Plaža Bačvice – najpoznatija splitska plaža i dom picigina

Bačvice su kvart u Splitu, a po njemu je nazvana i plaža koja se nalazi u tom kvartu. Riječ je o plaži koja je poznata ne samo u Splitu ili Hrvatskoj, već i diljem Europe među turistima koji su imali priliku posjetiti Split. Plaža se smjestila istočno od Gradske luke, a nadasve je poznata po svojoj pješčanoj obali. Voda je plitka čak i do stotinjak metara od obale što uistinu ovu plažu čini idealnom za razne zabavne aktivnosti. Među tim zabavnim aktivnostima smjestila se i jedna koja je uspjela završiti i na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine. Svi iz Hrvatske već mogu naslutiti da je riječ dakako o piciginu. Picigin se igra malenim lopticama koje se u odbojkaškom stilu dodaju među igračima, a cilj je da loptica ne završi u vodi što je duže moguće. Na bačvicama se tako svake godine održi i Svjetsko prvenstvo u piciginu, a Hrvatska, prema objavama Dalmacija portala, obično odnosi pobjedu.

Uz pješčani dio, plaža Bačvice dijelom je i betonirana što posjetiocima nudi mogućnost izbora na kojem dijelu žele provesti vrijeme. Na tu mogućnost će, doduše uvelike utjecati kada posjetitelji zapravo planiraju doći na plažu jer zbog svoje velike popularnosti, tijekom dana ona će vrlo vjerojatno biti krcata. Poželjno je stoga već prijepodne pokušati zauzeti svoje mjesto. No, ako se to mjesto pronađe, velik je popis aktivnosti koje se nude svima. Moguće je tako iznajmljivati ležaljke i suncobrane, a oni željni nekih drugih aktivnosti osim kupanja i sunčanja uvijek mogu iznajmiti i nešto kao jet ski. Također, plaža je okružena raznim ugostiteljskim objektima tako da je gotovo nemoguće da netko ostane žedan ili gladan pri posjetu plaži Bačvice.

Noćni život na Bačvicama na vrlo je visokoj razini. Može se reći da su noćni klubovi odlično okupljalište mlađih posjetitelja i turista. Klubovi kao Bačvice i Tropic otvoreni su do jutra i krcati ljudima željnim zabave. Za one koji nisu veliki ljubitelji obilazaka noćnih klubova preporučuje se lagana šetnja uz more ili boravak na plaži u krugu obitelji i prijatelja. To je definitivno jedno nezaboravno iskustvo u idiličnoj atmosferi.

Što se znamenitosti tiče, Bačvice imaju što ponuditi i u tom turističkom segmentu. Jedna od poznatijih, ako ne i najpoznatija znamenitost na Bačvicama je crkva Gospe od Pojišana. Ona datira još iz 10. stoljeća, nalazi se iznad same uvale. Na prostoru Bačvica, do 19. stoljeća velik dio površine bio je prekriven raznim vinogradima, voćnjacima i vrtovima. Tek na nekim mjestima moglo se naići na pokoju građevinu, ali danas to više nije slučaj.

Posjetiti Split, a ne posjetiti kvart i plažu Bačvice bila bi velika šteta. Toliko je pozitivnih priča ispričano o ovom mjestu, pa čak su pisane i pjesme o njemu tako da je jednostavno nemoguće da netko nije čuo o ovom idiličnom mjestu. Za kraj, možda se netko nekad zapitao odakle Bačvicama uopće to ime? Iako nema nikakvog službenog dokaza koji govori o tome zašto se ovaj dio grada Splita tako zove, vjeruje se da je ime dobio po tome što su njegove visoke hridi i stijene bile “bačvastog” oblika. Puno je ovakvih i sličnih priča o povijesti Bačvica, a ukoliko se nekome čine zanimljive, dodatni razlog za posjet Bačvicama bio bi saznati nešto više o njihovoj prošlosti.