Dugi otok – neotkriveni dragulj zadarskog arhipelaga

Jeste li znali da Hrvatska ima gotovo 1,300 otoka, otočića, hridi i grebena? Upravo se zbog tog podatka Lijepa Naša smatra jednom od najrazvedenijih zemalja Sredozemlja i svijeta. 78 je od toga otoka, dok je 67 njih zapravo naseljeno. Zasigurno ih nećete stići obići baš sve pa smo vam današnjim prijedlogom odlučili olakšati dileme i uputiti vas na sljedeću potencijalnu destinaciju koja ima apsolutno sve predispozicije za kvalitetan i inovativan odmor – Dugi otok!

Malo o samom otoku

Riječ je o jednom od najljepših, ali ujedno i najvećem od sjeverno-dalmatinskih otoka s dužinom oko 45 i širinom 1-4 kilometra. Ljubitelje prirode posebno će oduševiti nevjerojatna raznolikost prirode ovog otoka; jugoistočna strana nudi prekrasne i mirne uvale, dok dio prema otvorenom moru pretežito čine strme, ali ujedno i očaravajuće litice. Prolazeći duž otoka, moći ćete vidjeti i brojne vinograde i šume; kao i ostale ljepote bogate dugootočke vegetacije. Na veliko oduševljenje onih hrabrijih znatiželjnika, Dugi otok također nosi i posebnu arheološku važnost, i to u obliku raznovrsnih spilja od kojih najstarija datira iz razdoblja otprilike 100 milijuna godina pr. Kr.

Sakarun

Sakarun je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih plaža u cjelokupnom zadarskom otočju (i šire). Ono što turiste neporecivo privlači tom dijelu upravo su kristalno more i bijeli pijesak – zbog čega Sakarun nerijetko nazivaju i hrvatskim Maldivima.

Plaža je okružena gustom šumom koja će mjestimično biti pogodna i za to da se sakrijete od užarenog ljetnog sunca; dok osvježenje istovremeno možete potražiti i u obližnjim beach barovima.

Veli rat

Smješten u uvali Čuna, Veli rat je zapravo najsjevernije mjesto ovog posebnog otoka. Naravno, šetajući i ovim dijelom, naići ćete na vlastite male oaze mira, kao i skrivene plaže s kojih se možete baciti u osvježavajuće i kristalno čisto more.

Od sakralnih objekata, posebno bi vam zanimljiva mogla biti župna crkva sv. Ante, kao i pravi otočki biser – svjetionik Punta Bjanka. Svima koji tragaju za samoćom, privatnošću i onim istinskim odmorom, svjetionik je također dostupan i u vidu apartmanskog smještaja. Potražnja zna biti dosta velika, tako da, ako se odlučite na ovaj korak, svakako nastojte rezervirati svoje mjesto na vrijeme.

Uvala Brbiščica

Iako je Sakarun doista prelijepa lokacija, vjerujemo da se i vi ponekad jednostavno želite odvojiti od gužvi i ostatka svijeta te pronaći svoj mirni kutak za uživanje s najmilijima. Ne brinite, Dugi otok je prepun takvih mjesta, počevši od uvale Brbišćice, predivnog dragulja na kojem ćete susresti tek nekolicinu ljudi koji su, kao i vi, u potrazi za svojim savršenim i mirnim odmorom.

Ukoliko se odlučite na takvom mjestu zadržati malo duže, svakako predlažemo da se opskrbite hranom i pićem. Naime, u blizini vam neće biti dostupne trgovine, barovi ili nekakvi drugi ugostiteljski objekti; a također imajte na umu da u najvećem dijelu dana na ovoj plaži nećete pronaći niti hladovinu. Ono što je apsolutno najbolje od svega i što će vaš posjet ovoj posebnoj plaži učiniti pomalo robinzonskim (iako vam je civilizacija zapravo na petnaestak minuta autom), upravo je i činjenica da na tom mjestu nema ni signala na mobitelu. Izgleda da tek sad odmor u pravom smislu te riječi može početi!

