Putovanje u Nepal – zemlju pod oblacima

Ako želite krenuti na putovanje koje će na vas ostaviti duboki trag trebali bi se zaputiti u Nepal, zemlju u kojoj ćete otkriti koliko malo toga čovjek treba da bi bio sretan i koliko snažan može biti kada je potrebno. Ovo je siromašna zemlja koja će učiniti da se u njoj osjećate slobodnije nego bilo gdje na svijetu, a taj osjećaj nećete zaboraviti godinama.

Za one koji ne znaju Nepal se nalazi u Aziji, između Kine i Indije, i jedna je od rijetkih azijskih zemalja koja nikada nije bila kolonizirana.

Čak 8 od 10 najviših svjetskih vrhova se nalazi u Nepalu, u što je uključen Mt. Everest, planinarski san.

Katmandu – glavni grad i živi muzej

Foto: Pixabay

Glavni grad Nepala je Katmandu, grad u kojem živi čak četiri milijuna stanovnika, od kojih gotovo devedeset posto prakticira hinduizam. Katmandu je zapravo spoj tri velika grada: Katmandua, Patana i Bhaktapura i zbog toga ima čak tri glavna tri središnja trga, tri stare palače i na stotine hramova diljem grada.

Ovo je grad smješten u dolini, na 1450 metara nadmorske visine, okružen visokim planinama i zagađen prašinom koja se ne može dignuti dovoljno visoko da napusti dolinu. Kirurška maska za lice je normalna stvar u ovome gradu jer život na prašini nije za svakoga, a mnogo ljudi je oboljelo od alergije, astme, bronhitisa ili neke druge bolesti dišnog sustava.

Promet u Nepalu je kaotičan, semafora je tek nekoliko, a zebre ničemu ne služe jer se nitko na njih ne obazire. Sva prometna komunikacija svodi se na trubljenje i mahanje rukama. Oni su dodatan teret situaciji s prašinom jer ju kontinuirano podižu u zrak. Stoga je glavni problem Katmandua neasfaltiranost cesta.

Osim toga, higijena je u Nepalu na vrlo niskim granama i nikoga previše ne uzbuđuje, osim turista koji su naučeni na drugačiju okolinu i smještaj. Gdje god se smjestite znajte da vam neće biti jako udobno jer Nepalci vole spavati na tvrdim krevetima i tvrdim jastucima.

Vjera, položaj žena i još mnogo toga

Foto: Pixabay

Budizam i hinduizam su glavne vjere, s tim da budista ima oko 10%, a hinduista barem osam puta više. Nepal je jako važan budistima jer se smatra rodnim mjestom Bude pa u njega hodočaste milijuni budista iz svih krajeva svijeta.

Nije ih teško razlikovati jer budisti briju glavu u potpunosti dok hinduisti ostavljaju čuperak na glavi.  Nakon prvog brijanja oko vrata im se veže deblji konac koji je znak da mogu raditi muške stvari.

Posjetitelje hrama je lako prepoznati jer oni na čelu imaju crveni znak. Ponekad je i žuti, a ponekad je riječ o tri okomite linije od pepela koje te podsjećaju na to da ćeš i ti jednom postati prah.

Krava je ovdje sveta životinja, a zbog namjernog ubijanja krave dobije se zatvorska kazna od dvadeset godina. Govedina nije dip njihove prehrane.

Trg koji se smatra najsvetijim zove se Durbar i na njemu se nalaze isključivo hramovi, te poneka kuća. Ovo je mjesto na kojeg dolaze turisti koji žele vidjeti malu božicu Kumari u hramu. Riječ je o djevojčici iz budističke obitelji koja se još kao malena dovodi u hram. Bira se djevojčica koja mora imati 32 savršenstva, kosu do struka i tijelo bez ožiljka, i ona će biti utjelovljenje božice najkasnije do 11 godine jer božica ne smije imati niti jednu prolivenu kap krvi. ove djevojčice kasnije ostaju djevice, ne žene se i dobiju mirovinu, ali moraju nastaviti živjeti u izolaciji.

Osim kulta božice, žene su u Nepalu građani drugog reda, osobito u periodu kada imaju menstruaciju. Tada čak spavaju na podu jer  ne smiju s mužem u krevet. Za neudane žene se smatra da će završiti u paklu zbog toga. Nepal je patrijarhalno društvo pa su muškarci ti koji idu na posao, a žene su domaćice.

