Baćinska jezera – buđenje usnule ljepote

Znate li da su Baćinska jezera dugi niz godina bila tek usputna stanica na kojoj su se rijetki zadržavali dulje od desetominutnog zaustavljanja na odmorištu dalmatinske magistrale i par okinutih fotografija? 70-ih i 80-ih godina bila je to potpuno druga priča; horde turista slijevale su se sa svih strana, kupalište je bilo prekrcano, a često su se znala organizirati i razna kulturna i umjetnička događanja – uključujući i izvođače tad popularne na području cijele Jugoslavije.

90-ih je, pojavom rata i prethodnim zatvaranjem tad popularnog mjesnog motela (u kojem se i vrtjela cijela koncertna priča), Baćina jednostavno utihnula. Dugi niz godina u njenim su blagodatima uživali isključivo lokalci – sve dok se nisu pojavili mladi entuzijasti i lokalni kreativci koji su svojim radom probudili uspavanu ljepoticu i odlučili ponuditi turistima obilazak mjesta na potpuno nove, inovativne i zabavne načine.

7 nevjerojatnih jezera

Kratko pitanje s osnovnoškolskog sata iz geografije – znate li što je kriptodepresija? Nama je, priznat ćemo, svakako trebao mali podsjetnik na to da se radi o jezeru čije je dno ispod, a površina iznad morske razine. U Hrvatskoj je inače najveća kriptodepresija Vransko jezero kod Biograda na moru, dok se nešto južnije, točnije kod mjesta Baćina (oko 7 kilometara od Ploča), nalazi ni više ni manje nego sedam kriptodepresijskih jezera.

Šest ih je spojeno (Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak, Oćuša i Plitko jezero), dok je jedno odvojeno (Vrbnik). Nepravilnog su i izuzetno zanimljivog oblika – što se posebno može vidjeti na reljefu njihovog dna. U prosjeku su za 3° C toplija od mora što ih čini izvrsnom opcijom za kupanje.

Slatkovodna su, ali u nekima od njih postoje i izvori koji su povezani s morem. Dubina im seže od 3 do 45 metara, a okružena su divljim šašem, prekrasnim livadama i gustim krošnjama stabala koje vam za vrijeme vrućeg ljetnog popodneva pružaju zaklon od užarenog sunca.

Flora i fauna

Ova su jezera, kao i ostatak doline Neretve (u čije područje Baćinska jezera spadaju), stanište brojnim močvarnim biljkama od kojih su najrasprostranjeniji tršćaci. U jezerima živi 24 vrste riba, s tim da 9 njih spada u rijetke endemične vrste. Gmazovi, ptice i kukci također su važan dio koji doprinosi bioraznolikosti cjelokupnog kraja koja će vas svakako očarati.

Paddle surf

Prije nekih šest godina, u Baćini je pokrenut izvrstan projekt koji je omogućio i turistima i lokalcima da istraže jezera na potpuno novi način – veslajući na dasci za surfanje u organiziranim turama ili samostalno. Bio je to preokret koji je probudio uspavano mjesto te poslužio kao okidač za privlačenje hrpe znatiželjnih turista koji nisu ni slutili da ih tek malo skretanje s magistrale vodi u jednu potpuno novu, neistraženu i čarobnu oazu.

Trosatna tura uključuje poduku oko ispravnog baratanja veslom i daskom, kao i instruktora koji vas vodi u pustolovinu otkrivanja ljepota jezera iz potpuno nove perspektive. Naravno, tri sata nije malo, zbog čega ćete u nekom trenutku stati na jednom od tajnih lokacija i mini piknik odmorišta, gdje vas čekaju porcije osvježavajućeg voća i pića, kao i prilika da zaplivate u jezeru.

Ukoliko ste već i sami iskusni s paddle surfom ili, pak, jednostavno želite ići u samostalnom angažmanu, moguće je iznajmiti dasku te se otisnuti u solo pustolovinu – ili možda s najdražom ekipom s kojom biste najviše podijeliti ove jedinstvene trenutke.

Šetnja/bicikl

Možda ipak preferirate obilazak jezera kopnenim putem? Naime, Baćinska jezera odnedavno okružuje punih 10 kilometara makadamske biciklističke staze. Istim tim putem možete i prošetati, ali ako ste više zagrijani za nekakav brži način obilaženja, najam bicikla dostupan je i po više nego pristupačnim cijenama. Put će vas odvesti na svakojaka zanimljiva područja pa ćete tako naići i na brojna skrivena mjesta idealna za kupanje, skakanje u vodu ili, jednostavno, opušteno čitanje knjige i izležavanje u hladovini.

Obilazak jezera u neretvanskoj lađi

U ponudi je i treća opcija – prelaženje jezera u tradicionalnom neretvanskom prijevoznom sredstvu zvanom lađa. Vožnja u lađi neće od vas zahtijevati nikakvu fizičku aktivnost – dovoljno je da se udobno smjestite, zaštitite od sunca i uživate u ovoj posebnoj turi. Iako će sedmo jezero ostati van vašeg dohvata, već sama vožnja kod 6 preostalih bit će nezaboravno iskustvo.

Naravno, tura će započeti degustacijom nekih od poznatijih sezonskih voćki iz južnih krajeva, kao i nazdravljanjem već svima poznatim pićem iz južnjačkih krajeva – domaćom travaricom.

Kampiranje

Ako želite produžiti boravak na ovom predivnom mjestu i priuštiti sebi buđenje uz cvrkut ptica i glasanje cvrčaka, dostupan je i dio pogodan za kampiranje. Jutarnji mir i prva kava dobit će potpuno novu dimenziju uz prekrasne prizore čistog i prostranog jezera i zvukove netaknute prirode oko vas. Onda, tko je za novu kampersku avanturu?

Kako završiti obilazak jezera?

Nakon višesatnog uživanja u divljoj prirodi Baćinskih jezera, vrijeme je za mali odmor, sabiranje dojmova i osvježenje – ali ovog puta u preslatkom malom beach baru ispred kojeg ujedno i kreću i završavaju organizirane ture. Ukoliko se poželite još jednom baciti u vodu, točno ispred kafića nalazi se mali mol, kao i uređena plaža s koje lako možete ući u jezero.

Dan ispunjen zabavnim aktivnostima ovdje svakako ne staje – samo petnaestak minuta vožnje dijeli vas od Gradca, mjesta s kojim počinje izvanredna ponuda prekrasnih plaža Makarske rivijere. Ukoliko vam više paše nastaviti malo drukčiji ambijent, na izlazu iz Baćine umjesto desno prema plažama, skrenite lijevo. Taj će vas put dovesti do ušća rijeke Neretve koje se također u posljednjem desetljeću razbudilo s ponudom zanimljivih sportskih i zabavnih aktivnosti.

Zaključak

Baćinska jezera, kao i ostali dijelovi doline Neretve, namijenjeni su za sve vas koji žudite za odmorom u onom istinskom smislu te riječi. Tamo vas neće dočekati beskonačne gužve, vika, kao ni naguravanje oko toga da uhvatite posljednjih nekoliko slobodnih centimetara na prekrcanoj plaži.

Ovo je područje namijenjeno ljudima koji obožavaju vrijeme provedeno u prirodi i uživanje na svježem zraku; bilo da će pritom odabrati sportske aktivnosti ili lješkarenje u hladovini s dobrom knjigom ili svojim najmilijima. Ako je razdoblje korone i vas potaknulo da se više okrenete nerazvikanim i skrivenim biserima Lijepe Naše, pravo je vrijeme da se upustite u novu pustolovinu i bacite na istraživanje ove prekrasne dalmatinske oaze!