Spilje Zmajevo oko i Golubinka

Samo nekoliko minuta dalje od uvale zvane Brbišćica možete parkirati automobil te krenuti u avanturu veranja po strmim hridima i istraživanja zanimljivih i prastarih spilja. Iako su neke dugootočke spilje kopnene, za ove dvije koje ćemo spomenuti ipak će vam biti potrebni kupaći kostim i, po mogućnosti, maska za ronjenje. Drugim riječima, nikako nemojte propustiti posjet Zmajevom oku i Golubinki!

Iako prva izgledom podsjeća na bazenčić u stijeni, neka vas izgled ne zavara – nakon što zaronite, moći ćete vidjeti da skriva svakojake reljefne zanimljivosti i prolaze preko kojih se, kako kažu lokalci, može doći i do drugih tajanstvenih spilja.

Za one malo hrabrije, tu je Golubinka, prekrasni prirodni fenomen s otvorom u stropu kroz kojeg padaju sunčeve zrake, tvoreći pritom raskošni spektar boja u impresivnoj unutrašnjosti spilje. U nju je malo teže ući, budući da je potrebno skočiti sa stijene i uplivati u mračan i uski prolaz. Iako na prvu ne zvuči baš najugodnije, ulazak u spilju zasigurno će postati jedno od ljepših iskustava u vašem životu. Iako je u normalnim uvjetima sigurno uplivati, sam posjet spilji bi se trebao izbjegavati ukoliko je vjetar prejak, a valovi preveliki.

P.S. Ako biste Golubinku radije htjeli posjetiti u grupnom angažmanu, uvijek se možete pridružiti nekoj od organiziranih kajak tura koje prolaze tim područjem.

Telašćica i Kornati

Park prirode Telašćica još je jedna od lokacija koju nikako ne smijete propustiti tijekom posjete ovom magičnom otoku. Istoimeni zaljev jedna je od najvećih i najljepših prirodnih luka na Jadranu s raznovrsnim otocima, hridima, uvalama i gotovo 70 kilometara razvedene obale. U samom se parku nalazi slano jezero Mir u kojem se dozvoljeno i kupati. Ipak, pravi vas doživljaj čeka tek kad se odmaknete od jezera i prošetate prema moru; tamo se možete pridružiti ostalim avanturistima, zaplivati, skakati s hridi i jednostavno uživati u ljepotama bistrog i otvorenog mora.

Uz Telašćicu, tu su, naravno, i Kornati; ovaj impresivni nacionalni park najbolje je posjetiti u sklopu organiziranih tura gdje vam je omogućena vožnja brodom, razgledavanje, ručak, kupanje te brojna stajanja na mjestima do kojih u vlastitom angažmanu ne biste mogli doći.

Sali i ostala otočna mjesta

Unatoč tome što spada u skupinu većih, na otoku živi negdje oko 1500 stanovnika. Ukupno se tamo nalazi 12 mjesta od kojih svako nudi neke svoje priče i posebnosti. Nije neobično ni da putem naiđete na znakove koju upućuju na obiteljske biznise gdje možete kupiti sir, med i raznorazne ostale domaće proizvode.

Sali su najveće mjesto, poprište svih događanja i predivnih restorana s odličnom gastronomskom ponudom koju svakako valja kušati. Naravno, imajte na umu da je za svaki hrvatski otok super imati automobil ili motocikl, budući da se tek tako može iskusiti prava otočka avantura.

Srećom, svih 12 mjesta odlično su povezani cestama – dok istovremeno sva ona manja makadamska skretanja s glavnog puta često nose neke skrivene ljepote i vlastite priče koje su i same vrijedne istraživanja.

Zaključak

Iako svake godine broji sve više posjetitelja, Dugi otok doista nije mjesto namijenjeno masovnom turizmu. Najviše će pasati onima koji se vesele provesti slobodne dane u istraživanju prirodnih ljepota, opuštanje na prekrasnim plažama te mirnijem tipu godišnjeg.

Svako od 12 već spomenutih mjesta u ljetnim mjesecima ima raznovrsne fešte i manifestacije, a sam otok idealan je i za brojne sportske aktivnosti kao što su bicikliranje, pješačke ture, ronjenje i istraživanje podvodnog i ostalog raznolikog otočkog svijeta.