Na rijeci Bagmati nalazi se hram Pashupatinath, najsvetiji hinduistički hram u Nepalu u kojem hindusi vrše obrede kremacije. Tijela se kremiraju na rijeci, i taj je čin u potpunosti utkan u njihovu svakodnevicu tako da se istovremeno u blizini odvija normalan život pa se tako u blizini mjesta kremiranja igraju djeca. Pepeo se zatim stavlja u rijeku, a nedaleko od tog mjesta žene peru rublje. 

Moramo spomenuti i druga dva grada unutar Katmandua – Patan i Bhaktapur. U svakom od njih se nalazi palača, glavni trg i hramovi. Bhaktapur je poseban po svojim Lavljim vratima, Galeriji umjetnosti i hramu Nijatapola koji se ne moraju posjetiti.

U Patanu se nalazi više od 1200 budističkih i hinduističkih spomenika.

Nepal – zemlja s tisuću lica

Foto: Pixabay

Nepal je posebno poznat po svojim stepenicama, kojih ima posvuda. Ovo je osobito uočljivo prilikom posjeta poznatom budističkom hramu majmuna imenom Svajambunat, koji se nalazi na brdu uzdignutom blizu centra. Do hrama na vrhu vode tisuće stepenica, a tijekom penjanja ćete doživjeti posebno iskustvo s majmunima: oni će skakati na vas i pokušati vam oteti torbe, hranu i foto-aparate.

Još jedan poseban dio grada je hipi četvrt Tamel, u kojem se nalazi mnogo šarenih trgovina, štandova s ukusnom uličnom hranom, barova i mnogo drugih sadržaja. Hipiji su se u Nepal doselili šezdesetih godina jer je im je u ovoj zemlji bilo dopušteno da žive život kakav su god htjeli. 

U kaosu grada nalazi se mjesto koje kao da ne pripada tamo. Riječ je o Vrtu snova, mjestu omiljenom romantičarima i ljudima koji se žele opustiti. Nije neobičan prizor vidjeti ljude kako drijemaju na klupama vrta pod otvorenim nebom, u čistom zraku lišenom prašine. 

Vrt je okružen visokom ogradom kako bi spriječio ulazak prašine, prepun je staza s krasnim fontanama, povijesnim građevinama i ogledalima. Osim prekrasnih stabala ovaj vrt resi i predivno cvijeće, ali i voćke. Posebno atraktivna su stabla bambusa.

Nepalska jela su jako začinjena pa ako dolazite kao turist morate napomenuti ako želite da smanje ljutinu. Nacionalnim jelom kojeg svi preporučuju smatra se momo, veliki raviol koji je obično punjen ili mesom ili povrćem.  Cijene hrane nisu skupe, ali alkohol jest.

Prehrana Nepalaca bazira se na vegetarijanstvu i vrlo je ukusna i zasitna. Posebno popularan je kruh nan s češnjakom. Hrana se ovdje jede rukama i većina hrane se bazira na riži koja je u ovoj zemlji svetinja.

Čak 80% Nepalaca se bavi poljoprivredom, živi na selu i ima jako mala primanja pa nije niti čudno da im je jeftina riža baza svih obroka. 

Mount Everest  ili Sagarmatha – kraljica neba

Foto: Pixabay

Vrh Mt. Everesta nalazi se na 8848 metara nadmorske visine i svake godine naraste za još pola centimetara. Ovaj je vrh ime dobio u 19.stoljeću, po čovjeku koji je započeo s istraživanjem Himalaje, Georgeu Everestu.

Na Mt. Everest se moguće popeti samo u periodu od nekoliko tjedana čemu je uzrok jak vjetar koji može doseći brzine od 300 km/h. Idealno vrijeme za odlazak su studeni i svibanj.

Ova se planina smatra najsmrtonosnijom na svijetu što se tiče planinara pa od 8 tisuća penjača njih tri stotine je rezultiralo smrću. 

Do vrha se može doći putem čak 18 staza, a jedna od češće korištenih je nepalska – East Ridge.

Nepal – Jeste li znali….?

  • da najstarija nepalska legenda kaže da u visokim planinama Himalaja živi Jeti, ogromno snježno majmunoliko biće
  • da u Nepalu živi 900 različitih vrsta ptica, više nego u Africi i Europi zajedno
  • da se u radijusu od 15 kilometara u glavnom gradu Katmanduu nalazi čak 7 kulturnih spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a
  • da Nepal ima svoj poseban kalendar „Bikram Sambat“ koji je ispred gregorijanskog kalendara pa je tamo sada 2078. godina
  • da se u Nepalu govori više od 30 različitih jezika i dijalekata
  • da je nepalska zastava najstarija službena zastava na svijetu, prepuna simbola i nebeskih tijela
  • da Nepalci slave Novu godinu u travnju
  • da planine zauzimaju 75% ukupne površine zemlje