Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
6.75
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 7.59
POLOŽAJ

Selce je mali primorski gradić smješten u slikovitoj uvali, nadomak Crikvenice. Nekad naselje ribara i zidara, danas je Selce atraktivna turistička destinacija. Svojom blagom klimom, privlači brojne turiste tijekom cijele godine.

 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Povijest Selca seže u doba Rimljana, a naziv Selce se prvi put spominje 1366. godine kao dio Bribirske župe.
Još potkraj 6. stoljeća hrvatska plemena naseljavaju ovo područje. Asimiliraju zatečeno romansko stanovništvo i od njih preuzimaju vještinu uzgoja vinove loze.
Tijekom srednjeg vijeka Selce je bilo poznato po svojim vinogradima. Uz zemljoradnju i stočarstvo, postupno se razvijaju ribarstvo i pomorstvo.
1224. godine Krčki knezovi dolaze u posjed Vinodola  pa time i Selce dolazi u posjed ove velikaške obitelji. 1572. godine Selce i gotovo cijeli vinodolski posjed preuzimaju knezovi Zrinski koji potiču trgovinu. Tako se i trgovačka luka u Selcu intenzivno  razvija.
Lokalno stanovništvo se tradicionalno bavilo vinogradarstvom, maslinarstvom, ovčarstvom i tunolovom. Masline su se prerađivale u čak tri mlina za preradu maslina, tzv. „toča“.
Uz ribarstvo, Selčani su se u 19. stoljeću bavili pomorstvom i trgovinom pa je potkraj 19. stoljeća u mjestu bilo dvadesetak većih jedrenjaka kojima se prevozilo  vino, ulje i druga roba.
Uz zanimljivu povijest, Selce ima i bogatu kulturnu baštinu.
Kapela svetog Josipa prvotno je bila svetište barokne Crkve svete Katarine. Crkveni oltar sagrađen je pod utjecajem venecijanskih majstora koji u ovim krajevima grade barokne „zlatne oltare“.
U zelenilu malenog parka nalazi se Kapela svete Katarine za koju se pretpostavlja da potječe iz doba predromanike.
Župna crkva svete Katarine sagrađena je 1888. godine u stilu visokog historicizma. Glavni oltar izradio je od mramora poznati riječki majstor Pietro Rizzi, a slikar Giovanni Fumi izradio je sliku Sv. Katarine koja se nalazi iznad svetohraništa. Svod u svetištu oslikao je Ferdinand Ludwig iz Senja. Iz stare crkve su prenesene orgulje i barokna kamena krstionica.
Selački naziv za sve izvore vode je polača. Ispod Crkve Sv. Katarine nalazi se posljednja polača na kojoj je uređeno perilo tj. prostor za pranje.
Na zidu pored izvora nalazi se mozaik koji prikazuje selčanku u narodnoj nošnji koja dolazi na vodu s brentom tj. kantom.
Da bi se smanjile ljetne žege, Ugarska pomorska gubernija dala je sagraditi veliku vodospremu, o čemu postoji memorijalni natpis na vanjskom zidu.
U središtu Selca nalazi se galerijski prostor s potpuno sačuvanim postrojenjem i opremom Toča. Nažalost, zgrada je bila zatvorena te nismo uspjeli ući u nju kako bismo iz blizine razgledali Toč.
Posljednji selački toč sagrađen je od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina, vjerojatno u 18. stoljeću. Sadrži monolitni kameni kotač, prešu za cijeđenje te kamene posude za čuvanje ulja i raznovrsne druge drvene posude.
 

ŠETNJA MJESTOM

Selce je predivnom šetnicom spojeno s obližnjom Crikvenicom. Turstička tradicija je vrlo duga i seže u prošlost čak do 1880. godine kada u Selce dolaze prvi turisti. Ubrzo se osniva „Zadruga morskog kupališta“ koja gradi prvo drveno kupalište. Početkom 20. stoljeća grade se brojne vile, a 1911. godine osniva se „Društvo za uređenje i proljepšanje mjesta“.
Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća turizam u Selcu doživio je pravi procvat. Na predjelu uvale Slana je uređen autokamp.

Uz prekrasno uređena igrališta za djecu, Selce se može pohvaliti lijepo uređenim i dobro održavanim parkovima i cvijećnjacima u kojima ćete zasigurno uživati.
 
 
 
 
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Selcem svakako dominiraju lijepo uređene plaže koje se protežu na sjever sve do Crikvenice.
Ono što nas se vrlo dojmilo za vrijeme našeg boravka u Selcu su odlični specijaliteti primorske kuhinje koje smo isprobali. Više o našoj tradicionalnoj večeri u Selcu saznajte u GASTRO KUTKU!
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Selce je vrlo ugodna destinacija blage klime i  prepuna zelenila koja će se osobito svidjeti djeci i gostima koji traže malo opušteniji odmor.
Kao dobre strane naglašavamo prekrasna igrališta za djecu, lijepo uređenu šetnicu uz more kojom možete doći do Crikvenice te dodatne sadržaje na plažama.
Kao negativne strane, a to je boljka gotovo svih mjesta na obali, manjak parkirališnog prostora u sezoni te ponudu večernje zabave za mlade iako je Crikvenica koja pruža malo više zabave u blizini.
 
 
NE PROPUSTITE!

Župna crkva Sv. Katarine
Kapela Sv. Katarine
Kapela Sv. Josipa
Toč – mlin za masline

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!