Idemo u Torino: 3 dana u gradu na sjeveru Italije

torino
Foto: Shutterstock

S populacijom od preko 850.000 stanovnika, Torino je glavni grad regije Pijemont i središte industrijskih inovacija, što ga čini fascinantnom mješavinom šarma starog svijeta i modernosti. Zbog svoje arhitekture, znamenitosti i dugačkih bulevara poznat je kao talijanski Pariz, a nekada je bio i glavni grad Italije. Ako se pitate što možete vidjeti u tri dana obilaska ovim predivnim gradom, krenite s nama u Torino. 

Otkrivanje bogate povijesti i arhitekture Torina

Prvog dana vašeg trodnevnog putovanja preporučujemo istraživanje bogate arhitektonske baštine grada. Započnite dan na Piazza Castello, glavnom trgu u Torinu, koji je okružen nekim od najimpresivnijih zgrada u gradu. Palazzo Madama, prekrasna barokna palača, nekoć je bila dom talijanske kraljevske obitelji, dok je Palazzo Reale veličanstven primjer arhitekture 17. stoljeća.

Odatle se uputite do katedrale Svetog Ivana Krstitelja iz doba renesanse u kojoj se nalazi poznato Torinsko platno, za koje neki vjeruju da je grobno platno Isusa Krista. Unutrašnjost katedrale ukrašena je freskama i mramornim skulpturama, što je čini atrakcijom koju moraju posjetiti svi ljubitelji umjetnosti.

Vrhunac arhitektonske baštine Torina je Mole Antonelliana, građevina visoka 167 metara koja dominira obrisom grada. Izvorno izgrađena kao sinagoga u kasnom 19. stoljeću, u Mole Antonelliana danas se nalazi Nacionalni muzej kinematografije, jedan od najvećih i najopsežnijih muzeja kinematografije na svijetu.

Dok lutate povijesnim ulicama Torina, svakako zastanite i divite se prekrasnim gradskim crkvama, kao što je Basilica di Superga, s koje se pruža panoramski pogled na grad i okolne planine. I ne zaboravite prošetati Quadrilatero Romano, najstarijom četvrti grada, gdje možete otkriti skrivene dragulje kao što su Porta Palatina, drevna rimska vrata koja i danas postoje.

torino povijest
FOTO: SHUTTERSTOCK

Torino gastro ponuda – od jutra do večeri

Započnite dan tipičnim talijanskim doručkom od kave i kroasana u jednom od brojnih torinskih kafića, kao što je Caffe Mulassano, povijesni kafić koji poslužuje goste od 1907. godine. Za ručak se uputite u Quadrilatero Romano, najstariju četvrt Torina, gdje možete grickati grisine, kušati razna tradicionalna talijanska jela, uključujući tjesteninu, pizzu i regionalne specijalitete kao što su agnolotti i bagna cauda. 

Navečer istražite torinsku aperitivnu scenu i uživajte u piću prije večere i ukusnim predjelima. Moderna četvrt San Salvario odlično je mjesto za početak, s brojnim barovima i restoranima koji nude razna pića i grickalice. Ako ste željni avanture, kušajte lokalni specijalitet kao što je koktel Vermouth di Torino s vinom koje potječe iz Torina.

Za večeru se uputite u jedan od brojnih restorana u Torinu i kušajte ukusna talijanska jela kao što su risotto alla milanese, vitello tonnato ili poznati gradski goveđi odrezak, bistecca alla fiorentina. I naravno, nijedan obrok u Torinu nije potpun bez slatkiša, stoga svakako kušajte neke od poznatih gradskih slastica, poput gianduje ili bicerina.

Parkovi i vrtovi u Torinu

Prvog dana vašeg trodnevnog obilaska Torina, preporučujemo šetnju prekrasnim gradskim parkovima i vrtovima, koji nude oazu mira usred vreve gradskog života. Započnite dan u Parco del Valentino, jednom od najvećih i najpopularnijih parkova u gradu, koji se nalazi uz obalu rijeke Po. Zatim krenite do Giardino Roccioso, kamenjara koji se nalazi unutar Torinskog botaničkog vrta. Ovaj jedinstveni vrt sadrži niz rijetkih i egzotičnih biljaka, kao i niz vodopada i jezerca koji stvaraju mirnu atmosferu.

