Top 5 izleta brodom iz Zadra za nezaboravno iskustvo

Top 5 izleta brodom iz Zadra za nezaboravno iskustvo
Shutterstock

Zadar, biser Jadrana, nudi neodoljive morske avanture. Ovaj grad okružen je s čak 300 otoka, što ga čini savršenim polazištem za brodske izlete. Zamislite bijele plaže, skrivene uvale i kristalno čisto more koje vas čeka.

Brodski izleti iz Zadra su više od običnog putovanja – to je prilika da doživite pravu čaroliju Dalmacije. Od Kornata do Telašćice, svaki izlet otkriva nove ljepote. Bez obzira jeste li iskusni moreplovac ili prvi put na brodu, čeka vas nezaboravno iskustvo.

1. Čarobna plaža Sakarun

Plaža Sakarun
Shutterstock

Plaža Sakarun pravi je biser Jadrana, smještena na sjevernom dijelu Dugog otoka. Ova prekrasna uvala s bijelim pijeskom i kristalno čistim morem osvojila je srca mnogih posjetitelja. Nije ni čudo što je Sakarun uvršten među 25 najljepših plaža na svijetu!

Za nezaboravan doživljaj, preporučujemo cjelodnevni izlet brodom iz Zadra. Zamislite samo kako se sunčate na palubi dok brod polako plovi prema ovom raju na zemlji. A da stvar bude još bolja, u cijenu su vam uključeni doručak i ručak. Tko bi rekao da odmor može biti tako ukusan?

Brod kojim ćete putovati nije običan – opremljen je klimatiziranim salonom za one koji žele pobjeći od sunca, dok gornja paluba služi kao savršeno sunčalište. Možete se opustiti, uživati u pogledu i pustiti da vas morski povjetarac miluje. Ovo putovanje idealno je za sve koji žele doživjeti čaroliju Jadrana na udoban i opušten način.

2. Kornati

Park Kornati
Shutterstock

Nacionalni park Kornati pravi je biser Jadrana koji mami posjetitelje svojom jedinstvenom ljepotom. Ovaj arhipelag od 89 otoka nudi nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode i mora. Izlet brodom iz Zadra do Kornata pruža priliku za upoznavanje s ovim čarobnim svijetom.

Tijekom vožnje, putnici mogu uživati u panoramskim pogledima na kornatske “krune” – strme litice koje se uzdižu iz mora. Ove impresivne formacije stvaraju dramatičan kontrast s mirnom površinom vode. Brodovi obično prolaze uz najzanimljivije otoke, dajući putnicima priliku da fotografiraju ili jednostavno upiju prizore.

Mnogi izleti uključuju stajanje na otoku Levrnaka, poznatom po prekrasnoj pješčanoj plaži. Ovdje se može okupati u kristalno čistom moru ili prošetati do vidikovca s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolne otoke. Neki izleti nude i posjet Parku prirode Telašćica, koji se nalazi u južnom dijelu Dugog otoka i poznat je po slanom jezeru Mir.

Cijena izleta varira ovisno o trajanju i uključenim uslugama, ali obično se kreće od 60 do 100 eura po osobi. U cijenu je često uključen ručak na brodu, obično svježa riba ili meso s grilla, uz domaće vino i vodu. Izleti uglavnom traju cijeli dan, od jutra do kasnog poslijepodneva, pružajući dovoljno vremena za istraživanje i opuštanje.

Za one koji žele intimnije iskustvo, postoje i manji brodovi koji primaju manje grupa. Ovi izleti često nude više fleksibilnosti i mogućnost posjeta skrivenim uvalama koje veći brodovi ne mogu doseći. Bez obzira na odabir, izlet na Kornate sigurno će ostati u sjećanju kao jedno od najljepših iskustava na Jadranu.

