Plaža Donja Luka – dio plavog raja Makarske Rivijere

S koje god strane pokušali prići Makarskoj Rivijeri nemoguće je izbjeći predivni prizor prirode – Biokovo. Svojom veličinom djeluje poput pravog zaštitnika svih naselja i sela koja se nalaze ispod njega. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća, turisti i posjetioci su u Makarsku Rivijeru dolazili isključivo brodovima te su tako zapravo mogli itekako uživati u krajoliku i pogledima koji su se prostirali dokle seže horizont. Danas to nije toliko popularna opcija budući da je 1965. godine izgrađena cesta koja je sada uglavnom prvi izbor posjetioca. Iako i taj način dolaska nudi neke divne poglede, teško se može mjeriti s korištenjem brodova. Danas postoje razne lučice i marine za brodice, a s kopna se do Makarske Rivijere dolazi s jugoistoka iz Ploča. Prvo mjesto u koje se tim putem ulazi je Gradac. Iz smjera sjeverozapada dolazi se od Omiša. Za one željne planinskog krajolika tu je opcija dolaska preko Biokova iz smjera Vrgorca. Ravnodušnim neće ostaviti nikoga prizori koji sežu do Rivijere pa od Drašnica preko Podgore, Tučepa, Makarske, Brela sve do Splita, na otoke Hvar, Brač, Korčulu te poluotok Pelješac.

Iz kojeg god od ovih smjerova dolazili posjetioci do Makarske Rivijere, imat će priliku svjedočiti starim naseljima koja su smještena pod liticama Biokova, a samim time i arhitekturi te načinima građenja starih kuća i konoba. Što se više budu približavali obali moći će uočiti sve novije građevine kao hotele, kuće i vile koje su integrirane u stara ribarska naselja.

Po dolasku na željenu lokaciju, posjetiocima i turistima će se nuditi velik broj raznih atrakcija i plaža, a ona koju vrijedi izdvojiti je plaža pod imenom Donja Luka. Ona se nalazi u samom centru Makarske i duga je čak nekoliko kilometara, a proteže se skroz do poluotoka sveti Petar. Njena popularnost ne zna za dobne granice pa je tako atraktivna među svim uzrastima. Nabrajati aktivnosti koje se nude posjetiocima i turistima na plaži potrajalo bi, ali vrijedi izdvojiti ono najvažnije. Moguće je na plaži iznajmiti ležaljke i suncobrane. Nešto mlađa populacija može uživati u vodenim toboganima, pedalinama i igralištima za razne sportove. Jedna od najpopularnijih atrakcija je ona za avanturiste i osobe koje traže malo adrenalinskog uzbuđenja. Naravno, riječ je o bungee jumpingu. Ako ima nešto što možda nije spomenuto, nema veze jer šanse su vrlo visoke da se svejedno može pronaći na licu mjesta. Plaža također nudi svojim kupačima i mnoštvo hladovine jer je okružena drvećem. Veliki plusevi mogu se ostaviti i kada je riječ o broju tuševa te zahoda jer se doslovno nalaze na svakih par metara. Uz to, postoji i infrastruktura koja omogućava invalidima ulaz u vodu i teško je reći koliko puno zapravo to znači osobama s invaliditetom.

Još jedna garancija za sve posjetitelje je da definitivno neće ostati gladni ili žedni. Ugostiteljska ponuda na visokoj je razini pa tako postoji puno lokala koji će uslužiti svakoga, bila riječ o fast food štandovima ili pravim uglednim restoranima. Za opuštanje na samoj plaži tu su različiti beach i cocktail barovi koji su omiljena mjesta mlađoj populaciji koja se uz piće želi opustiti ili plesati uz glazbu u bilo koje doba dana i noći.

Snalažljivi vlasnici hotela i apartmana gradili su svoje objekte odmah uz plažu što je velika prednost, ali ima i poneku manu. Naime, u jeku sezone vrlo je izgledno kako će se stvoriti veće gužve oko plaže i hotela i pojedincima bi moglo biti teško naći mjesta za sebe na plaži, tim više ako se radi o većoj skupini ljudi. No, za takve situacije možemo reći da su samo sitnice koje blijede u usporedbi s predivnim ostatkom vremena koje će iskusiti apsolutno svaki posjetitelj ovog rajskog mjesta.