Hvar, Stari Grad – najstariji grad u Hrvatskoj

Hvar je otok u Republici Hrvatskoj, a nalazi se pred istočnom obalom Jadranskog mora. Pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na Hvaru postoje dva grada i dvije općine. Gradovi su Hvar i Stari Grad, dok su općine Jelsa i Sućuraj. Na čitavom otoku danas živi oko 11 tisuća stanovnika, a u Starom Gradu oko 2000.

Kao što naslov kaže, Stari Grad je najstariji grad u Republici Hrvatskoj, a utemeljen je čak 384. godine prije Krista. Utemeljili su ga Grci koji su došli s otoka Parosa koji se nalazi u Egejskom moru. Prvobitno ime Starog Grada glasilo je slično, nazvali su ga Faros. Može se reći da je Stari Grad zapravo povijesni centar otoka Hvara, a izgrađen je na mjestu gdje morski zaljev prelazi u polje. Na tom polju su još u antičkim vremenima ljudi sadili vinograde i maslinike, a to se niti danas nije promijenilo.

Stari Grad je vrlo popularno turističko odredište i gosti koji ga posjete jednom, rado se vraćaju više puta. Budući da je gotovo čitav okružen borovim šumama, čak ni najtopliji ljetni dani ne pogađaju ga tako drastično kao neke druge hrvatske gradove. Zrak je iznenađujuće svjež i baš je zato predivno u bilo koje doba dana ili noći prošetati i razgledati kakve ljepote i znamenitosti nudi Stari Grad. Hvar je zato u svojoj cijelosti i vrlo lijepo mjesto za život.

Zato što se Stari Grad pozicionirao u samo središte otoka, stoljećima je bio svojevrsno utočište pomorcima koje bi onda stanovnici tog grada dočekivali na rivi. I danas je starogradska uvala mjesto koje nautičari redovno posjećuju dok plove duž Jadrana.

Stara jezgra grada je od najveće turističke važnosti jer je velik broj antičkih objekata preživio do danas. I ne samo to, objekti su uglavnom prerađeni i iako su sadržali svoj originalni izgled, posjetioci i turisti mogu boraviti u nekima od njih jer su pretvoreni u svojevrsne apartmane. Ovo je izuzetno privlačno posjetiocima što govore i brojke o posjećenosti iz turističke sezone u sezonu. Na južnoj se strani zaljeva nalaze nešto “novije” zgrade koje datiraju iz doba Austro-Ugarske. Njih karakterizira osamljenost jer su okružene raznim vrtovima. U neposrednoj blizini nalazi se naselje Borić u kojem se nalazi oko 30% ukupnih smještajnih kapaciteta Staroga Grada. Tek nekoliko stotina metara od Borića nalazi se centar Starog Grada, a plaža je također u neposrednoj blizini.

U Starom Gradu lako je cijeli dan “izgubiti” u dugim šetnjama i izletima te skoro pa zaboraviti na plaže i kupanje i sve ono zbog čega većina posjećuje i ide na odmore na Jadran. Ponajviše je to zbog već spomenutog, predivnog i svježeg starogradskog zraka i teško je zamisliti kako obični zrak uopće može toliko utjecati na ljude, ali to je istina. Razgledanje znamenitosti učinit će i više nego posebnim. Tijekom tih šetnji je nemoguće ne naići na neki od restorana, kafića i konoba gdje se može isprobati neka od domaćih vina i gastronomskih specijaliteta. Sjesti na terasu uz hladno piće i finu hranu te promatrati zalazak Sunca nešto je što bi svatko trebao probati u Starom Gradu. Na kraju krajeva, nije otok Hvar uzaludno nazvan najsunčanijim jadranskim otokom.