3. Dugi otok

Dugi otok
Shutterstock

Dugi otok je pravi dragulj zadarskog arhipelaga. Ovaj slikoviti otok privlači posjetitelje svojim prekrasnim plažama i netaknutom prirodom. Posebno se ističe plaža Sakarun sa svojim bijelim pijeskom i tirkiznim morem. Ljubitelji prirode će uživati u šetnjama kroz mirisne borove šume i otkrivanju skrivenih uvala.

Na sjevernom dijelu otoka nalazi se svjetionik Veli Rat, najviši na Jadranu. S njega se pruža zadivljujući pogled na okolne otoke i otvoreno more. Izletnici često posjećuju i plažu Veli Žal, poznatu po kristalno čistoj vodi i zanimljivim stijenama.

Dugi otok nudi savršenu kombinaciju opuštanja i avanture. Bilo da želite uroniti u mirnoću prirode ili istražiti skrivene kutke, ovaj otok ima nešto za svakoga.

4. Telašćica

Telašćica park prirode
Shutterstock

Park prirode Telašćica pravi je dragulj među zadarskim izletima brodom. Smješten na južnom dijelu Dugog otoka, ovaj prirodni fenomen oduševljava posjetitelje svojim jedinstvenim krajolikom. Uvala Telašćica, po kojoj je park dobio ime, jedna je od najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu.

Izletnici će se zaljubiti u slano jezero Mir, koje se nalazi u samom srcu parka. Ovo neobično jezero okruženo je bujnom vegetacijom i stijenama, stvarajući očaravajući kontrast između modre vode i okolnog zelenila. Kupanje u jezeru Mir poseban je doživljaj – voda je toplija od mora i ima ljekovita svojstva.

Ne propustite posjet strmim liticama Telašćice, koje se uzdižu i do 160 metara iznad mora. Pogled s vrha litica jednostavno oduzima dah – pred vama se prostire plavetnilo Jadrana dokle god pogled seže. Ovo je savršeno mjesto za fotografiranje i uživanje u panoramskom pogledu.

Za ljubitelje podvodnog svijeta, Telašćica nudi izvrsne prilike za ronjenje. Kristalno čisto more dom je raznolikim morskim vrstama, a podvodni grebeni prava su poslastica za ronioce. Cijena izleta brodom do Telašćice obično se kreće oko 60-80 EUR po osobi, ovisno o sezoni i uključenim uslugama.

5. Slapovi Krke

Slapovi Krke
Shutterstock

Slapovi Krke su pravi biser hrvatskog prirodnog blaga. Ovaj čarobni izlet brodom iz Zadra odvest će vas u svijet zelenih kaskada i kristalno čiste vode. Nacionalni park Krka prostire se na više od 140 kvadratnih kilometara, a njegova glavna zvijezda je svakako veličanstveni Skradinski buk.

Zamislite kako plovite mirnim vodama rijeke Krke, okruženi bujnom vegetacijom i zvukovima prirode. Svaki zavoj otkriva novu ljepotu, a vrhunac putovanja je dolazak do impresivnih slapova. Voda se pjenušavo obrušava niz sedrene barijere, stvarajući prizor koji oduzima dah.

Tijekom izleta, imat ćete priliku posjetiti i otok Visovac, maleni raj usred rijeke. Tu se nalazi franjevački samostan star nekoliko stoljeća, koji čuva bogatu povijest i kulturu ovog kraja. Mnogi posjetitelji kažu da se osjećaju kao da su zakoračili u bajku kada se nađu na ovom otočiću.

Za one koji žele više, tu je i mogućnost posjeta Roškom slapu. Ovaj manje poznati, ali jednako očaravajući vodopad, pruža intimniji doživljaj prirode. Možete se osvježiti u bistroj vodi ili jednostavno uživati u pogledu na zelene brzace.

Izlet na slapove Krke nije samo prilika za uživanje u prirodnim ljepotama. To je i putovanje kroz vrijeme, gdje možete vidjeti ostatke starih mlinica i naučiti o tradicionalnom načinu života uz rijeku. Cijena izleta obično se kreće oko 60 EUR po osobi, što uključuje prijevoz, ulaznicu u park i vožnju brodom.