Jalžabet – iskoristite priliku i upoznajte prošlost u sadašnjosti

Jalžabet, prekrasno naselje na obroncima Topličkog gorja zasigurno je mjesto vrijedno posjeta. Baš zbog svog smještaja u prekrasnim prostranstvima ovog gorja, to je područje kasnije kao svoju glavnu gospodarsku uzdanicu razvilo granu kojoj pogoduje smještaj i klima ovog prostora – vinogradarstvo.

Smješteno je u Varaždinskoj županiji, a njegova se općina sastoji od osam naselja s nešto više od tri tisuće stanovnika.

Dvorac Somogy – Bedeković

U središtu samog naselja Jalžabeta nalazi se prekrasan pitoreskni dvorac Somogy-Bedeković. Ovaj jednokatni barokni dvorac izgrađen je 1744. godine na zahtjev Helene Rozalije Somogy. Dvorac je izvrsno očuvan zbog toga što se obnavljao kako bi imao ulogu doma za starije i nemoćne. Perivoj oko dvorca nažalost je u lošem stanju te je najvažnija značajka spomenutog perivoja platana stara gotovo 450 godina. Svakako je vrijedno pogleda i slikanja ovo drvo staro gotovo pet stoljeća.

Arheološki nalazi

Na području Jalžabeta nalaze se brojni arheološki nalazi koji govore o životu u 5. i 6. stoljeću prije Krista, i brojnim narodima poput Kelta, Japoda i Rimljana koji su se smjestili na području Jalžabeta. Osim spomenutih nalaza, ovo područje krasi i velik broj dokumenata i spisa iz srednjeg vijeka i kasnijih stoljeća koji otkrivaju ljepotu, ali i loše strane života tadašnjih ljudi.

Crkva sv. Elizabete Ugarske

Volite li posjetiti sakralne objekte sigurno će vas zanimati Crkva sv. Elizabete koja je u prošlosti imala velik značaj za stanovnike mjesta.

Crkva župe Jalžabeta jest crkva sv. Elizabete Ugarske koja se prvi puta spominje 1334. kao jedna od najstarijih župa Zagrebačke biskupije. Današnji izgled crkve potječe iz 18. stoljeća kada je ona zadnji puta imala veću obnovu. Crkvu su podigli Helena Rozalija Somogy i njezin muž Baltazar Bedeković koji su mnogo ulagali u razvoj Jalžabeta.

Objekt građen je kao jednobrodna crkva s minimalno istaknutim bočnim kapelama i četvrtastim svetištem. Iznad samog pročelja crkva nalazi se toranj s lukovičastim krovom. U tom tornju nalazi se kameni kip. Sv Elizabete koja daruje prosjaka. U unutrašnjosti crkve nalazi se čak pet masivnih drvenih oltara, čiji je umjetnik nepoznat. Glavni oltar jest onaj posvećen sv. Elizabeti. U samom središtu oltara nalazi se kip sv. Elizabete, a pored nje kipovi svetaca poput sv. Ladislava i sv. Barbare. Bočni oltari posvećeni su sv. Lovri, sv. Roku, sv. Heleni i sv. Antunu Padovanskom. Ono što je u crkvi zanimljivo jest slika na oltaru sv. Jelene Križarice koja prikazuje ženu za koju se vjeruje da je Rozalija Somogy. Crkva građena je u baroknom stilu te se ističe barokna propovjedaonica koja datira iz čak 18. stoljeća.

Najveći tumul u Europi

Već smo spomenuli arheološku važnost Jalžabeta te vas ne bi trebalo začuditi da se upravo u ovoj općini nalazi najveći tumul ovoga dijela Europe koji su Skiti izgradili prije 2600. godine.

Tumul nalazi se odmah pored sela Martijanca, na južnom dijelu naselja. U blizini grada nalazi se par tumulusa od kojih je najvažniji onaj u polju prema Jalžabetu koji je drugi po veličini u cijeloj Europi. Arheolozi su kopali ovaj grob te su pronašli brojne urne i žare, oružje i nakit. Grobne ploče bile su razbijene što znači da je grob netko već opljačkao.

Posjet ovim nalazištima dočarat će vam život iz povijesti i iznenaditi vas nepoznatim, zanimljivim detaljima.

Jalžabetska vinska cesta

Brežuljcima Topličkog gorja prolazi Jalžabetska vinska cesta. Ova cesta povezuje brojne ugostitelje, voćare i pčelare. Brežuljci gorja pružaju prekrasan pogled prema gradu Varaždinu i rijekama Dravi i Plitvici. Na ovoj cesti moguće je degustirati sve delicije ovoga kraja, od kvalitetnih vina do tradicionalnih jela, i sve to uz prekrasan pogled i netaknutu prirodu.

Dođite u ovo malo mjesto, posebno ako volite pobjeći iz gradske gužve u jednostavniji život, uz jela naših baka i odlična vina Jalžabetskih vinara.