U poslijepodnevnim satima posjetite Parco della Pellerina, prekrasan park koji se nalazi na sjeverozapadu Torina. Bujno zelenilo parka, vijugave staze i jezero čine ga popularnim mjestom za lokalno stanovništvo i turiste. Na kraju, svakako svratite do Parca della Collina koji se nalazi na brežuljku s kojeg se pruža pogled na grad. 

torino italija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Umjetnost i kultura u Torinu – muzeji, galerije i kazališta

Drugi dan vašeg trodnevnog obilaska Torina posvetite uranjanju u bogatu umjetničku i kulturnu baštinu grada. Započnite dan u Museo Egizio, jednom od najvažnijih muzeja staroegipatske umjetnosti i artefakata na svijetu. Ogromna zbirka muzeja uključuje više od 30. 000 predmeta, uključujući sarkofage, mumije i repliku poznate Tutankamonove grobnice.

Zatim produžite do Pinacoteca Agnelli, prekrasnog muzeja umjetnosti koji se nalazi unutar zgrade Lingotto, koja je nekoć bila tvornica Fiat. Impresivna zbirka muzeja ima djela nekih od najpoznatijih svjetskih umjetnika (Picassa, Renoira i Matissea), kao i niz talijanskih umjetnika.

U poslijepodnevnim satima istražite suvremenu umjetničku scenu Torina posjetom Fondazione Sandretto Re Rebaudengo. Radi se o galeriji suvremene umjetnosti koja izlaže djela nekih od najboljih umjetnika u usponu iz cijelog svijeta. Zbirka galerije sadrži različite medije, uključujući slikarstvo, skulpturu i video.

Navečer doživite uspješnu scenu izvedbenih umjetnosti u Torinu posjećujući predstavu ili koncert u jednom od brojnih gradskih kazališta, kao što su Teatro Regio ili Teatro Carignano. Ova prekrasna kazališta nisu samo arhitektonska remek-djela, već nude i uvid u bogatu kulturnu baštinu Torina.

Istraživanje torinskih tržnica i trgovačkih četvrti

Zadnji dan vašeg trodnevnog obilaska Torina, preporučujemo istraživanje gradskih tržnica i trgovačkih četvrti. Započnite jutro na tržnici Porta Palazzo, jednoj od najvećih otvorenih tržnica u Europi. Ova užurbana tržnica nudi širok izbor proizvoda, uključujući svježe proizvode, meso, sireve i rukotvorine. Uzmite si vremena da istražite brojne štandove na tržnici i svakako kušajte neke od ukusnih lokalnih specijaliteta.

Zatim se uputite u Via Garibaldi, jednu od najpopularnijih trgovačkih četvrti u gradu. Ova ulica pogodna za pješake ima razne trgovine i butike, kao i brojne povijesne znamenitosti i zgrade. Lagano prošećite ulicom, a usput svakako svratite u neki od brojnih kafića i restorana.

Završite dan u Eataly Torino Lingotto, kompleksu hrane i trgovine smještenom u povijesnoj zgradi tvornice Fiat. Ovo jedinstveno odredište nudi širok izbor domaće hrane i proizvoda, kao i niz restorana i kafića koji prikazuju najbolje od talijanske kuhinje.

Kraljevske rezidencije Torina: pogled u slavnu prošlost grada

Torino ima kraljevske rezidencije koje nude pogled u slavnu prošlost grada. Zadnji dan vašeg trodnevnog putovanja preporučujemo da istražite ove veličanstvene građevine. Započnite dan u Palazzo Reale, nekadašnjoj rezidenciji kuće Savoja, koja je stoljećima vladala Italijom. Velebne dvorane i raskošni namještaj palače nude fascinantan uvid u živote talijanskog plemstva, dok njezina impresivna zbirka umjetnina uključuje djela slavnih umjetnika poput Caravaggia i Rubensa.

Torino ima prostrani kompleks palača koji je nekoć bio ljetna rezidencija kuće Savoja. Reggia di Venaria sadrži ogromnu zbirku umjetnosti i artefakata u palači, a uključuje djela poznatih umjetnika poput Leonarda da Vincija i Michelangela, kao i niz rijetkih knjiga i rukopisa. Još jedan vrhunac torinske kraljevske baštine je Castello di Rivoli,  dvorac u kojem se danas nalazi Muzej suvremene umjetnosti. Prekrasno zemljište i arhitektura dvorca čine ga atrakcijom koju moraju posjetiti ljubitelji umjetnosti, dok njegova zbirka suvremene umjetnosti uključuje djela nekih od najpoznatijih svjetskih umjetnika.

