Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slavonija i Baranja

Valpovo – grad bogate povijesne baštine prepun prirodnih ljepota

Valpovo je gradić Osječko – baranjske županije sa svih strana okružen rijekama. Kroz sami grad teče rijeka Karašica čiji se izvor nalazi uz Našice, zapadno od Valpova teče rijeka Vučica, a na sjeveroistoku se nalazi rijeka Drava.

Povjesničari smatraju da se na mjestu današnjeg grada Valpova nalazilo antičko rimsko naselje Iovalium. Valpovo je prvi put spomenuto u dokumentima iz 14. stoljeća, dok se njegova tvrđava “Walpo” spominje prvi puta tek stotinu godina kasnije.

Valpovo je mjesto s bogato povijesnom baštinom i prirodnim ljepotama koje će vas oduševiti stoga nemojte zaboraviti posjetiti ovaj slavonski dukat.

Valpovački dvorac Prandau-Normann

Još u 14. stoljeću na mjestu dvorca izgrađena je srednjovjekovna utvrda koja je nadograđena četiri stoljeća kasnije pretvorivši ju u dvorac s pročelnom palačom, kulom i kapelicom.

Ovaj jedinstveni arhitektonski spoj stvorio je građevinu koja je istovremeno i dvorac i tvrđava. Tako se stvorila neobična i neočekivana vizura koja i danas plijeni poglede. Zbog toga se dvorac čini pomalo kao jedan veliki eksponat na otvorenom.

Postoji još jedan razlog zašto je valpovački dvorac toliko poseban, a to je njegov perivoj. Ovaj se perivoj smatra jednim od najvrednijih povijesnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice zbog izuzetne povezanosti s dvorcem s kojim stvara jedinstvenu cjelinu.

Ovaj prekrasni hortikulturni spomenik je nastao preoblikovanjem velike barokne park-šume u pejsažni perivoj koji se u obliku lijevka širi od dvorca prema jugu.  Ova barokna park-šuma i lovište imaju zvjezdasto raskrižje, pa se smatraju unikatnim spomenikom barokne parkovne arhitekture kontinentalne Hrvatske. S obzirom na to da je očuvan izvorni tip hortikulturne arhitekture, ovaj je perivoj od velike vrijednosti i smatra se spomenikom prirodne i vrtne arhitekture te se stoga ulaže u njegovo očuvanje.

Župna crkva Bezgrešnog začeća BDM

Ova je barokna crkva izgrađena početkom 18. stoljeća po želji baruna Hillepranda od Prandaua. Izuzetno je visoka, što je izdvaja od ostalih crkava u okolici, a po stilu je najsličnija austrijskim crkvama.

Unutrašnjost crkve, od oltara, vitraja i slika također je uređena u baroknom stilu, a poseban dragulj ove crkve su njene povijesne orgulje.

Ove neprocjenjive mehaničke orgulje izrađene su 1805. godine od strane jednog od najvrsnijih orguljarskih majstora Caspara Fischera, a ove su orgulje posebno bitne jer su to jedine očuvane orgulje ovog majstora u Hrvatskoj.

Velika vrijednost leži i u baroknoj slici austrijskog slikara Antona Hertzoga koja se izdiže iznad oltara.

Dvorska kapela Sv. Trojstva

Unutar zidina dvorca izgrađena je i  dvorska kapela Sv. Trojstva, koja je u stvari najstarija crkva u čitavom Valpovu. Ova je kasnogotička kapela nastala u 15. stoljeću i nosila je ime Sv. Ladislava. Tijekom opsade Turaka kapela je pretvorena u džamiju, a početkom 16. stoljeća vraćena joj je prvobitna namjena te je obnovljena u baroknom stilu.

Kapela je kasnije restaurirana nekoliko puta, ali je zadržano mnogo originalnih detalja kao što su u ostaci starih zidova, oslika i prozora.

Vrijedan kulturno-povijesni spomenik iz kapele je i oltarna pala Prijestolje milosti koju je izradio bečki barokni majstor Johanna Rosenbrunn. Ovo je djelo zaštićeno i premješteno u Galeriju likovnih umjetnosti u Osijeku.

