Svetište Krasno – osam stoljeća pobožnosti

Krasno je mjesto u Lici koje broji oko 500 stanovnika i u njemu se već oko osam dugih stoljeća nalazi jedno marijansko svetište. Ipak, Krasno nije po tome najpoznatije već po činjenici da se u njemu nalazi sjedište hrvatskog poznatog Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. No, oni malo posvećeniji svojoj vjeri znaju da Krasno krasi još nešto. Riječ je o svetištu Majke Božje Krasnarske.

Priča o svetištu i njegovom nastanku

Priču o svetištu već smo ispričali, ali vrijedi je spomenuti još jednom. Ona kaže kako su u 13. stoljeću pastiri tijekom svojih svakodnevnih poslova svjedočili ukazanju Gospe. Na jednom su panju vidjeli cvijet u kojem su prepoznali Gospin lik. Začuđeni i uzbuđeni, cvijet su ubrali i odnijeli u kapelicu. Nakon nekog vremena, cvijet je jednostavno nestao i na njihovo čuđenje, opet se pojavio na mjestu gdje su ga prethodno ubrali. Još jednom su isto postupili i rezultat je još jednom bio isti. Cvijet je nestao iz kapelice i pojavio se na panju. Počeli su se pitati što to sve znači i nakon nekog vremena došli do zaključka kako Gospa od njih želi da joj sagrade crkvu i oltar u njenu čast na tom mjestu. Naravno, nisu dvoumili ni sekunde i naposljetku su i izgradili crkvu i oltar.

Iako se smatra kako je crkva izgrađena 1219. godine, prvi dokaz o njenom postojanju i gradnji datira tek iz 1641. godine. Ta je godina bila uklesana u kamenicu za vodu koja se nalazila u crkvi, a naknadno je uklonjena.

Prikaz Gospe od Krasna

Gospa od Krasna prikazana je kao Majka Božja koja u naručju drži dijete. i Majka Božja i dijete na glavi nose krunu. Oni se nalaze u niši iza oltara koja je zaštićena rešetkama pa je tako svetište otvoreno cijeli dan. Gospa i njezino ukazanje imalo je velik utjecaj na sve koji su odrasli u Senju i okolnim mjestima pa su tako poznati hrvatski pisci u svojim djelima pisali o njoj. Neki od tih pisaca uistinu su velikani hrvatske književnosti, a riječ je o piscima poput Vjenceslava Novaka, Milutina Cihlara Nehajeva, Silvija Strahimira Kranjčevića, Milana Krmpotića i drugih.

Svetište posjećuju ljudi iz cijelog svijeta

Kao što smo rekli, veće su šanse da će turisti i posjetioci zaviriti u ovaj kraj Republike Hrvatske zbog Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, ali velika većina vjernika, pa čak i onih koji to nisu, kada jednom čuje priču o ukazanju Gospe, odluči se posjetiti i njezino svetište te pokuša saznati još nešto više. Nekoć je ovo svetište bilo posjećenije i poznatije od, primjerice, Marije Bistrice ili Trsata. S vremenom je nekako zapostavljeno prepričavanje te veličanstvene priče koju Krasno nudi, a samim tim se i smanjio broj posjetitelja. Unatoč tome, posjetioci koji dođu doista su raznoliki i iz svih krajeva svijeta, a opet ujedinjeni u svojoj znatiželji i pobožnosti. Može se reći da svatko od njih dolazi sa svojim različitim pričama i doživljajima, a odlazi s jednim novim i zanimljivim.

Posjetiti svetište Gospe od Krasna posebni je doživljaj u bilo koje doba godine, ali nekako se posebno ističe period pred blagdan Velike Gospe kada se održava devetnica te se osjeća posebna svečanost.