Igrane – plaže i kupališta Makarske rivijere

Igrane su mjesto koje se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u općini Podgora. Riječ je o turističkom centru na poluotoku Makarske rivijere čija je cijela jugoistočna strana prekrivena predivnom pješčanom plažom dugom oko 1 i pol kilometar. U luci Igrane nalazi se lukobran koji je često mjesto pristaništa manjih jahta, a posjetioci i turisti smještaj traže u nekim od mnogobrojnih apartmana koji su u neposrednoj blizini same plaže. Igrane imaju poprilično bogatu turističku ponudu koja zadovoljava ukuse različitih tipova gostiju. Prvenstveno je razlog velikog broja posjeta plaža, ali dodatne aktivnosti u mjestu upotpunjavaju to odlično iskustvo koje pružaju Igrane. Zaljubljenici u sport tako će sigurno pronaći nešto za sebe jer aktivnosti koje se nude uključuju gotovo sve vrste sportova na vodi, uključujući i školu ronjenja te mini golf, stolni tenis i terene za sportove kao nogomet ili odbojka. Uz to, svatko može otići na lagano trčanje mjestom uz predivni morski zrak ili se provozati biciklom.

Oni koji vole razgledati povijesne znamenitosti mjesta koje posjete također neće ostati uskraćeni jer Igrane obiluju starim građevinama. Najpoznatija od njih bila bi crkvica svetog Mihovila koja se nalazi Iznad mjesta u stoljetnim maslinicima. Tu svakako nije kraj aktivnostima koje se organiziraju za posjetioce i turiste jer su Igrane bogate i raznim kulturnim manifestacijama u koje spadaju folklor, klapska pjevanja, ribarske večeri i razni scenski nastupi.

Ranije smo spomenuli plaže kao ipak najveći razlog zašto turisti posjećuju hrvatski Jadran pa stoga vrijedi istaknuti neke od predivnih plaža koje nude Igrane.

Centralna plaža Igrane

Ovo je glavna plaža mjesta i riječ je o šljunčanoj plaži koja je okružena drvećem pa tako posjetiocima i kupačima gotovo cijeli dan nudi odličan hlad i zaklon od jakog ljetnog sunca. Budući da je riječ o glavnoj plaži na raspolaganju svima se nalaze osnovne potrepštine kao kabine, tuševi i zahodi. Do plaže je lako doći pješice, a ona nudi i parking onima koji dolaze autom. Kapacitet same plaže je oko 400 ljudi što znači da se uvijek može pronaći kutak koji je slobodan te se smjestiti i opustiti.

Plaža je okružena raznim ugostiteljskim objektima koji uključuju kafiće, restorane, pizzeriju, fast food, pekarnu i slastičarnicu pa tako uz manji predah od opuštanja na plaži nitko ne bi trebao ostati niti gladan niti žedan. Dodatne aktivnosti koje se nude uključuju gotovo sve vrste vodenih sportova te najam skutera, plovila i bicikala.

Vrijedi istaknuti da ova plaža nudi i potrebnu infrastrukturu za osobe s invaliditetom kako bi i one mogle uživati u predivnim sunčanim danima na centralnoj plaži.

Plaža Jarsan

Plaža Jarsan smjestila se na samo 300-tinjak metara od mjesta Igrane i riječ je djevičanskoj netaknutoj plaži koja je okružena šumom i pruža izvrstan hlad. Na njoj nije moguće iznajmljivanje dodatnih ležaljki, suncobrana i ostalih rekvizita te je poprilično izolirana od svakog oblika gužve i buke koja nastaje u jeku turističke sezone.

Plaža Jarsan idealna je za parove koji žele intimu i dio prostora samo za sebe. Uz to, plaža je pogodna i za dovođenje svojih kućnih ljubimaca koji se također mogu zabavljati na plaži, u prirodi ili kupajući se u plićacima plaže Jarsan.