Otok Proizd – neke od najljepših plaža Jadrana i Mediterana

Proizd je maleni otočić u Jadranskom moru koju se nalazi zapadno od otoka Korčule, a pripada općini Vela Luka. Kada se govorilo o najljepšim plažama Vele Luke, jednostavno je bilo nemoguće izbjeći spomenuti otok Proizd, no ovaj dobitnik nagrade za najljepše plaže iz 2007. godine, a koje dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica, zaslužio je da se o njemu kaže nešto više i detaljnije.

Te 2007. godine, ne samo da je “stavljen na kartu” turistima iz Hrvatske, već je cijeli svijet na neki način postao upoznat s ljepotama koje nudi Proizd. Nagrada Hrvatske turističke zajednice samo je pokrenula lavinu odličnih reakcija i osvrta na ovaj otok pa su tako i neki od stranih, poznatih medija počeli prenositi priču o ovom magičnom otoku. Neke od najznačajnijih promocija za Proizd došle su od časopisa kao Daily Telegraph koji ga je uvrstio u top 5 mjesta s najljepšim plažama u Hrvatskoj. The Richest je otišao veliki korak dalje te je Proizd uvrstio na svoj popis od 40 mjesta na svijetu s najčišćim morem. Proizd je na tom popisu zauzeo ogromno 9. mjesto. No, najveća promocija koju je Proizd mogao dobiti došla je od časopisa The New York Times koji je ovaj divni otočić preporučio među svojih 12 najljepših mjesta za posjetiti na čitavom svijetu.

Zanimljivo je da je otok Proizd zapravo nenaseljen, a do njega se može doći ili privatnim plovilom ili takozvanom taxi brodicom koja polazi redovno iz Vele Luke. Na otoku postoji par ugostiteljskih objekata, ali većinom je prepušten prirodi koja je netaknuta i u tome leži veliki dio njegove čari. Plaže su pretežito šljunčane, a more je kristalno što je izuzetno privlačno svima koji su ljubitelji netaknute prirode, a takvih je uistinu mnogo.

Puno je nadimaka za otok Proizd, no jedan koji se zadržao i koristi više od svih je “Otok ljubavi”. Najviše je to zbog činjenice da ga posjećuju parovi i da je svima moguće pronaći odvojeni i izolirani kutak na kojem mogu provesti cijeli dan sami i uživati bez buke i galame ostalih posjetioca i turista. Pod “kutkom” ne mislimo samo na plaže i mjesta za kupanje jer na Proizdu se može raditi puno više od samog kupanja. Jedna od ostalih aktivnosti je zapravo najobičnija šetnja otokom. Iako to ne zvuči kao nekakav posebni doživljaj, svatko tko se prošeta stazama okruženim netaknutom prirodom koje sijeku otok na više dijelova, pod sjenama koje pruža okolno drveće, mogao bi se u potpunosti razuvjeriti. Naravno, vrlo je prikladan i za piknik te kampiranja, a u tim aktivnostima mogu sudjelovati i obitelji , pogotovo one s manjom djecom za koje bi to bila jedna velika avantura i prekrasno provedeno vrijeme.

Ono što je pomalo zabrinjavajuće, a moglo bi se desiti idućih godina jest da Proizd prestane biti ono što je bio dosad. Zbog velikog broja pohvala i nagrada koje je osvojio, nedvojbeno je da sve više raste u svom rejtingu i njegova intima i izoliranost mogle bi postati sve manje. Teško je očekivati da Jadran i Hrvatska imaju jedno ovakvo turističko mjesto, a da ono zadrži svoju netaknutost u kojoj zapravo i leži sav šarm otoka Proizda. No, unatoč tome, sasvim je sigurno da u narednim godinama do nečega takvog neće doći, a Proizd će i dalje biti jedan od najljepših netaknutih dragulja, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu.