Valpovo – grad bogate povijesne baštine prepun prirodnih ljepota

Valpovo je gradić Osječko – baranjske županije sa svih strana okružen rijekama. Kroz sami grad teče rijeka Karašica čiji se izvor nalazi uz Našice, zapadno od Valpova teče rijeka Vučica, a na sjeveroistoku se nalazi rijeka Drava.

Povjesničari smatraju da se na mjestu današnjeg grada Valpova nalazilo antičko rimsko naselje Iovalium. Valpovo je prvi put spomenuto u dokumentima iz 14. stoljeća, dok se njegova tvrđava “Walpo” spominje prvi puta tek stotinu godina kasnije.

Valpovo je mjesto s bogato povijesnom baštinom i prirodnim ljepotama koje će vas oduševiti stoga nemojte zaboraviti posjetiti ovaj slavonski dukat.

Valpovački dvorac Prandau-Normann

Još u 14. stoljeću na mjestu dvorca izgrađena je srednjovjekovna utvrda koja je nadograđena četiri stoljeća kasnije pretvorivši ju u dvorac s pročelnom palačom, kulom i kapelicom.

Ovaj jedinstveni arhitektonski spoj stvorio je građevinu koja je istovremeno i dvorac i tvrđava. Tako se stvorila neobična i neočekivana vizura koja i danas plijeni poglede. Zbog toga se dvorac čini pomalo kao jedan veliki eksponat na otvorenom.

Postoji još jedan razlog zašto je valpovački dvorac toliko poseban, a to je njegov perivoj. Ovaj se perivoj smatra jednim od najvrednijih povijesnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice zbog izuzetne povezanosti s dvorcem s kojim stvara jedinstvenu cjelinu.

Ovaj prekrasni hortikulturni spomenik je nastao preoblikovanjem velike barokne park-šume u pejsažni perivoj koji se u obliku lijevka širi od dvorca prema jugu.  Ova barokna park-šuma i lovište imaju zvjezdasto raskrižje, pa se smatraju unikatnim spomenikom barokne parkovne arhitekture kontinentalne Hrvatske. S obzirom na to da je očuvan izvorni tip hortikulturne arhitekture, ovaj je perivoj od velike vrijednosti i smatra se spomenikom prirodne i vrtne arhitekture te se stoga ulaže u njegovo očuvanje.

Župna crkva Bezgrešnog začeća BDM

Ova je barokna crkva izgrađena početkom 18. stoljeća po želji baruna Hillepranda od Prandaua. Izuzetno je visoka, što je izdvaja od ostalih crkava u okolici, a po stilu je najsličnija austrijskim crkvama.

Unutrašnjost crkve, od oltara, vitraja i slika također je uređena u baroknom stilu, a poseban dragulj ove crkve su njene povijesne orgulje.

Ove neprocjenjive mehaničke orgulje izrađene su 1805. godine od strane jednog od najvrsnijih orguljarskih majstora Caspara Fischera, a ove su orgulje posebno bitne jer su to jedine očuvane orgulje ovog majstora u Hrvatskoj.

Velika vrijednost leži i u baroknoj slici austrijskog slikara Antona Hertzoga koja se izdiže iznad oltara.

Dvorska kapela Sv. Trojstva

Unutar zidina dvorca izgrađena je i  dvorska kapela Sv. Trojstva, koja je u stvari najstarija crkva u čitavom Valpovu. Ova je kasnogotička kapela nastala u 15. stoljeću i nosila je ime Sv. Ladislava. Tijekom opsade Turaka kapela je pretvorena u džamiju, a početkom 16. stoljeća vraćena joj je prvobitna namjena te je obnovljena u baroknom stilu.

Kapela je kasnije restaurirana nekoliko puta, ali je zadržano mnogo originalnih detalja kao što su u ostaci starih zidova, oslika i prozora.

Vrijedan kulturno-povijesni spomenik iz kapele je i oltarna pala Prijestolje milosti koju je izradio bečki barokni majstor Johanna Rosenbrunn. Ovo je djelo zaštićeno i premješteno u Galeriju likovnih umjetnosti u Osijeku.

