Dolina Neretve – zeleni dragulj hrvatskog juga

Iako Dubrovačko-Neretvanska županija nije najčešći izbor tijekom planiranja savršenog odmora (naročito u usporedbi s ostalim dijelovima Dalmacije), svakako spada u jednu od značajnijih odredišta za sve one koji žele pomnije istražiti skrivene bisere Lijepe Naše.

Točnije, mnogi koji se i odluče uputiti put krajnjeg juga, ostanu fokusirani prvenstveno na Dubrovnik. Iako prelijep i apsolutno vrijedan svake posjete, popularni King’s Landing nije jedino čime vas ova županija može očarati. Zato smo danas tu da predstavimo jednog od važnijih hrvatskih dragulja – dolinu Neretve.

Prekrasan krajolik

Neretva je rijeka koja izvire na 1.095 m nadmorske visine ispod planina Lebršnik i Zelengore u Bosni i Hercegovini. Kroz ovu posebnu zemlju koja također nudi pregršt nevjerojatnih ljepota, protječe dužinom od 205 km; dok sa svojih posljednjih 20 km prolazi kroz Hrvatsku. Upravo je u tom dijelu Neretva formirala deltu koja pruža savršenu sliku jednog od najživopisnijih dijelova naše domovine.

Proteže se na 20.000 hektara i ispresijecana je brižno održavanim poljima, nizinama i prekrasnim zelenim površinama koje vas jednostavno mame da se zaustavite i uživate u pogledu, čak i ako vas je put samo naveo dalmatinskom magistralom bez plana da zapravo i posjetite to područje.

Uz magičan izgled, dolina ujedno nudi i bogati svijet flore i faune koji, primjerice, bilježi oko 310 vrsta ptica. Među njima se mogu vidjeti i pojedine europski ugrožene vrste kao što su morski kulik, patka njorka i bukavac. Cjelokupno ušće sa sprudovima i plićacima, okolne šikare i vodene površine generalno izuzetno su bitan dio za selidbu, zimovanje i gniježđenje svih ptica koje nastanjuju dolinu.

Nekada se ova moćna rijeka granala u dvanaest rukavaca, dok su, kao posljedica melioracija, danas ostala samo četiri. Ipak, i oni su dovoljni da uživate u kupanju, zabavi s društvom ili, pak, kitesurfingu – izuzetno zanimljivoj sportskoj aktivnosti koja se posljednjih godina posebno popularizirala na tom području.

Pješčane plaže i sportske aktivnosti

Ukoliko želite istražiti posebnosti koje skriva ušće Neretve, ali i iskusiti nešto više od lijepog pogleda, dostupne su vam i prekrasne pješčane plaže koje su posebno zanimljive onim najmlađima. Bez brige, ovo je područje izuzetno sigurno budući da, nakon ulaska, voda u jednom trenutku dođe do koljena – što je zapravo visina na kojoj se zadržava i narednih pola kilometra.

Što se više približavate dijelu gdje se rijeka ulijeva u more, voda postaje hladnija. Uz to, svakodnevno su prisutni i vjetrovi maestral i tramontana, što dovodi do toga da su upravo na tom području kitesurferi pronašli svoj adrenalinski raj.

Ukoliko se odlučite okušati u ovom iznimnom sportu, a niste sigurni u svoje sposobnosti, bez brige – dostupan vam je i tim stručnih i strpljivih instruktora koji će vas podučiti svemu što trebati znati, kao i pomoći da prebrodite sve one početne poteškoće u upravljanju i borbama sa surferskom daskom. Idealno je okušati se u kitesurfingu u razdoblju od svibnja do rujna jer je upravo tad sezona koja pruža idealne uvjete za iskoristiti sve blagodati ovog posebnog sporta.

Naravno, ako ipak preferirate sigurnost kopna, možete se uvijek pridružiti lokalcima u obližnjem beach baru te uživati u dobrim vibracijama, glazbi i promatranju vratolomija hrabrih surfera.

