Plaža Borik – omiljena zadarska destinacija za izlet

Zadar je izuzetno atraktivna lokacija za turiste i sadržaj koji nudi na svjetskoj je razini. Ponajprije je riječ o plažama koje je moguće pronaći i otkriti u ovom gradu. Jedna od poznatijih plaža u Zadru je plaža Borik. Ne samo da je omiljena među stranim turistima već je poprilično česta lokacija domaćim ljudima. Također, vrlo je često odredište i školskim ekskurzijama.

Plaža Borik smjestila se 4 kilometra od centra grada Zadra. Riječ je o šljunčanoj plaži koja ima pješčanu uvalu. Dio plaže je prekriven i betonskim pločama, a upravo je on idealan za posjetitelje koji su željni uhvatiti malo boje sunčanjem. Plaža Borik svoje ime je dobila upravo po borovima koji je okružuju i pružaju prelijep hlad u vrućim ljetnim danima. Ulaz u samo more je poprilično blag i vjerojatno zato je ova plaža destinacija školskim ekskurzijama gdje mogu uživati i oni najmlađi. To je naravno čini i prigodnom plažom za obiteljske posjete.

Plaža Borik dobitnica je i Plave zastave, nagrade koja se dodjeljuje plažama zbog njihove sveukupne kvalitete i čistoće mora te se ona ponosno vijori na obali. Sadržaji koji se nude na plaži također su namijenjeni svim uzrastima, a opet bi najviše trebali uživati oni najmlađi prilikom posjete vodenom parku, vožnji pedalinom i slično. Nešto stariji posjetioci mogu se okušati u jedrenju ili parasailingu, a definitivno će uživati u vožnji na banani ili tubama. Za one željne rekreacije i sporta, tu su naravno i razni sportski sadržaji. Najpopularniji među njima sasvim sigurno su odbojkaški tereni koji su smješteni neposredno uz plažu. Za one koji jednostavno žele ograničiti svoje kretanje i samo se odmarati, nude se naravno suncobrani i ležaljke te pogled na predivno more uz hvatanje boje.

Kada dan na plaži završi to apsolutno ne znači da mora doći i kraj zabavi i opuštanju. Plaža Borik okružena je odličnim restoranima i kafićima za sve koji su želji okrijepe nakon odlično iskorištenog dana na plaži. Malo je stvari danas garantirano, ali plaža Borik jedna je od tih stvari. Ona garantira svima koji provedu dan ili više na njoj da će se odlično provesti i što prije to opet ponoviti.

Za one koji su odlučili kako dan neće provesti u kupanju i sunčanju, niti obična šetnja oko ove plaže neće zapravo biti samo “obična”. Pogotovo ako se na šetnju netko odluči pred zalazak Sunca. Teško je riječima zapravo opisati ljepotu koju je moguće doživjeti kod zalaska Sunca nad Zadrom, ali neki od posjetitelja potrudili su se to opisati. Najpoznatija osoba koja je to učinila je bila Alfred Hitchcock. Prilikom svoje posjete Zadru 1964. godine, Hitchcock je tako zaključio: “Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati”. I doista, teško je naći neki ljepši i primamljiviji opis koji jednostavno zove ljude da se dođu sami uvjeriti.

Za kraj dodajmo kako je plaža Borik prilagođena i za osobe s invaliditetom što nije uvijek slučaj s popularnim plažama pa možemo uistinu zaključiti da se radi o, ne samo lijepoj destinaciji, već i destinaciji koja uvelike brine o svojim posjetiteljima i želi im uljepšati posjet.