Malta od početka ljeta dopušta dolazak svim turistima

Odlične vijesti za sve one koji se na ljeto misle uputiti na malu otočnu zemlju u srcu Mediteranskog mora – Maltu. Tamošnje vlasti najavile su da će od početka lipnja njihov prekrasni otok moći posjetiti svi turisti, nevezano uz to jesu li se cijepili ili ne. Oni su dali „zeleno svjetlo“ svim eventualnim posjetiteljima, no naravno, nešto će se pitati i vlasti drugih država koje će same odrediti politiku koju će njihovi stanovnici morati poštivati. Krajem ožujka bilo je najavljeno da će na Maltu i ostale otoke malteškog arhipelaga, kao što su Comino i Gozo, kročiti jedino cijepljeni turisti, no tamošnje vlasti popustile su mjere. Za ulazak u zemlju neće tražiti niti rezultate netom obavljenog Covid testa.

Plan malteškog ministra europskih i vanjskih poslova

Međutim, kao što smo već i spomenuli, mnogo toga će ovisiti o državama iz kojih dolaze potencijalni turisti. Iako su Maltežani „široke ruke“, trenutno su u pregovorima s Europskom komisijom i njihovom predsjednicom Ursulom von der Leyen da dodijeli „zelene putovnice“ onima koji žive u Europskoj uniji te su se cijepili. Tako bi im se omogućio neometani dolazak na malteško otočje. Malteški ministar europskih i vanjskih poslova, Evarist Bartolo, ljudima iz EK-a predstavio je plan u kojem je iznio ideju o spomenutoj „zelenoj putovnici“ koju će turisti pokazati prilikom dolaska na Maltu. Oni koji se nisu cijepili, pak, morat će sa sobom imati potvrdu negativnog rezultata na PCR testu koji će trebati obaviti nekoliko sati uoči dolaska na Maltu.

Britanci se nadaju posjeti Malte

Velikom dijelu Europljana trenutno su onemogućena putovanja u druge zemlje. Naravno, postoje zakonski dopušteni razlozi za odlazak izvan svoje države, ali, nažalost po mnoge, odmor nije jedan od njih. Oni koji se odluče „poigrati“ sa zakonom kršeći ga, mogli bi doživjeti „propuh“ u svom novčaniku. Tako, primjerice, u Velikoj Britaniji kazne za kršenje takvih zakona sežu i do 5.000 funti. Tamošnji se stanovnici nadaju da bi se to trebalo ukinuti do 17. svibnja, čime bi imali dopust za odlazak na ljetovanje već u lipnju, a samim time bi mogli posjetiti i Maltu.

Odlične brojke

Program cijepljenja trenutno na Malti ide vrlo dobro. Čak ih je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila, što i ne čudi kad se brojke uzmu u obzir: više od 40 posto punoljetne populacije primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19, a dnevno imaju manje od 100 zaraženih. To bi za turiste, koji se spremaju doći na ovu otočnu zemlju udaljenu manje od 100 kilometara južno od Sicilije, morao biti dobar znak.

Brojni zrakoplovni prijevoznici

Malteški ministar Bartolo najavio je da je sklopio dogovor s 18 zrakoplovnih prijevoznika koji će ovo ljeto letjeti na Maltu, među kojima je i Air Malta, te bi se tako „pokrilo“ 70 posto ruta koje je otok imao 2019. godine. Također, ministar je istaknuo da su od tih 18 kompanija četiri potpuno nove, a tamošnje turističke vlasti su u pregovorima s još četiri zrakoplovne firme. Oni koji više vole putovati morskim putevima, umjesto zračnima, također će doći na svoje. Najavljena su putovanja najmanje 34 lučka broda do kraja lipnja te će kruzeri nastaviti putovati i nadolazećeg ljeta.

Izdvaja se od ostalih mediteranskih zemalja

Prekrasna Malta nesumnjivo je jedna od najljepših zemalja na svijetu. Zapravo, njezin šarm svake godine privlačio je više od dva milijuna posjetitelja, no zbog trenutnog stanja ta je brojka pala. Tamošnje su vlasti više puta ponovile da si ne mogu priuštiti prošlogodišnji turistički „fijasko“, te su stoga liberalizirali vlastite mjere. Također, Malta svojim blagim vremenom, netaknutim vodama i živahnom kulturom kakve nema nigdje drugdje, ovo je učvrstila je svoje ime u turističkoj industriji i izdvaja se od ostalih mediteranskih zemalja.