Muzej soli – solana u Ninu

Nin je grad u Republici Hrvatskoj, točnije na Jadranskoj obali u Zadarskoj županiji. Čini ga ukupno šest naselja, a ima nešto manje od 3000 stanovnika. Centar grada Nina zapravo je maleni otočić promjera od oko 500 metara koji je s kopnom povezan s dva mosta. Na njegovoj južnoj strani nalazi se solana koja je važan dio industrije ovog grada.

Solana u Ninu jedina je ekološka solana na čitavom Jadranu, gdje se sol skuplja na otvorenim poljima tako da se tijekom proljeća napune bazeni morskom vodom koja će krajem proljeća i početkom ljeta početi isparavati zbog vrućina. Na dnu takvih bazena nataložit će se morska sol koja se zatim ručno “bere”. U solani vole reći kako beru i “ninski cvijet soli”. Cvijet soli je inače fini kristal koji se nakuplja na površini mora poput tankog sloja listića cvijeta, za razliku od obične soli, bere se ujutro ili navečer kada nema prisutnosti vjetra. Ova sol je ujedno i najzdraviji tip soli zbog svog kemijskog sastava koji sadrži jod iz morskih algi te mnoge minerale koji su nam korisni. Cvijet soli poprilično je popularan i među kuharima, a zanimljivo je da ga bolji kuhari neće koristiti tijekom pripravka jela već će posuti sol po jelu prilikom samog serviranja istog. Pogodna je ova sol i za mnoge druge specijalitete među kojima je i čokolada jer se cvijet soli odlično slaže s kakaovcem. Za sve koji su znatiželjni i htjeli bi znati više o samom postupku branja soli i njenoj obradi, Solana Nin održava festivale soli svakog kolovoza te nudi obilazak uz stručno vodstvo.

Gledajući Solanu Nin, može se reći kako je ona zapravo jedan veliki muzej jer je starija od 1500 godina. Godišnje ju posjeti impresivna brojka od 70 tisuća do 100 tisuća ljudi. Solana može ispričati jednu inspirativnu priču o svojoj povijesti koja uključuje ratove, slavlja, ljubav i rad. Kroz dugi niz godina puno se toga mijenjalo, ali Solana Nin ostala je vjerna načinu na koji se ručno bere sol. U sklopu same solane nalaze se muzej i kuća soli. Ovdje posjetioci i turisti mogu prošetati kroz povijest solane uz crno-bijele fotografije iz prošlosti, stare alate, nekadašnje vagone koji su se koristili za prijevoz soli od bazena do skladišta i još mnogo toga. Za one željne sadašnjosti tu su razne interaktivne igre i makete te dokumentarni film koji je na hrvatskom, ali i engleskom te njemačkom jeziku za strane posjetitelje.

Uz već spomenute festivale soli, Solana Nin nudi posjetiteljima i dane otvorenih vrata kroz lipanj, srpanj i kolovoz, a posjetitelji tako mogu do kasnih večernjih sati uživati u obilascima koji su besplatni. Na taj način se svima koji su zainteresirani približava i objašnjava priča solane te kako prirodnim putem nastaje ovo “bijelo zlato“.

Uistinu je teško naći razlog zašto ne posjetiti ovu solanu ako se netko već nalazi u blizini Nina. Iako sigurno nije svima na vrhu popisa želja destinacija koje žele posjetiti kao što su plaže ili znamenitosti poput gradskih zidina i muzeja, Solana Nin sasvim sigurno ima za ponuditi ono nešto što bi moglo zainteresirati svakoga i udubiti u povijesnu priču koja je uistinu lijepa i jedinstvena.