Et’hem Bey džamiju. Ne zaboravite probati ukusnu albansku kuhinju, posebno poznati byrek, slano pecivo punjeno sirom ili mesom. U posljednjih nekoliko godina, Albanija je postala top destinacija za godišnje odmore, a zašto je toliko privlačna turistima, možete provjeriti na Albanskoj rivijeri. Osim pristupačnih cijena, Albanija ima čisto more, skrivene uvale i plaže koje se sigurno zainteresirati ljude koji traže istinski odmor od gradske buke i gužve.

Crna gora je mala balkanska država smještena na jadranskoj obali. Vrlo autentična zemlja bogata kulturnom i prirodnom ljepotom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Grad Kotor jedno je od najpopularnijih odredišta u Crnoj Gori, i to s dobrim razlogom. Ovaj obalni gradić, smješten između planina i mora, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, kao i Nacionalni park Durmitor koji slovi za jedan od najljepših krajolika u Europi. Ljubitelji prirode će istinski uživati u ovoj zemlji, a na samom kraju balkanske ture, čekat će vas istinski prirodni biser: Ohridsko jezero.