Znamenitosti Splita, centra svita

Split je najveći grad Splitsko-dalmatinske županije te drugi najmnogoljudniji grad Republike Hrvatske s oko 178 tisuća stanovnika. Uz to, druga je najveća hrvatska trgovačka luka te najveća hrvatska putnička luka, a ujedno i treća na čitavom Sredozemlju po broju putnika. Iako prepoznatljiv po svojim mnogobrojnim predivnim plažama, Split je prepun raznih znamenitosti koje su odlično očuvane te redovno privlače nove posjetioce. Pokušat ćemo navesti nekolicinu najpopularnijih i najznačajnijih za povijest ovog grada, Dalmacije i Hrvatske.

Dioklecijanova palača

Teško bilo koji popis znamenitosti Splita koje se isplati posjetiti može proći bez Dioklecijanove palače na prvom mjestu. Apsolutno najpoznatija splitska znamenitost koja privlači ogroman broj turista svake godine jedan je od najočuvanijih rimskih građevina na svijetu. Sagrađena je oko 300. godine, a odgovoran za njeno podizanje bio je upravo car Dioklecijan koji je svoje posljednje godine proveo u njoj. Palača je sagrađena kao jedan svojevrsni spoj luksuzne vile i vojnog logora rimske vojske. Dvije glavne ulice dijele ju na četiri dijela. Prema tom nacrtu, južni dio palače bio je namijenjen za cara, dok je sjeverni bio predviđen za vojsku i poslugu. Palača sama po sebi sadrži neke od atrakcija koje su u ono vrijeme bile dio svakodnevice. Najpoznatija od njih vrlo vjerojatno je Katedrala svetog Duje koja je bila prvobitno izgrađena kao mauzolej za cara Dioklecijana. Baš zbog svih ljepota, atrakcija i povijesne važnosti za grad Split, Dioklecijanova palača uvrštena je 1979. godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine te riječi zapravo ne mogu niti opisati koliko je značajna za turizam grada Splita.

Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu utemeljeno je 1839. godine. Smješteno je u neorenesansnoj zgradi koja se nalazi sjeverno od stare jezgre grada i ujedno je jedna od najljepših građevina u čitavom gradu. Kazalište ne samo da je ugodno oku izvana, već se isplati i posjetiti neku od priredbi koje se odvijaju unutra. Splitsko kazalište ima dramski, operni i baletni ansambl i uistinu je vrijedno svakog posjeta.

Splitska riva

Riva je jedan od najprepoznatljivijih dijelova Splita, a svoj današnji izgled duguje francuskoj vladavini još iz 19. stoljeća. Dugo je riva bila zatvorena za posjetitelje da bi nakon obnove 2007. godine ponovno bila otvorena za javnost i malo je reći da su Splićani bili oduševljeni njenim izgledom. Danas je ona glavno gradsko šetalište koje turisti jednostavno obožavaju i uvijek vrlo rado posjećuju.

Voćni trg

Voćni trg ili Trg braće Radić, kako je njegovo službeno ime, u prošlosti je bio plac na kojem su ljudi mogli prodavati svoje voće pa se tako njegov nadimak zadržao i do danas. Na trgu se nalazi prekrasna palača Milesi te spomenik ocu hrvatske književnosti – Marku Maruliću. Spomenik ne samo da je važan zbog toga kome je posvećen, već i zbog toga tko ga je izradio. Zasluge za spomenik idu velikom hrvatskom umjetniku Ivanu Meštroviću.

Stadion Poljud

Iako bi ova znamenitost trebala u pravilu biti više privlačna muškom rodu, ovaj stadion je prava atrakcija posjetiteljima i Splićani će često reći da je najljepši u Hrvatskoj. Također, posjetiti ga tijekom utakmice sasvim je poseban događaj jer je riječ o atmosferi kakvu je jako teško naći negdje drugdje. Tisuće Splićana okuplja se gledati svoj voljeni klub Hajduk Split i uz pjesmu bodre igrače. Arhitekt Boris Magaš osmislio je ovaj stadion koji ima školjkasti oblik, a sada je već postao prava znamenitost Splita i Dalmacije.