Torino je nezaobilazan i za posjet Palazzinu di Stupinigi, lovačkoj kuću koja je nekoć bila omiljena rezidencija talijanskog plemstva. Vrtovi i namještaj kolibe nude fascinantan uvid u živote talijanske elite, dok njezina impresivna zbirka umjetnina i artefakata uključuje djela poznatih umjetnika poput Tiziana i Van Dycka.

Torino noću – zabava do kasnih noćnih sati 

Trećeg dana vašeg trodnevnog putovanja preporučujemo da istražite noćni život grada posjetom nekim od njegovih najpopularnijih barova, klubova i restorana. Torino je poznat po dobroj i ugodnoj atmosferi , kao i odličnim noćnim provodima. Započnite večer na Piazza Vittorio Veneto, prekrasnom trgu smještenom u srcu grada koji je okružen raznim barovima i restoranima. Trg je popularno mjesto za lokalno stanovništvo i turiste, te je odlično mjesto za početak noćnog izlaska.

Zatim se uputite u četvrt San Salvario, koja je poznata po noćnom životu. Na ovom modernom području pronaći ćete sve popularne barove, klubove i restorane koji nude ukusnu torinsku kuhinju. U kasnim večernjim satima svakako posjetite tržnicu Balôn koja se održava subotom navečer u četvrti Porta Palazzo. Ova šarena tržnica nudi raznovrsnu uličnu hranu, živu glazbu i zabavu te je odlično mjesto za doživljaj eklektične kulture Torina.

Na kraju, noć završite posjetom Caffe Mulassano, jednom od najstarijih i najpoznatijih kafića u Torinu. Ovaj prekrasni kafić poznat je po ukusnoj vrućoj čokoladi i tradicionalnom bicerinu, poznatom torinskom piću koje se pravi od espressa, čokolade i vrhnja.

torino zabava
FOTO: SHUTTERSTOCK

Torino – središte automobilskih inovacija

Torino je više od jednog stoljeća središte automobilskih inovacija. Grad je dom nekih od najpoznatijih marki automobila na svijetu, uključujući Fiat, Lancia i Alfa Romeo, što ga čini glavnim igračem u automobilskoj industriji. Reputacija Torina za automobilsku izvrsnost izgrađena je na bogatoj povijesti tehnoloških inovacija i inženjerske stručnosti koja nastavlja napredovati do danas.

Torino korijene automobilske industrije vuče od kasnih 19. stoljeća kada je grad postao središte proizvodnje i inženjeringa. U to su vrijeme automobilski pioniri Torina počeli eksperimentirati s novim tehnologijama, što je na kraju dovelo do osnivanja Fiat Automobile Company 1899. Od tog trenutka nadalje, Torino je postao sinonim za automobilske inovacije, s mnogim drugim automobilskim tvrtkama koje su se uspostavile u gradu, uključujući Lanciu i Alfa Romeo.

Jedan od čimbenika koji je pridonio usponu Torina u automobilskoj industriji bila je dostupnost kvalificirane radne snage. Gradska sveučilišta i tehničke škole osiguravale su stalan dotok inženjera, dizajnera i mehaničara, dok je lokalna vlast ulagala u infrastrukturu i objekte za podršku rastućem automobilskom sektoru. Kombinacija kvalificirane radne snage i povoljnih uvjeta učinila je Torino idealnim mjestom za proizvođače automobila, a industrija je brzo krenula.

torino automobili
Foto: Shutterstock

Tijekom godina Torino je bio odgovoran za neke od najlegendarnijih i najinovativnijih automobila u povijesti. Fiat je posebno bio na čelu automobilske tehnologije, uvodeći mnoge revolucionarne inovacije. Lancia i Alfa Romeo također su ostavili traga u automobilskoj industriji, pri čemu je Lancia poznata po svojim luksuznim vozilima, a Alfa Romeo po svojim sportskim automobilima.

Danas je Torino i dalje veliki igrač u automobilskoj industriji, a mnoge gradske tvrtke još uvijek proizvode vrhunske automobile i tehnologije. Fiat je, primjerice, sada dio grupe Stellantis i nastavlja proizvoditi automobile u Torinu, kao i Alfa Romeo i Lancia. Automobilska industrija u Torinu također se proširila na nove tehnologije, kao što su električna i autonomna vozila, kao i istraživanje održivih materijala i proizvodnih procesa.