Ova kapela također ima svoje poznate orgulje, svojevrstan raritet među orguljama: orgulje koje je izradio Josef Angster, poznati mađarski graditelj orgulja. Ove su orgulje rađene po narudžbi baruna Gustava Hillepranda od Prandaua, talentiranog orguljaša-amatera. Njegovo ime je vrlo bitno za hrvatsku glazbenu povijest jer je on bio jedan od osnivača Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, a imao je i čast biti njegov prvi predsjednik.

Zbog toga se orgulje iz dvorske kapele smatraju jednim od najskupocjenijih i najvrednijih glazbenih spomenika kulture u Hrvata.

Srednjovjekovna kula dvorca

Najvrjedniji spomenički dio dvorca je srednjovjekovna obrambena kula koju su graditelji uklopili u dvorac tako da izgledaju kao jedna cjelina.

Čak i 600 godina nakon nastanka ona je potpuno sačuvana pa svojim izgledom i veličinom budi pažnju svakog posjetitelja.

Kula je izgrađena od opeke, a zidovi su joj široki čak dva metra. Kula od dva kata je zatvorena s vanjske strane, ali zato se s unutrašnje tu i tamo mogu vidjeti neka vrata. Na drugi kat kule se može doći spiralnim stubištem koje vodi do terase s nazubljenom ogradom koja je ranije imala i krov ali sada je ostala samo ravna površina.

Na katovima kule tj. na njihovim kupolastim svodovima se nalaze dva zaglavna kamena od kojih se na jednom nalazi zmaj i grb obitelji Morović, dok se na drugome vidi stilizirano sunce.

S obzirom na očuvanost kule i bogatstva klesarskih detalja iz razdoblja kasne gotike, kula se također ubraja među najvrjednije spomenike profane srednjovjekovne arhitekture ovog dijela Hrvatske.

Muzej Valpovštine

U valpovačkom se dvorcu nalazi i Muzej Valpovštine osnovan šezdesetih godina 20. stoljeća. Muzeju je posvećeno čak  jedanaest prostorija u kojima možete saznati sve o povijesnom nasljeđu Valpova i okolice. Muzej krase raznovrsne zbirke: povijesna, arheološka, lovačka, zanatska te mnoge druge.

Muzej Valpovštine u vlasništvu je i izuzetno vrijednog književnog primjerka: prvog tiskanog prijevoda Svetoga pisma s latinskog na hrvatski, iz 1831. U knjizi se nalaze i opaske pisane rukom cijenjenog fra Matije Petra Katančića.

Katančićevo poprsje

Do 1971. poprsje poznatog pisca Petra Katančića nalazilo se na manje primjetnom mjestu iza kule u dvorcu. Razlog tome je neobičan. Naime, Katančićevo poprsje izrađeno je po narudžbi Gustava Prandaua koji je bio veliki ljubitelj Petra Katančića i smatrao ga je velikanom. Ali poprsje koje je izradio klesar iz Pešte se nije svidjelo barunu pa ga nije postavio na vidljivo mjesto, već u pozadinu.

Tek 1971. godine ono je premješteno u park ispred dvorca, na obilježavanju osnutka Ogranka Matice Hrvatske.

Osim Katančićeve biste postoje još dva spomenika koja moramo spomenuti. Prvi se nalazi na glavnom valpovačkom trgu, a u pitanju je spomenik Majke božje s Isusom kojeg je podignuo stanovnik Valpova koji nije imao nasljednika pa je odredio da se njegovo nasljedstvo utroši na podizanje spomenika što je i učinjeno 1900. godine.

Tu je i spomenik Fabijanu Šovagoviću u Ladimirevcima, mjestu u kojem je rođen ovaj cijenjeni hrvatski glumac. Riječ je o bisti koju je izradio naš vrsni akademski kipar Stipe Sikirica.

Valpovo Craft Beer Festival

Valpovo je centar mnogih događanja svake godine, a za mlade je posebno atraktivan Valpovo Craft beer festivala koji ugošćuje mnoge istaknute craft pivovare i privlači ljubitelje craft pivarstva i glazbe.

Festival nudi brojne sadržaje i natjecanja kao što su npr. brzopotezno ispijanje piva i vesela utrka zvana Craft pivska milja, u kojoj se na svaku četvrtinu milje (a to je 400 m) treba popiti jednu vrstu pive.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...