Ova kapela također ima svoje poznate orgulje, svojevrstan raritet među orguljama: orgulje koje je izradio Josef Angster, poznati mađarski graditelj orgulja. Ove su orgulje rađene po narudžbi baruna Gustava Hillepranda od Prandaua, talentiranog orguljaša-amatera. Njegovo ime je vrlo bitno za hrvatsku glazbenu povijest jer je on bio jedan od osnivača Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, a imao je i čast biti njegov prvi predsjednik.

Zbog toga se orgulje iz dvorske kapele smatraju jednim od najskupocjenijih i najvrednijih glazbenih spomenika kulture u Hrvata.

Srednjovjekovna kula dvorca

Najvrjedniji spomenički dio dvorca je srednjovjekovna obrambena kula koju su graditelji uklopili u dvorac tako da izgledaju kao jedna cjelina.

Čak i 600 godina nakon nastanka ona je potpuno sačuvana pa svojim izgledom i veličinom budi pažnju svakog posjetitelja.

Kula je izgrađena od opeke, a zidovi su joj široki čak dva metra. Kula od dva kata je zatvorena s vanjske strane, ali zato se s unutrašnje tu i tamo mogu vidjeti neka vrata. Na drugi kat kule se može doći spiralnim stubištem koje vodi do terase s nazubljenom ogradom koja je ranije imala i krov ali sada je ostala samo ravna površina.

Na katovima kule tj. na njihovim kupolastim svodovima se nalaze dva zaglavna kamena od kojih se na jednom nalazi zmaj i grb obitelji Morović, dok se na drugome vidi stilizirano sunce.

S obzirom na očuvanost kule i bogatstva klesarskih detalja iz razdoblja kasne gotike, kula se također ubraja među najvrjednije spomenike profane srednjovjekovne arhitekture ovog dijela Hrvatske.

Muzej Valpovštine

U valpovačkom se dvorcu nalazi i Muzej Valpovštine osnovan šezdesetih godina 20. stoljeća. Muzeju je posvećeno čak  jedanaest prostorija u kojima možete saznati sve o povijesnom nasljeđu Valpova i okolice. Muzej krase raznovrsne zbirke: povijesna, arheološka, lovačka, zanatska te mnoge druge.

Muzej Valpovštine u vlasništvu je i izuzetno vrijednog književnog primjerka: prvog tiskanog prijevoda Svetoga pisma s latinskog na hrvatski, iz 1831. U knjizi se nalaze i opaske pisane rukom cijenjenog fra Matije Petra Katančića.

Katančićevo poprsje

Do 1971. poprsje poznatog pisca Petra Katančića nalazilo se na manje primjetnom mjestu iza kule u dvorcu. Razlog tome je neobičan. Naime, Katančićevo poprsje izrađeno je po narudžbi Gustava Prandaua koji je bio veliki ljubitelj Petra Katančića i smatrao ga je velikanom. Ali poprsje koje je izradio klesar iz Pešte se nije svidjelo barunu pa ga nije postavio na vidljivo mjesto, već u pozadinu.

Tek 1971. godine ono je premješteno u park ispred dvorca, na obilježavanju osnutka Ogranka Matice Hrvatske.

Osim Katančićeve biste postoje još dva spomenika koja moramo spomenuti. Prvi se nalazi na glavnom valpovačkom trgu, a u pitanju je spomenik Majke božje s Isusom kojeg je podignuo stanovnik Valpova koji nije imao nasljednika pa je odredio da se njegovo nasljedstvo utroši na podizanje spomenika što je i učinjeno 1900. godine.

Tu je i spomenik Fabijanu Šovagoviću u Ladimirevcima, mjestu u kojem je rođen ovaj cijenjeni hrvatski glumac. Riječ je o bisti koju je izradio naš vrsni akademski kipar Stipe Sikirica.

Valpovo Craft Beer Festival

Valpovo je centar mnogih događanja svake godine, a za mlade je posebno atraktivan Valpovo Craft beer festivala koji ugošćuje mnoge istaknute craft pivovare i privlači ljubitelje craft pivarstva i glazbe.

Festival nudi brojne sadržaje i natjecanja kao što su npr. brzopotezno ispijanje piva i vesela utrka zvana Craft pivska milja, u kojoj se na svaku četvrtinu milje (a to je 400 m) treba popiti jednu vrstu pive.