Trogir – znamenitosti dalmatinskog grada kamena

Trogir je hrvatski grad koji pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njemu živi oko 13 tisuća stanovnika, a svake sezone pravi je hit među turistima. Osim svojih plaža, glavni razlog tomu su sasvim sigurno mnogobrojne znamenitosti koje čekaju posjete znatiželjnih ljudi iz godine u godinu. Stoga doista vrijedi istaknuti neke od najpoznatijih i najpopularnijih znamenitosti u Trogiru i ispričati par rečenica o njihovoj bogatoj prošlosti.

Tvrđava Kamerlengo

Ova je tvrđava vjerojatno najpoznatija znamenitost koju nudi grad Trogir. Kamerlengo se nalazi na jugozapadnom dijelu Trogira i to na samom rubu grada, točnije u kutu zidina. Najstariji dio je kula koja datira negdje iz 14. stoljeća, a u sklopu iste nalazi se i kapela svetog Marka. Čitava tvrđava Kamerlengo građena je u periodu od 1420. godine do 1437. godine. Njena prvobitna namjena bila je pružiti smještaj staroj mletačkoj vojsci. U današnje vrijeme, značaj tvrđave Kamerlengo za grad Trogir je neopisiv. Osim što pruža bogat uvid u povijest samoga grada, prava je atrakcija kada je riječ o privlačenju novih posjetioca i ljubitelja povijesti. Također, velik broj kazališnih predstava i kulturnih događanja odvija se na ovoj lokaciji na otvorenom tako da je iskorištena i danas, 600 godina nakon početka svoje gradnje.

Gradska vrata

U Trogiru postoje južna i sjeverna Gradska vrata. Južna gradska vrata su sagrađena u renesansnom stilu, a s njihove istočne strane nalazi se loža koja je služila za odmor i boravak putnika koji su stigli u grad za vrijeme dok su vrata bila zatvorena. Na toj lokaciji danas se nalaze suvenirnica i galerija. Sjeverna gradska vrata su ukrašena mletačkim lavom a svojim su kamenim mostom povezivala grad s kopnom. Na vrhu ovih vrata nalazi se kip svetog Ivana Trogirskog, koji je ujedno i zaštitnik grada Trogira.

Katedrala svetog Lovre

Katedrala svetog Lovre bez ikakve sumnje je jedna od najljepših katedrala u Hrvatskoj. Njena gradnja trajala je vrtoglavih 300 godina što je rezultiralo u velikom broju različitih motiva i detalja koji ju krase. Najpoznatija je po Radovanovom portalu koji je sagrađen 1340. godine, a sačinjavaju ga lavovi, apostoli, sveci te kipovi Adama i Eve uz razne druge ukrase. Katedrala ima zvonik visok čak 47 metara, a unutrašnjost je uređena u renesansnom, baroknom i gotičkom stilu.

Palača Ćipiko

Ova trogirska palača nosi ime po obitelji Ćipiko, a sačinjena je od više zgrada koje su građene u više stilova i sve objedinjene u jednu predivnu cjelinu. Najveći je dio ovog sklopa nastao u 13. stoljeću. U južnom dijelu palače nalazi se velik broj umjetničkih djela, a na samim vratima se nalazi natpis “Upoznaj samog sebe” na latinskom. Od umjetnina koje se mogu pronaći, vjerojatno najistaknutija je isklesana gotička Trifora koja se nalazi na pročelju.

Knežev dvor

Knežev dvor sagrađen je u 13. stoljeću, a u 19. stoljeću je restauriran u renesansnome stilu. U ove dvore u prošlosti, ulaz je bio dozvoljen samo plemićima, a danas se u njima nalaze grbovi raznih mletačkih knezova i plemića koji su posebno atraktivni za razgledavanje svim zaljubljenicima u povijest. U sklopu dvora nalazilo se i kazalište koje je s vremenom uništeno. Danas su dvori našli novu namjenu te služe kao trogirska vijećnica.