Uz sve spomenuto, ušće Neretve ima i područje natkriveno borovima što ga čini pogodnim i za kampiranje, roštiljanje ili jednostavno relaksirajuće druženje s dragim vam ljudima. Za savršen odmor doista ne treba puno, zar ne?

Kulturna baština

Naravno, dolina Neretve ima ponešto i za one koji, uz prirodne ljepote i sportske aktivnosti, žele uživati i u upoznavanju kulturne i povijesne pozadine ovog posebnog kraja. Prije svega tu je arheološki muzej Narona, prepun zanimljivih priča i informacija o nalazištima ostataka rimskog hrama i impresivnih mramornih skulptura izuzetne visine na tom području.

Narona je zapravo bila nadaleko poznato trgovište starih Grka, čiji počeci sežu u 4. st. prije Krista. Uz to, za vrijeme vladavine cara Augusta, ujedno je bila i upravno središte. Cijelo je mjesto prepuno rimskih vila, mozaika, nadgrobnih natpisa, kao i gradskih bedema s kulama koji svjedoče bogatom i zanimljivom povijesnom zaleđu.

Osjetiti starije tragove civilizacije ispisane u kamenu i zanimljivim pričama je prava posebnost kojoj se svakako isplati dati priliku i koja će zasigurno obogatiti vašu posjetu ovom prekrasnom kraju.

Poljoprivredna raznolikost

Neretvansko je područje zapravo najveće promjene doživjelo kroz proteklih nekoliko desetljeća. Prije toga bio je to kraj močvarnih područja i hidrofilne vegetacije koja ih je okruživala; dok su danas te močvare isušene, a zemljište je više prilagođeno uzgoju i obradi plodova. Blaga mediteranska klima je svakako jedan od značajnijih elemenata koji je, uz vrstu tla, pogodovao tom dijelu.

Bogato tlo ispresijecano je kanalima kako bi se stvorili uvjeti za uzgoj raznih poljoprivrednih kultura s naglaskom na raznovrsne agrume kao što su limuni, naranče, klementine i ostali. Povrh svega, kao što vjerojatno već i znate, Neretva je prava prijestolnica mandarina – procjenjuje se da je na tom području posađeno oko 1.4 milijuna stabala koji svake godine urode bogatim plodom.

Naravno tu su i ostale brojne vrste voća (jabuke, trešnje, višnje, dinje, breskve, smokve, kruške, šljive, lubenice…) i povrća (paprike, krastavci, rajčice, grahorice…). Dok prolazite dalmatinskom magistralom, obavezno se zaustavite kod nekog od lokalnih štandova gdje možete kušati ponešto od svježe ubranih sezonskih voćki te se, naravno, opskrbiti zalihama domaćih neretvanskih proizvoda.

Gastronomska scena

Uz voće i povrće, u dolini Neretve zasigurno će vam se svidjeti i u zanimljiva gastronomska ponuda gdje su najpoznatiji specijaliteti žabe i jegulje. Ne čini se fino na prvi pogled? Pričekajte dok ne probate tradicionalni neretvanski brudet – po mogućnosti na jednoj od ribarskih večeri koje se organiziraju u brojnim mjestima tog kraja i gdje se timovi mještana natječu tko će bolje pripremiti hvaljene riblje i morske specijalitete.

Ako se ipak ne zateknete u vrijeme kad se održavaju takve manifestacije, odlična su alternativa i mjesni restorani s impresivnom ponudom lokalnih specijaliteta i izvrsnih neretvanskih delicija.

Zaključak

Ukoliko želite doći tijekom ”špice” sezone , srpanj i kolovoz su definitivno mjeseci kad sve vrvi od događanja. Uz već spomenute ribarske večeri, najpoznatija manifestacija doline Neretve jest poznati Maraton lađa.

Bez brige, samo zato što su spomenuti mjeseci najfrekventniji, odmor vam se ipak neće pretvoriti u konstantno izbjegavanje gužvi; neretvanski je kraj dovoljno raznolik, prostran i magičan, da ćete bez problema uspjeti naći i onaj mirni kutak za, što bi rekli južnjaci, ”odmorit’ dušu i tilo”.